ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
30 νέους πυραύλους ESSM έχει παραγγείλει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να ενισχύσει με αυτούς την άμυνα «σημείου».
Αλλά αυτοί οι πύραυλοι έχουν μια διαφορετική επιχειρησιακή αξία. Οι πύραυλοι επιφανείας – αέρος ESSM Block I είναι γνωστό ότι βρίσκονται στην φαρέτρα των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θ’ αναβαθμιστούν καθώς το ναυτικό δεν σταματά να μελετά όλες τις πτυχές των συμφωνιών, από την επιχειρησιακή απόδοση των συστημάτων μέχρι το κόστος αλλά και τη βιομηχανική και τεχνολογική συμμετοχή.
Οι πύραυλοι αυτοί όμως- όχι βεβαίως των φρεγατών ΜΕΚΟ- φαίνεται ότι τοποθετούνται διερευνητικά από το ναυτικό Επιτελείο και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους «μνηστήρες» που προτείνουν ο καθένας τη δική του κορβέτα για την ενίσχυση του Ελληνικού στόλου.
Η τεχνογνωσία για να γίνει αυτή η αλλαγή στον κύριο οπλισμό αεροπορικού σημείου από τις εταιρίες φαίνεται πως υπάρχει όπως σημειώνεται από πηγές του ναυτικού. Άλλωστε ESSM φέρουν ήδη για παράδειγμα οι Γαλλικές κορβέτες Gowind των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άρα έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα μάχης του πλοίου (CMS).
Όμως οι διαπραγματευτές του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός των Γάλλων οι οποίοι έχουν προτείνει για τις Ελληνικές κορβέτες είτε τους πυραύλους ASTER 15 ή τους MICA VL, αναμένεται να θέσουν το ερώτημα αυτής της αλλαγής και στους Ιταλούς για τις κορβέτες Doha, τους Ολλανδούς για τις Sigma καθώς και στους Γερμανούς, Βρετανούς ή όποιον άλλον μπαίνει στην κούρσα του περίπου 1,5 δις που αφορά τις κορβέτες.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται, στηριζόμενη στα νέα δεδομένα που προκύπτουν για το Πολεμικό Ναυτικό και που πρέπει να «μαζευτούν» τα οικονομικά και να χωρέσουν τα πάντα για τις κορβέτες στο πιο πάνω ποσό.
Μέχρι τώρα τα όπλα που χρησιμοποιούνται από μονάδες επιφανείας, εστιάζουν στους ASTER 15 κι όχι στους προτεινόμενους MICA που είναι η ναυτική έκδοση των πυραύλων που χρησιμοποιούν τα μαχητικά της Τανάγρας, Rafale F3R & Mirage 2000-5. Παράλληλα η ενημέρωση που υπάρχει στο ναυτικό Επιτελείο, που εξετάζεται έχοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι πως οι μελλοντικοί MICA NG δεν θα έχουν την εμβέλεια που υπάρχει τώρα, περίπου στα 21 χλμ, αλλά θα φτάσουν περί τα 45, γεγονός που μετατρέπει τον πύραυλο από «σημείου» σ’ έναν «μέσο περιοχής».
Η πρόταση αυτή από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού που πρέπει να εξεταστεί, όπως εξηγούν αρμόδια χείλη, είναι το γεγονός πως η Ελλάδα ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην κοινοπραξία του Sea Sparrow, τους οποίους προμηθεύεται σε προνομιακή τιμή. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Η ίδια κοινοπραξία-της οποίας μάλιστα επωφελούνται και Ελληνικές εταιρείες που παίρνουν υποσκευαστικό έργο- αναπτύσσει, υποστηρίζει και παράγει και τους ESSM, για τους οποίους βρίσκεται προ των πυλών η νέα εποχή, των ESSM Block II.
Νέος active πύραυλος για το ΠΝ…
Όλες οι πληροφορίες λένε πως μέσα από αυτή την κοινοπραξία είναι ότι ο Block II θα έχει ολοκληρώσει το στάδιο των δοκιμών, που βρίσκεται σήμερα, μέχρι η Ελλάδα αρχίσει να «χτίζει» την πρώτη κορβέτα.
Η διαφορά ανάμεσα στον ESSM Block I & Block II είναι ότι ο πρώτος, που τώρα βρίσκεται στις τέσσερις ΜΕΚΟ είναι ημιενεργητικό βλήμα. Η νέα «γενιά» των ESSM έχει dual δυνατότητες, ημιενεργητικού (σ.σ. που ο στόχος πρέπει να «φωτίζεται» από το ραντάρ του πλοίου) και ενεργητικός (σ.σ. που δεν απαιτείται η διαρκής παρακολούθηση του στόχου από την φρεγάτα).
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη προχωρήσει σε παραγγελία 30 νέων πυραύλων ESSM, οι οποίοι θα μπορούν είτε να τοποθετηθούν στις υπό αναβάθμιση φρεγάτες ΜΕΚΟ είτε ακόμη και στις νέες κορβέτες. Κατά συνέπεια το γεγονός της «προνομιακής» τιμής των ESSM κάνει το ναυτικό Επιτελείο να προχωρήσει σε μια ακόμη αλλαγή ρότας των σχεδίων του ώστε να καταφέρει να φέρει τα νέα πλοία μέσα στην τιμή που έχει ο κουμπαράς των κορβετών.
Μια άλλη σημαντική παράμετρο που έχει την δική της αξία είναι το θέμα των ναυπηγείων, όπου το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθάρισε προς όλους πως δίχως αυτά, deal για κορβέτες δεν υπάρχει…
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου