Μπορεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μην κατάφερε να σταματήσει την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, αλλά διέταξε τον στρατό της χώρας του να προβεί σε ένα πολύ πιο επιθετικό βήμα σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα ασφάλειας: έναν αποκλεισμό ζωτικής σημασίας για την κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία.
Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της Κίνας συζητούν εδώ και καιρό έναν αποκλεισμό της Ταϊβάν, αλλά μέχρι τώρα πιθανότατα θεωρούσαν την εξάσκηση μιας τέτοιας κίνησης ως πολύ προκλητική, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το Reuters.
Αλλά μετά την επίσκεψη της προέδρου της Πελόζι, ο στρατός της Κίνας εκτόξευσε για πρώτη φορά πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι, πέταξε μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα υπεράκτια νησιά της Ταϊβάν, έπλευσε πολεμικά πλοία κατά μήκος της μέσης γραμμής του Στενού της Ταϊβάν και περικύκλωσε το αυτοδιοικούμενο νησί σε αυτό που ο στρατός της Ταϊβάν δήλωσε ότι ισοδυναμεί με πρακτική "αποκλεισμού".
"Αυτές οι πρώτες ενέργειες στην πραγματικότητα άλλαξαν το status quo της ασφάλειας της Ταϊβάν", δήλωσε ο Λι Μινγκντζιάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.
"Αυτό δίνει στον στρατό της Κίνας μια νέα βάση από την οποία θα μπορεί να πιέσει περισσότερα όρια σε μελλοντικές ασκήσεις", είπε.
Η επίδειξη ικανότητας και αποφασιστικότητας προέρχεται από έναν Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) που είναι πολύ πιο τρομακτικός από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της "τρίτης κρίσης του Στενού της Ταϊβάν" το 1996, την τελευταία φορά που εκτόξευσε πυραύλους κοντά στην Ταϊβάν.
Η ικανότητα επιβολής αποκλεισμού θα δώσει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να φέρει την Ταϊβάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Εάν η Ταϊβάν, απρόθυμη να υποστεί θάνατο και καταστροφή μεγάλης κλίμακας, αποδεχόταν αναίμακτα την ενοποίηση, ο Σι θα εξασφάλιζε το μεγαλύτερο βραβείο στον μακροπρόθεσμο στόχο του για την "αναζωογόνηση του κινεζικού λαού".
Αν και το κοινό της Ταϊβάν, κουρασμένο από τις απειλές του Πεκίνου επί δεκαετίες, εμφανίστηκε ατάραχο, ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της μπορεί να ανησυχούν.
Ο Μάικλ Τσανγκ, ο οποίος διαχειρίστηκε την κρίση πυραύλων στην Ταϊβάν το 1996 όταν ήταν γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τα γυμνάσια θα μπορούσαν να είναι μια προεπισκόπηση ενός σεναρίου κινεζικής εισβολής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως η Ιαπωνία, καταδίκασαν τις ασκήσεις. Επειδή όμως δεν ήθελαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, δεν παρενέβησαν άμεσα για να σταματήσουν την πρόβα αποκλεισμού.
Ένας πρώην Κινέζος αξιωματούχος άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι αυτή η αντίδρασή τους αποτέλεσε μικρή παρήγοριά για τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ταϊβάν.
"Βλέποντας πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στα γυμνάσια, πόσο σίγουροι μπορούν να είναι οι ηγέτες της Ταϊβάν ότι θα βασιστούν σε αυτούς για να έρθουν να τους σώσουν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας;", είπε.
Οι ασκήσεις ολοκληρώνονται σήμερα βάσει του προγραμματισμού.
Μια "πονηρή" συγκυρία
Το επεισόδιο έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον Σι, τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.
Ο Μάο ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κερδίζοντας έναν εμφύλιο πόλεμο το 1949, αναγκάζοντας την εθνικιστική κυβέρνηση της Κουομιντάνγκ να υποχωρήσει στην Ταϊβάν, η οποία έκτοτε αυτοδιοικείται.
Το να φέρει την Ταϊβάν στην αγκαλιά του Πεκίνου είναι το βασικό κομμάτι της εκκρεμότητας που θα φέρει το ανάστημα του Σι δίπλα σε αυτό του Μάο και θα δικαιολογήσει την κίνησή του το 2018 να εγκαταλείψει τα όρια θητείας.
Παρά την ευρέως διαδεδομένη απογοήτευση για την πολιτική μηδενικής covid που έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα τρίτο έτος αυτοεπιβαλλόμενης απομόνωσης και έχει πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει μια πρωτοφανή τρίτη πενταετή θητεία στην ηγεσία σε ένα σημαντικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος φέτος.
Στο εσωτερικό της χώρας, το Πεκίνο πρέπει να ισορροπήσει την οργή που προκάλεσε για την επίσκεψη της Πελόζι με την αμηχανία του να μην την αποτρέψει, δήλωσαν παρατηρητές.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν τις ασκήσεις με βίντεο και σχόλια που εξυμνούσαν τις προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.
Ο πρώην διπλωμάτης της Σιγκαπούρης Bilahari Kausikan δήλωσε ότι η διαφημιστική εκστρατεία είναι εν μέρει μια προσπάθεια διάσωσης του προσώπου του Σι, ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να φανεί αδύναμος πριν από το συνέδριο του κόμματος.
"Το σκληρό και αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι παρ' όλη τη βαβούρα, η Κίνα απέτυχε να αποτρέψει την επίσκεψη της Πελόζι. Έτσι, το ΚΚΚ πρέπει να δώσει μια παράσταση στην απάντησή του", είπε.
Μηδενικά περιθώρια αποτυχίας
Αν και η Κίνα μπορεί να έχει πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση βίας στην Ταϊβάν, οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι επίκειται πόλεμος.
"Η εισβολή μέσα σε αυτή τη δεκαετία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει. Η αποτυχία θα σήμαινε το τέλος του Σι Τζινπίνγκ, του ονείρου του και ενδεχομένως του ΚΚΚ", δήλωσε ο Τσαρλς Πάρτον, συνταξιούχος Βρετανός διπλωμάτης.
Ο Σι, ο οποίος δεν έχει μιλήσει δημοσίως για την επίσκεψη της Πελόζι, αλλά ως πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής είναι ουσιαστικά ο αρχιστράτηγος του κινεζικού στρατού, γνωρίζει καλά τους κινδύνους της δράσης, λένε οι ειδικοί.
"Η Κίνα θα ήλπιζε ότι αυτά τα γυμνάσια θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να σταματήσουν την ανησυχητική τάση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να γίνονται πιο συμπαθείς προς την Ταϊβάν", δήλωσε ο Λι. "Μέχρι στιγμής, αυτό το αποτέλεσμα μένει να φανεί".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου