Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Σκοτώνοντας την ομοφωνία με ομοφωνία – Τουλάχιστον 10 χώρες κατά της αλλαγής των Συνθηκών

 

Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στο EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι για να «σκοτωθεί η ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων χρειάζεται ομοφωνία». [Council of the EU]

Τουλάχιστον δέκα χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην αλλαγή των Συνθηκών και στην κατάργηση της ομοφωνίας όπως πρόταξε χθες ο γαλλογερμανικός άξονας και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, η πρόεδρος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν οι συστάσεις των ομάδων πολιτών της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE).

Όμως το ένα τρίτο των κρατών μελών διαφωνεί καθώς σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε χθες στις Βρυξέλλες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβενία και Σουηδία λένε όχι στην αλλαγή των Συνθηκών.

Μεταξύ των πιθανών αλλαγών, η επικεφαλής της Επιτροπής σημείωσε την ομοφωνία, η οποία συχνά επιβραδύνει την πρόοδο της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

«Εναπόκειται τώρα σε εμάς να ακολουθήσουμε τον πιο άμεσο δρόμο προς τα εκεί, είτε χρησιμοποιώντας όλα τα όρια των δυνατοτήτων μας στο πλαίσιο των συνθηκών είτε, ναι, αλλάζοντας τις συνθήκες, αν χρειαστεί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Σκοτώνοντας των ομοφωνία με ομοφωνία»

Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στο EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι για να «σκοτωθεί η ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων χρειάζεται ομοφωνία».

«Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία […] αντίθετα θα πάρει χρόνο και πολλά κράτη θα ζητήσουν εξαιρέσεις (opt-outs) όπως έγινε και στο παρελθόν με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Δανία», είπε.

«Εν συνεχεία, αφού εγκριθούν οι νέες Συνθήκες, τότε θα πρέπει να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και σε αρκετές χώρες θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα», πρόσθεσε, φέροντας ως παράδειγμα την πολιτική παράλυση προκάλεσε η Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Γαλλία το 2005.

Ουγγαρία: Ο επίμονος αντιρρησίας

Ο ίδιος διπλωμάτης είπε ότι είναι «απορίας άξιο» για ποιο λόγο η Ουγγαρία δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες που αντιτίθεται στις αλλαγές των Συνθηκών δεδομένου ότι θεωρείται ο «επίμονος αντιρρησίας» της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

«Είναι πολύ πιθανό η Βουδαπέστη να συμφωνεί με την αλλαγή των Συνθηκών αλλά ζητώντας λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη», υπογράμμισε ο διπλωμάτης, μπλοκάρoντας de facto την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Μαζί με την Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και άλλους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες του σε Ιταλία και Πολωνία, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν οραματίζεται την ένωση των Ευρωπαίων ακροδεξιών απέναντι σε μια προοδευτική Ευρώπη, η οποία μετά την επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία και Σολτς στη Γερμανία, επιθυμεί την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκλογική κατάρρευση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί πλέον έχουν αλλάξει τη ρητορική τους κάνοντας λόγο πλέον για μια «νέα ευρωπαϊκή κεντροδεξιά».

Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Σαλβίνι και Όρμπαν, ο Ιταλός τόνισε την «πλήρη συμφωνία» τους σε ζητήματα όπως «η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες και επιχειρήσεις», αλλά και την ανάγκη να εργαστεί «για μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εναλλακτική έναντι των σοσιαλιστών, για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τις ρίζες της Δύσης».

Από Sarantis Michalopoulos and Σπύρος Σιδέρης | Euractiv Greece

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου