Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ποιους πρόδωσε ο «σουλτάνος» Κράτησε μακριά από φουρτούνες το γεωτρύπανο ο Ερντογάν

 

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα κατευθυνθεί «στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά» ήταν η εντολή που έδωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καπετάνιο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν. Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα κατευθυνθεί «στο οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά» ήταν η εντολή που έδωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καπετάνιο του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Σε μη οριοθετημένη περιοχή, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να τηρείται το γράμμα της διεθνούς νομιμότητας, ωστόσο σε νερά που βρίσκονται εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση της εν λόγω επιλογής μετά από ένα και πλέον μήνα προπαγάνδας για του πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο και τι μηνύματα θα στείλει προκάλεσε απογοήτευση στους θεωρητικούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, που έσπευσαν να αντιδράσουν.

«Έγινε αυτό που φοβόμασταν»

Ενδεικτική η ανάρτηση του think tank που διευθύνει ο Γιαϊτζί, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής), στην οποία σημειώνεται ότι: «Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά.  Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε».

Αντιδράσεις που εστιάζουν στο γιατί αντί ο Ερντογάν να κινηθεί με πυξίδα τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επιβολής της Γαλάζιας Πατρίδας έπραξε ακριβώς το αντίθετο μένοντας στα όρια που επιχειρούν να του «επιβάλλουν» στη βάση του «χάρτη της Σεβίλλης». Κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται, αντιπαραβάλλοντας τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει υιοθετήσει ως επίσημη πολιτική. Και έχει καταθέσει και μονομερώς στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι τα όρια στα οποία εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία με τις γείτονες χώρες.

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί άλλωστε σε σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει πριν την ανακοίνωση του προορισμού του γεωτρύπανου τόνιζε ιδιαίτερα την ανάγκη να κινηθεί το γεωτρύπανο όχι ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία αλλά στο όριο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου καλώντας την Άγκυρα να δείξει την αποφασιστικότητα της σε μία στιγμή την οποία ο ίδιος χαρακτήριζε «κατάλληλη».

Ο θόρυβος και η θέση στο χάρτη

Ωστόσο ο Ερντογάν έδειξε να μετράει περισσότερο τις κινήσεις του από ότι θα ήθελαν κάποιοι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακόμα και αν τους χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί.

Ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά το παζάρι καθώς και το διπλωματικό παιχνίδι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα συνδυάζει.

Ο στόχος του θεωρητικά επετεύχθη, αφού προκάλεσε δυσανάλογο θόρυβο σε Αθήνα και Άγκυρα, με τα ΜΜΕ να στρέφουν επί σειρά ημερών την προσοχή τους στο γεωτρύπανο και τα σενάρια που θα ακολουθήσει, με την Τουρκία να θεωρεί ότι είναι «κερδισμένη».

Δεν θα σταματήσουμε εδώ

«Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει όταν τελειώσει τη γεώτρηση εδώ. Θα προχωρήσει σε άλλα πηγάδια. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να το βρούμε. Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι σε δικές μας κυρίαρχες περιοχές. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή τη συγκατάθεση κανενός γι’ αυτό.

Όταν το πλοίο Abdülhamid Han ξεκινήσει τις εργασίες του, πιθανόν να υπάρξουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να μας εξουσιάσουν, βασιζόμενοι στα μεγάλα αδέλφια που βρίσκονται πίσω τους. Όσο δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά και δεν τους βλέπουμε ως ισότιμους και συνομιλητές, αυτοί που αυξάνουν την αλαζονεία τους θα καταλήξουν μια μέρα να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο και να έρθουν στα συγκαλά τους. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που κρατούν τα νήματα στα χέρια τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κοιτάζοντας και προς την Αθήνα.

«Η αρχή μας δεν είναι ούτε να μας τρώνε τα δικαιώματά μας ούτε να εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός άλλου» συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «το όραμα μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας είναι τόσο περιεκτικό και ολοκληρωμένο που δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τις αυταπάτες εκείνων που κοιμούνται καθημερινά με το φόβο της σημαίας μας».

Όσοι βαδίζουν μαζί μας κερδίζουν, όσοι βαδίζουν εναντίον μας χάνουν

Διεμήνυσε δε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Τουρκία κοιτάει τις υποθέσεις της και θα συνεχίσει να το κάνει. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με οποιονδήποτε θα στηρίξει τις προσπάθειές μας. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όσους προσπαθούν να παραβλέψουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε βάσει του διεθνούς δικαίου, μιλώντας πέρα από τα όρια και προτείνοντας επινοημένους χάρτες, ότι προσπαθούν να δαγκώσουν περισσότερα από όσο μπορούν να μασήσουν. Δεν έχουμε και δεν θα διστάσουμε να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια όταν χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Αρκεί να δούμε τις πρόσφατες εξελίξεις για να διαπιστώσουμε ότι η φιλία και η συμμαχία με την Τουρκία είναι πολύ πιο πολύτιμη, πολύ πιο κερδοφόρα και πολύ πιο σωστή από το να παίρνει κανείς θέση εναντίον της Τουρκίας».

«Για να το θέσω με λίγα λόγια, όσοι βαδίζουν το δρόμο μαζί μας κερδίζουν και όσοι βαδίζουν το δρόμο εναντίον μας χάνουν. Με αυτά τα συναισθήματα, ευχόμαστε στο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν,  ένα ασφαλές ταξίδι και αποδοτική γεώτρηση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο προσωπικό του πλοίου μας» κατέληξε ο Ερντογάν. Στέλνοντας τα δικά του μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μηνύματα

Δείχνοντας σαφώς ότι αυτή είναι η αρχή. Ότι οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως και πέρα από τα όρια που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και διαμηνύοντας ότι η συμμαχία με την Τουρκία είναι πιο πολύτιμη από το να επιλέγεις να είσαι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ως εκ τούτου το πρώτο ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, μπορεί να θεωρηθεί και ως «δοκιμαστικό», στο πλαίσιο των αποδεκτών ορίων στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου