Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας, η Άγκυρα επαναφέρει τις βλέψεις που οδήγησαν σε κρίσεις προ πολλών δεκαετιών, ήτοι το νησί της Θάσου και το κοίτασμα του Πρίνου.
Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sözcü ανέφερε προκλητικά ότι σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από τη Θάσο, τα χωρικά ύδατα του οποίου προφανώς κατά τη Sözcü ανήκουν στην Τουρκία.
"Η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Θάσο, αν και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χωρικά ύδατα", γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: "Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί αυτό το πετρέλαιο, χωρίς κανένα εμπόδιο".
Ωστόσο, στο παρελθόν, "το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας εξέδωσε προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σταματήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου", αναφέρεται στo άρθρο.
Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, και ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται "κλέβοντας 10 εκατομμύρια βαρέλια από τα τουρκικά χωρικά ύδατα".
"Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να ερευνήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα από την επικράτειά της", ανέφερε το άρθρο.
Το δημοσίευμα καλεί επίσης την "τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει την Ελλάδα από το να κλέβει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα νερά της Θάσου, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία".
"Αν συνεχίσουμε να παραμένουμε σιωπηλοί εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, την απώλεια των 19 νησιών μας, θα χάσουμε και το πετρέλαιο μας", λέει το άρθρο.
Ποιος είναι ο αρθρογράφος
Ο αρθρογράφος Ουμίτ Γιαλίμ είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού ρεβιζιονισμού κατά της Ελλάδας, συγκεκριμένα μέσω βιβλίων, άρθρων, διαλέξεων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ. Μέσω αυτών των μέσων, ο Γιαλίμ κατάφερε να επιβάλει μια σειρά από εξτρεμιστικές θέσεις ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου 21st Century Turkey, που θεωρείται το επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γιαλίμ ήταν ο πρώτος που έθεσε δημόσια στην Τουρκία το θέμα της φερόμενης παράνομης κατοχής νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος – μια θεωρία που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Αν και θεωρείται "κεμαλιστής", ο Γιαλίμ κατάφερε –χαϊδεύοντας τα αυτιά των ακραίων εθνικιστών– να επιβάλει κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της Τουρκίας.
Πέτρος Κράνιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου