Η αμερικανική πλευρά -διά του προέδρου Τζο Μπάιντεν- στηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και υποστηρίζει τις αποφάσεις του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και όχι μόνο.
Η συζήτηση τους στο Όβαλ Όφις, στη διάρκεια συνάντησης που είχε διευθετήσει ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, είναι αποκαλυπτική. Απλά, όλοι εύχονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του στον Ηγέτη της Ορθοδοξίας.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει βάλει στο στόχαστρο της το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στον κ. Βαρθολομαίο. Είναι η εκδίκηση για αποφάσεις που η Μόσχα θεωρεί ότι γίνονται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.
- Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις κινήσεις των Ρώσων και τις αντιδράσεις των Αμερικανών:
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε στις απαράδεκτες ενέργειες της Μόσχας εναντίον του Φαναρίου, και τελευταία κατά του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.
Μετά την ίδρυση Εξαρχίας στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία, και απαντώντας σε ερώτηση του OPEN, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπλέκεται σε συγκεκαλυμένες και απροκάλυπτα κακόβουλες προσπάθειες εργαλειοποίησης της Ορθόδοξης ταυτότητας για την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η Μόσχα υποστηρίζει ορισμένες Ορθόδοξες εκκλησίες και τους ηγέτες τους και υπονομεύει, την ίδια στιγμή, άλλες.
Η αναφορά γίνεται για την «εισβολή», όπως χαρακτηρίζεται, της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει το μήνυμα στη Μόσχα ότι η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας ή των πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των θρησκευτικών μειονοτήτων, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημειώνει ότι τα άτομα θα πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το πώς εκφράζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης αυτής από ξένες κυβερνήσεις.
Κατά τη συνάντηση τους τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόσφερε την αμερικανική προστασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία δεν είναι γνωστό πως θα εκδηλωθεί εάν συνεχιστούν οι αντιρωσικές ενέργειες εναντίον του κ. Βαρθολομαίου. Διότι αν αφεθεί μόνος του ο κ. Βαρθολομαίος και οι Ιεράρχες του Φαναρίου, δυσκολεύομαι να καταλάβω πως και πόσο θα αντισταθούν στην πίεση και τις υπόγειες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον τους.
Άλλωστε, ο καυγάς αυτός εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Να θυμίσουμε τέλος ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την ουκρανική εκκλησία προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία από τότε έχει στοχεύσει το Φανάρι. Σύμφωνα με σοβαρή διπλωματική πηγή, διεξάγεται ένας πραγματικός, ένας κανονικός εκκλησιαστικός πόλεμος.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου