Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Τούρκος αν. ΥΠΕΞ: Αν ήμασταν μέλος της ΕΕ δεν θα είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία

 

Μάλιστα ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «αν ήταν η Τουρκία μέλος της ΕΕ, η Ρωσία θα σκεφτόταν δύο φορές να κάνει την επίθεση στην Ουκρανία.» [EPA / ALI ABBAS]

Από Lucia Yar | EURACTIV.sk and Yiorgos Alimonos | Euractiv Greece

Σε εντυπωσιακές δηλώσεις προέβη ο Faruk Kaymakcı, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ μιλώντας στο Euractiv Σλοβακίας. Ο Τούρκος Υπουργός, αναδεικνύοντας μια δική του αντίληψη των διεθνών γεγονότων και της πραγματικότητας, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα γίνονταν αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ.

Επιτίθεται διακριτικά σε Ελλάδα και Κύπρο, καταγγέλλει διακρίσεις της ΕΕ εις βάρος της χώρας του και θεωρεί το Κυπριακό πρόβλημα που ανέκυψε το 2006. Συγχρόνως, χαρακτηρίζει την τουρκική οικονομία «ισχυρή και αυτοδύναμη».

«Νομίζω ότι ο πόλεμος (στην Ουκρανία) κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία στην Ευρώπη αναφορικά με την άμυνα, την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τις μεταναστευτικές ροές και την εφοδιαστική αλυσίδα». Αυτό ισχυρίζεται ο Kaymakcı, τούρκος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είναι μέλος του της ΕΕ. Η Τουρκία έχει απομονωθεί, εκδιωχθεί και έχει γίνει αποδέκτης διακρίσεων  αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία. Αν η Τουρκιά ήταν μέλος της ΕΕ δεν θα είχε συμβεί ο πόλεμος. Ακόμα και αν η Τουρκία ήταν απλά υποψήφια προς ένταξη χώρα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο πόλεμος αυτός» συνεχίζει στην συνέντευξη του που έδωσε με αφορμή της επίσκεψη του στην Τσεχία.

Μάλιστα ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «αν ήταν η Τουρκία μέλος της ΕΕ, η Ρωσία θα σκεφτόταν δύο φορές να κάνει την επίθεση στην Ουκρανία. Χωρίς την Τουρκία η Ευρώπη είναι αδύναμη και διαιρεμένη. Το ίδιο ισχύει και για την μη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Άμυνα».

«Καρφιά» εναντίον Ελλάδας και Κύπρου

Ο Τούρκος Υφυπουργός καρφώνει Ελλάδα και Κύπρο χωρίς να τις κατονομάζει: «ακόμα και στο ΝΑΤΟ υπάρχουν διαχωρισμοί καθώς η Τουρκία απομονώθηκε από την συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ εξαιτίας μία δυο χωρών».  Μάλιστα, καταγγέλλει και τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ ότι επι προεδρίας του, οι διατλαντικές σχέσεις αποδυναμώθηκαν.

Ισχυρίζεται ότι η Τουρκιά ως  πάγια αρχή της ακολουθεί τις κυρώσεις που επιβάλλει ο ΟΗΕ αλλά στηρίζει έμπρακτα και το ΝΑΤΟ. Καταδικάζει τις ρωσικές βιαιότητες στην Μπούκα και αλλού. Επιθυμούμε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό κατέδειξε η πρωτοβουλία μας συνομιλίες αναμεσά στις αντιμαχόμενές πλευρές στην Άγκυρα. «Εργαζόμαστε μαζί με την Γαλλία, και την Ελλάδα για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Μαριούπολη».

Στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, Ουκρανίας και Γεωργίας

«Η Τουρκία στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το ίδιο και για την Ουκρανία, την Γεωργία. Παρόλαυτα, θεωρούμε ότι η πιο κομβική εισδοχή θα είναι μια μελλοντική αποδοχή της αίτησης της Τουρκίας» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Υφυπουργός υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει κάνει όλα όσα χρειάζονται στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων για την ποιότητα της δημοκρατίας. Το Κυπριακό θεωρεί ότι «μπήκε στην κουβέντα το 2006 και συνεχίζει να δηλητηριάζει της τούρκο ευρωπαϊκές σχέσεις σε πολλά επίπεδα».

Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν μαζί μας για το Κυπριακό

Αποκαλεί τους Κυπρίους «Ελληνοκύπριους» και καταγγέλλει τις έρευνες της Κύπρου στην  ΑΟΖ της το 2009 χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένη» την αντίδραση με τις δικές τους έρευνες ως νόμιμες.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν μαζί μας αναφορικά με την λύση του Κυπριακού», ισχυρίζεται. Και επιμένει ότι τώρα υπάρχει μομέντουμ και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και για τις συζητήσεις για την τελωνειακή Ένωση.

Τέλος για την τουρκική οικονομία επισημαίνει ότι είναι «μια ισχυρή και δυναμική οικονομία, μια τεράστια αγορά που προσελκύει 17 δις δολάρια ξένες επενδύσεις». Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο επιμένει ότι η Τουρκία δεν κινδυνεύει από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου