Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σταθεροποιητικός πυλώνας και αποτελεσματικότητα πολιτικών

Η Θέση του "Φ"   

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μονοθεματική αλλά αφορά μια μεγάλη γκάμα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, την Τετάρτη στην Αθήνα. Ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ εννοούσε πως δεν είναι μόνο το Κυπριακό, που εκ των πραγμάτων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν παράλληλα κι άλλα θέματα και δράσεις, που συζητούνται και αναπτύσονται. Δράσεις και πρωτοβουλίες στις οποίες ασκούνται Ελλάδα και Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «κοινός μας στόχος είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς

και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα. Θέλω να αναφερθώ επίσης στη συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ». Όπως ανέφερε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σταθεροί πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».

ΤΑ όσα περιγράφονται παραπέμπουν σε μια στρατηγική συνεργασιών, που δεν περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή απόψεων, αλλά στη διαμόρφωση κοινών δράσεων σε μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα όσα λέγονται, διακηρύττονται και γίνονται την ίδια ώρα, έχουν ασφαλώς τη σημασία τους. Εκείνο το οποίο προφανώς και έχει σημασία είναι όλα αυτά, οι συναντήσεις, οι επαφές στα πλαίσια πολυμερών ή και διμερών σχημάτων, να έχουν και αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αξιολογείται και είναι μετρήσιμο. 

ΟΤΑΝ υπάρχουν δυο κράτη, που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προφανώς και έχουν πολλές δυνατότητες να διαδραματίσουν στη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται. Ως σταθεροποιητικός πυλώνας, που θα βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν τη γέφυρα αυτών των χωρών προς την Ε.Ε. Αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τη γέφυρα προς τα κράτη αυτά της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα η Κύπρος που είναι το τελευταίο σύνορο της Ένωσης. 

ΠΕΡΑΝ από όλα αυτά, εκείνο που προφανώς επείγει είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις συνοδεύονται πλέον και με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, ακόμα και κατά συγκεκριμένων προσώπων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα και στην Ε.Ε. και σε διεθνή φόρα. Προφανώς και οι πρωτοβουλίες με τα πολυμερή σχήματα όπως κι άλλες δράσεις πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να αντιμετωπίζονται οι τουρκικές επιθετικές «προελάσεις» της κατοχικής Τουρκίας. Κατά την άποψή μας εδώ μετράται και η αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται. 

ΕΛΛΑΔΑ και Κύπρος συμπορεύονται σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας κοινούς εχθρούς και κινδύνους. Η συνεργασία, πέραν από τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν, πρέπει να εμβαθύνει τις σχέσεις τους σε όλα τα πεδία. Θα το επαναλάβουμε: Η Τουρκία μας αντιμετωπίζει ενιαία, έτσι και ο ελληνισμός πρέπει να αντιμετωπίζει την κατοχική δύναμη. 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου