Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μοραβιέτσκι συζήτησε τη συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλ Χάρις. [EPA-EFE/TOMASZ WIKTOR]
Η Πολωνία συνομιλεί με αρκετούς πιθανούς εταίρους για την έναρξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, με στόχο να λειτουργήσουν έξι αντιδραστήρες πριν από το 2040, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι οι πιο προχωρημένες είναι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μοραβιέτσκι συζήτησε τη συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλ Χάρις. Η συζήτηση αφορούσε «συγκεκριμένες εταιρείες και τεχνολογίες», καθώς και το «πώς να προχωρήσει» η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Πολωνία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση του Τύπου, όπως μετέδωσε η πύλη οικονομικών ειδήσεων Forsal.pl.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας (στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας). Προς το παρόν, η πιο ανεπτυγμένη είναι η συνεργασία μας με τους Αμερικανούς εταίρους. Αυτό συζήτησα με την κ. Χάρις», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, όπως αναφέρει η πύλη οικονομικών ειδήσεων Forsal.pl.
Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που η Πολωνία βλέπει ως πιθανό εταίρο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Ο Μοραβιέτσκι αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, όπου, όπως είπε, συζήτησε τα πυρηνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ελπίζει ότι «αυτή η συνεργασία είναι συμβατή», κάτι που, όπως είπε, η Πολωνία «επιβεβαίωσε τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Γάλλους».
Η Βαρσοβία συζητά με τους Νοτιοκορεάτες για την αμερικανική πυρηνική τεχνολογία που εφάρμοσαν, υπενθύμισε ο Μοραβιέτσκι.
Η Πολωνία θέλει «να επιταχύνει τις συνομιλίες» με διάφορους εταίρους για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Βλέπουμε καθαρά πόσο γρήγορα κατέρρευσε αυτή η πολιτική της φιλίας με το φυσικό αέριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας και οδήγησε σε δυστυχία την Ευρώπη”, επισήμανε.
Σύμφωνα με το έγγραφο «Ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας έως το 2040», που εγκρίθηκε πέρυσι, η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικό σταθμό δυναμικότητας περίπου 1-1,6 GW θα τεθεί σε λειτουργία το 2033.
Περαιτέρω αντιδραστήρες θα τίθενται σε λειτουργία κάθε 2-3 χρόνια, ενώ ολόκληρο το πυρηνικό πρόγραμμα προϋποθέτει την κατασκευή 6 αντιδραστήρων.
Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου