Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Η Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία και το επόμενο βήμα

 

ΑΥΤΗ είναι η κατοχική Τουρκία! Όπως περιγράφεται στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα όσα αναφέρονται είναι και λίγα σε σχέση με τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης έναντι των γειτόνων της. 

Είναι και λίγα τα όσα αναφέρονται σε σχέση με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν έναντι των πολιτών της χώρας. Ακόμη και η αντίδραση - απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το περιεχόμενο της Έκθεσης δείχνει νοοτροπίες και ετσιθελισμό. Η Άγκυρα, όπως και όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν δέχεται ποσώς την κριτική. 

ΣΤΗΝ Έκθεση Προόδου είναι σαφέστατες οι αιχμές προς την Τουρκία για τη στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Περαιτέρω, αναφέρεται και στα όσα παράνομα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σημειώνεται πως παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Επιπροσθέτως αναφέρεται στις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και τις απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας. Αναφέρει, επίσης, ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια». Πέραν των πιο πάνω οι Βρυξέλλες σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Ε.Ε. «έχει στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Η αναφορά αυτή συνδέεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη θέση ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή, που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.   

ΠΟΛΛΑ και διάφορα αναφέρονται, λοιπόν, στην ετήσια Έκθεση Προόδου, η οποία υποδεικνύει, ίσως για πρώτη φορά, ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Ένωσης. Και παραδείγματα υπάρχουν και αφορούν τη Συρία, το Ιράκ και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να εναρμονιστεί με την Ένωση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Βεβαίως, το μείζον θα έπρεπε να ήταν η συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους κράτους-μέλους της Ε.Ε., της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός κι εάν αυτό έχει ξεχαστεί στα όργανα της Ένωσης και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η Τουρκία, πέραν από την Έκθεση, πρέπει να λάβει τα μηνύματα. Και το μήνυμα, που καταλαβαίνει είναι οι κυρώσεις. 

Η Θέση τουυ "Φ" 

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου