Η συμφωνία μεταξύ των χωρών θα υπογραφεί το Σάββατο στη διεθνή αεροπορική γιορτή της Σλοβακίας στην αεροπορική βάση Kuchyňa. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τα υπουργεία Άμυνας κάθε χώρας: Jaroslav Naď για τη Σλοβακία, Jana Černochová για την Τσεχία και Mariusz Blaszczak για την Πολωνία. [Shutterstock/VanderWolf Images]
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας, αρχής γενομένης από την αποχώρηση από την Σλοβακία από τα παλιά σοβιετικά αεροσκάφη MiG-29 στα τέλη Αυγούστου, και η προστασία θα διαρκέσει μέχρι την άφιξη των νέων αμερικανικών F-16.
Η συμφωνία μεταξύ των χωρών θα υπογραφεί το Σάββατο στη διεθνή αεροπορική γιορτή της Σλοβακίας στην αεροπορική βάση Kuchyňa. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τα υπουργεία Άμυνας κάθε χώρας: Jaroslav Naď για τη Σλοβακία, Jana Černochová για την Τσεχία και Mariusz Blaszczak για την Πολωνία.
«Τα πολωνικά μαχητικά θα απογειώνονται κατά προτίμηση από βάση που βρίσκεται σε πολωνικό έδαφος. Τα τσεχικά μαχητικά θα παρέχουν επίσης καθήκοντα προστασίας του εναέριου χώρου από βάση που βρίσκεται στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας και θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μόλις ολοκληρωθεί το καθήκον», εξήγησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας, Lucia Kovaľ Kakaščíková.
Η προστασία του σλοβακικού εναέριου χώρου δεν θα κατανεμηθεί εδαφικά μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας εκ των προτέρων, αλλά θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα. «Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση, είτε τσεχικά είτε πολωνικά αεροσκάφη θα απογειώνονται σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ» συνέχισε η Kovaľ Kakaščíková
Το υπουργείο Άμυνας αναμένει τα πρώτα F-16 το 2024.
Η Σλοβακία διαθέτει συνολικά 11 αεροσκάφη MiG-29. Αφού τα προσγειώσει το υπουργείο Άμυνας, πρέπει να αποφασίσει τι θα τα κάνει. Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν φήμες που έλεγαν ότι η Σλοβακία μπορεί να τα δώσει στην Ουκρανία. Ο Naď, ωστόσο, δήλωσε ότι αν και θα ήθελε να δει τα σλοβακικά MiG στα χέρια του ουκρανικού στρατού, η Σλοβακία δεν θα τα δώσει δωρεάν. Ο Naď εξήγησε ότι τα 11 αξίζουν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Μια πιθανή λύση είναι η λεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής – η Σλοβακία δίνει τα αεροσκάφη της στην Ουκρανία, αλλά θα λάβει σε αντάλλαγμα στρατιωτικό εξοπλισμό από άλλη χώρα. Μια παρόμοια συμφωνία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τη Γερμανία.
Από Michal Hudec | EURACTIV.sk | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου