Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Πώς θα γίνει ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας

Του Chris Bryant

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας είναι "λίγο έως πολύ γυμνές", δήλωσε τον περασμένο μήνα ο ανώτατος ένστολος αξιωματούχος της χώρας, Alfons Mais, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. "Οι επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολιτικούς για να στηρίξουν τη συμμαχία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Όλοι το βλέπαμε να έρχεται και δεν καταφέραμε να πείσουμε ​​με τα επιχειρήματά μας… Τα πράγματα δεν είναι καλά! Είμαι θυμωμένος!"

Αντί να προειδοποιήσει τον Mais ότι θα κατηγορηθεί για απείθεια, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πραγματικότητα μαζί του. Απευθυνόμενος στην Bundestag τρεις ημέρες αργότερα, ο καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε ένα ταμείο στρατιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (111 δισεκατομμύρια δολάρια) και δεσμεύθηκε ότι η χώρα θα εκπληρώσει επιτέλους την υποχρέωση της έναντι του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς (αντί του περίπου 1,5% επί του παρόντος).

Η μετά το 1990 επανενοποιημένη Γερμανία δαπανούσε σταθερά κάτω από το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς

Ιστορική στροφή

Επρόκειτο για μια εκπληκτική στροφή. Η σύγχρονη Γερμανία χρησιμοποιεί για δεκαετίες τη ντροπή δύο - κατακλυσμικών συνεπειών - παγκόσμιων πολέμων για να αποφεύγει την άσκηση σκληρής ισχύος, προτιμώντας αντ' αυτού να περιορίζει τον στρατό της στη διαχείριση διεθνών κρίσεων ή σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, η Bundeswehr, έχουν συρρικνωθεί σε ένα κλάσμα του παλαιού μεγέθους τους από τότε που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε το 2011. Η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν εμφανής: κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ το 2014, μια γερμανική μονάδα τεθωρακισμένων χρησιμοποίησε βαμμένα σκουπόξυλα ως προσομοίωση πολυβόλων. Οι Σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκριναν συχνά τον αποψιλωμένο στρατό της Γερμανίας για την τραγική κατάστασή του.

δσφδσφσδφ
Οι γερμανικές ένοπλες είναι μικρότερες κατά 60% σε μέγεθος σε σχέση με το "απόγειό" τους κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Πλέον, η απεχθής εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία κατέστησε σαφές το πόσο ευάλωτη είναι η ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και ενθάρρυνε μια νέα εκτίμηση στο Βερολίνο για έναν κατάλληλα εξοπλισμένο στρατό για την προστασία της ευημερίας και της ελευθερίας. "Χρειαζόμαστε αεροπλάνα που να πετούν, πλοία που να μπορούν να ανοιχτούν στη θάλασσα και στρατιώτες που να είναι βέλτιστα εξοπλισμένοι για τις αποστολές τους", είπε ο Scholz στο κοινοβούλιο.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που δεσμεύεται πλέον να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, ωστόσο η ανάγκη της να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι μεγαλύτερη - το ίδιο βέβαια και η οικονομική της δύναμη πυρός.

Κάλυψη ελλείψεων

Οι ελλείψεις της Bundeswehr δεν θα καλυφθούν εν μία νυκτί. Αν και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ακούγονται πολλά χρήματα, τα πολεμικά αεροπλάνα και οι φρεγάτες δεν είναι φθηνός εξοπλισμός. Τα χρήματα απλώς εγγυώνται ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει ανειλημμένες δεσμεύσεις της προς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Bastian Giegerich, διευθυντής αμυντικής και στρατιωτικής ανάλυσης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την παροχή τριών μεραρχιών, αποτελούμενων από οκτώ έως 10 πλήρως επιχειρησιακές ταξιαρχίες, εντός της επόμενης δεκαετίας. "Η διόρθωση πορείας είχε καθυστερήσει πολύ και απαιτούσε κάτι πραγματικά δραματικό", τονίζει.

Στη βιασύνη του Βερολίνου να φανεί ότι κινείται, υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι από αυτούς τους πόρους να χαθούν. Αμυντικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να ασκούν πίεση για τα προϊόντα τους, με μία εξ αυτών να ετοιμάζει μια λίστα αγορών 40 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου αυτή να εξεταστεί από Γερμανούς κρατικούς αξιωματούχους.

Είναι σημαντικό οι προσπάθειες της Γερμανίας να συμπληρώνουν εκείνες των εταίρων της στη συμμαχία, αντί να τις επικαλύπτουν. Στο παρελθόν, οι ευρωπαϊκές χώρες ευνοούσαν συχνά την εγχώρια τεχνολογία, εμποδίζοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων.

Προκλήσεις

Η εξισορρόπηση της οικονομικής στήριξης για κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά πρότζεκτ, με παράλληλη διασφάλιση της ταχείας παραλαβής τουλάχιστον μέρους του εξοπλισμού, είναι άλλη μια πρόκληση. Μια επιδεινούμενη διαμάχη μεταξύ της Airbus και της γαλλικής Dassault σχετικά με την ηγεσία ενός μελλοντικού ευρωπαϊκού πρότζεκτ μαχητικών αεροσκαφών δείχνει το είδος των αντίξοων συνθηκών που θα έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Γερμανία θα χρειαστεί να αξιοποιήσει Αμερικανούς προμηθευτές. Το F-35 της Lockheed Martin επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει το γερασμένο αεροσκάφος Tornado, το οποίο μεταφέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα τα οποία είναι αποθηκευμένα στη Γερμανία, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Η χώρα πρέπει επίσης να έχει ξεκαθαρισμένα κάποια θεμελιώδη ζητήματα.

"Πολύ λίγο υλικό, πολύ λίγο προσωπικό, πάρα πολλή γραφειοκρατία", είναι ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανίδα κοινοβουλευτική επίτροπος για τις ένοπλες δυνάμεις, Eva Högl, συνόψιζε τα πράγματα πέρυσι, σε μια εξαιρετικά επικριτική έκθεση. Έδινε ιδιαίτερα έμφαση στο πώς η Γερμανία έχει δυσκολευτεί ως προς την προμήθεια μικρών αντικειμένων, όπως στολές για κρύο καιρό, κράνη ή σακίδια.

Μεγαλύτερες συμβάσεις αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα γραφειοκρατικά εμπόδια: οι παραγγελίες οι οποίες ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ απαιτούν ειδική έγκριση από κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht σχεδιάζει τώρα να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές προμήθειες, ώστε οι στρατιωτικές συμβάσεις να μπορούν να ανατίθενται ταχύτερα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο εξοπλισμός παίρνει πολύ καιρό να παραδοθεί ή ότι κοστίζει υπέρμετρα. Περισσότερο από το ένα πέμπτο του θεμελιώδους σημασίας εξοπλισμού της Γερμανίας δεν είναι έτοιμος για μάχη και σε ορισμένες σημαντικές κατηγορίες, το ανεκτέλεστο αναβάθμισης και συντήρησης είναι σε πολύ χειρότερα ποσοστιαία ύψη. Μόνο το 40% των γερμανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων είναι επί του παρόντος διαθέσιμο για άμεση ανάπτυξη.

Υπάρχει επίσης έλλειψη βασικών πυρομαχικών. Επειδή αυτά μπορούν να κατασκευαστούν σχετικά γρήγορα, είναι πιθανό να είναι ένα από τα πρώτα κενά τα οποία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Γερμανία. Το εκτιμώμενο κόστος φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Η γερμανική Rheinmetall πρόκειται να είναι μεγάλος ωφελημένος από αυτή τη διαδικασία.

Μέγεθος

Πέρα από αυτά, οι ανάγκες του γερμανικού στρατού είναι ευρείες, από ένα νέο βαρύ ελικόπτερο μεταφοράς έως επενδύσεις σε ψηφιακές επικοινωνίες και στην άμυνα στον κυβερνοχώρο. Αφού οι Γερμανοί πολίτες έχουν πια παρακολουθήσει εικόνες από ρωσικές βόμβες να σπέρνουν δυστυχία στην Ουκρανία, η ενίσχυση της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει υψηλότερη προτεραιότητα. Εδώ, η MBDA, κοινοπραξία της Airbus, της BAE και της Leonardo, διεκδικεί σημαντικό ρόλο.

Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει το συνολικό μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της. Η επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μπορεί να είναι ανέφικτη, ωστόσο η ενίσχυση των προσπαθειών για ενίσχυση των προσλήψεων σίγουρα δεν είναι και τόσο. Το Βερολίνο είχε ήδη υποσχεθεί να αυξήσει το μέγεθος της Bundeswehr σε περίπου 203.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό τα επόμενα χρόνια, ωστόσο είναι ακόμη αρκετά μακριά από εκεί, περίπου στις 184.000.

Ένας μεγαλύτερος, καλύτερα εξοπλισμένος γερμανικός στρατός μπορεί να κάνει τον Πούτιν να "μαζευτεί". Αν όχι τώρα, πότε; 

ΠΗΓΗ  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου