Ανδρούλα Ταραμουντά
>>>Η εισβολή είναι εισβολή, χωρίς αστερίσκους, ελαφρυντικά και πολιτικές φιοριτούρες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση εθνικών και οικονομικών συμφερόντων αλλά στο τέλος της ημέρας πλήττουν την αξιοπιστία, την ακεραιότητα και το στάτους οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. H Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και σκορπά τον όλεθρο όπως ακριβώς έκανε η Τουρκία το 1974. Υπήρξαν προειδοποιήσεις και δείγματα γραφής από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δείγματα της συμπεριφοράς της Μόσχας είχαν δοθεί εγκαίρως στους Δυτικούς που περί άλλων τύρβαζαν όταν ο Πούτιν ξεδίπλωνε τους σχεδιασμούς του στην Κριμαία, τη Γεωργία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ…
>>>Η Ευρωπαϊκή Ενωση δοκιμάζεται την ώρα που αναλυτές εκτιμούν πως ο πόλεμος που μαίνεται στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου μπορεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό ή Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο. Δοκιμάζεται από κάθε άποψη αφού μέχρι τώρα λειτουργεί περισσότερο ως ουραγός των Αμερικανών παρά ως αυτόνομη οντότητα που να της επιτρέπει να παίζει ρόλο διαμεσολαβητικό μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
>>>Στην ευρωπαϊκή οικογένεια καταγράφεται η απουσία ενός ισχυρού ηγέτη που να είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που σήκωσε το ανάστημά του και προέβη σε παραστάσεις προς τη Μόσχα. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν έχει τις σχέσεις που είχε η Ανγκελα Μέρκελ με τον Πούτιν ούτε και την επιρροή της προκατόχου για να μπορεί να κάνει παιγνίδι…
>>> Καταγράφονται και οι θωπείες των Βρυξελλών προς την Άγκυρα η οποία ως επιτήδειος ουδέτερος στέκεται μπροστά στο ταμείο και των δύο πλευρών - Δύσης και Ανατολής - για να εισπράξει τα «εύσημα»… Όχι για πρώτη φορά, ούτε και τελευταία γιατί αυτό της επιτρέπει το διεθνές σύστημα. Η Τουρκία μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την ώρα που έκλινε η πλάστιγγα υπέρ των Συμμάχων. Όπως σημειώνει στο βιβλίο του «Ο Επιτήδειος Ουδέτερος», ο Frank G. Weber: Στις 4 Φεβρουαρίου 1945, έγινε η ιστορική διάσκεψη της Γιάλτας. Η Τουρκία, που είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τους ναζί στις 2/8/1944, στις 23 Φεβρουαρίου 1945 (!) κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία!!! Και σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πήτερ Στάνο είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει τις προσπάθειες της Άγκυρας να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής από την Τουρκία. «Γενικότερα, η Τουρκία έχει τοποθετηθεί έντονα, καταδικάζοντας τη ρωσική επίθεση και υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνυποστήριξε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία και καλωσορίζουμε».
>>>Η ρωσική εισβολή παρέχει μια καλή ευκαιρία στη Λευκωσία και την Αθήνα να αναδείξουν τη διπλοπροσωπία της Άγκυρας και τον στρουθοκαμηλισμό των Ευρωπαίων και των Αμερικανών που βλέπουν ακόμη και σήμερα στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν ένα καλό σύμμαχο και εταίρο… Χρειάζεται δουλειά πολλή για να γίνει αξιοποίηση της ευκαιρίας που δεν είναι χωρίς τέλος… Και αυτό μπορεί να γίνει με την επιστράτευση όλων των σοφών μυαλών που διαθέτουν οι δύο χώρες, χωρίς να περιορίσουν τις εκτιμήσεις, τις αναλύσεις, τις εισηγήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς. Δυστυχώς όπως και να το κάνουμε, τους πολιτικούς τους ξεπερνούν τα γεγονότα και από Προμηθείς γίνονται Επιμηθείς… τρέχουν πίσω από τα γεγονότα αδυνατώντας να προσφέρουν λύσεις, να κάνουν βήματα μπροστά πέραν από την πεπατημένη…
>>>Οι αγορές διεθνώς νιώθουν την πίεση και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στα πλείστα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Εδώ γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς αποφάσεις πειστικές – πέραν από την παραγγελία για τα σιτηρά- ότι μπορούμε ως κράτος να κρατηθούμε έστω για κάποιο διάστημα. Οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις κινούνται γύρω από τον … τουρισμό λες και ο κόσμος κοιμάται και ξυπνά με μόνη έγνοια να προγραμματίσει ταξίδι στην χώρα μας!!! Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι γνωστοί μονοθεματικοί πιστεύουν ότι μπορούν να «αντικαταστήσουν» τους Ρώσους με Γερμανούς, τους Ουκρανούς με Σουηδούς τουρίστες… Όπως πάντα λειτουργούμε εκτός τόπου και χρόνου…
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου