Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η απειλή της Τουρκίας και οι ευθύνες των ΗΠΑ.

Γιατί επιδεικνύουν οι ΗΠΑ τέτοια ανοχή προς την Τουρκία είναι ένα ερώτημα. Με τόσες δεξαμενές σκέψεις είναι αδύνατον να μην έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι χαμένη για τη Δύση 

1.-Η Τουρκία έχει αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας στην πολιτική της και στην θέση που διεκδικεί. Βρίσκεται ακόμη στο σημείο που μπορεί να πέσει στην Παγίδα του Θουκυδίδη ή την έχει ξεπεράσει;

Η ανεκτική στάση των ΗΠΑ απέναντί της δείχνει πως η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο. Στην περίπτωση αυτή θα έχει αποκτήσει μη αντιστρεπτή αυτονομία.

2.-Ο έμπειρος στα τουρκικά, διότι διετέλεσε επι πενταετία ΑΚΑΜ στην Άγκυρα, Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης λέει πως το σημείο τομής για την μεταστροφή του Ερντογάν απο μεταρρυθμιστής σε περιφερειακό πρόβλημα υπήρξε η υπουργοποίηση του Νταβούτογλου. Το βιβλίο του "Στρατηγικό βάθος" έθεσε, πράγματι, τα θεμέλια για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της Λωζάννης. Η ρήξη του Ερντογάν με τον Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα εδραίωσαν στον Ερντογάν την πεποίθηση της αποστασιοποίησης από την Δύση.

3.-Η Τουρκία, ενώ εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη υποδομών παραγωγής οπλικών συστημάτων, δεν προκάλεσε την ανησυχία που χρειαζόταν σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της οποίας ζουν σε μια μακάρια αντίληψη ότι τίποτε δεν θα συμβεί. Η Τουρκία επένδυσε σε δύο τομείς στους οποίους η Ελλάδα υστερεί: στα drones και στον πυραυλικό πόλεμο. Και τα δύο είναι στοιχεία της μορφής του πολέμου που έρχεται.

4.-Όπως είπε, χθες Κυριακή, στην διαδικτυακή τηλεόραση "Ανιχνεύσεις web tv" ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αϋφαντής, επικαλούμενος, μάλιστα, την προέλευσή του από το σύστημα το οποίο υπηρέτησε επί 35 χρόνια, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιδράσει αν υποστεί κάποιο πλήγμα από την Τουρκία. Ο κ. Αϋφαντής, και οι άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ, υποστήριξαν πως στο σημείο που έφερε η Τουρκία τις λεκτικές προκλήσεις προς την Ελλάδα, δεν μπορεί να μην κάνει το επόμενο βήμα. Τη δημιουργία κάποιου επεισοδίου. Η ανησυχία του πρέσβη είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Αθήνα όχι, μόνο, δεν θα αντιδράσει αλλά θα προσέλθει και σε συνομιλίες με την Άγκυρα. Ο κ. Αϋφαντής δεν αποκλείει η Τουρκία να χτυπήσει κάποια από τις μονάδες στα ελληνικά νησιά επικαλούμενη την, κατ αυτήν, απονομιμοποίηση της κατοχής τους από την Ελλάδα λόγω στρατιωτικοποίησης.

Νομίζω πως ο Ερντογάν αν θελήσει να ρίξει τους τόνους δεν θα προβληματισθεί από την ένταση στην οποία έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, η δημοσκοπική του ανάκαμψη για τις ερχόμενες τουρκικές εκλογές θα δούμε αν το επόμενο διάστημα τον οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση.

5.-Ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Καμπουρίδης θεωρεί απίθανο κάποιο χτύπημα σε μονάδα του ελληνικού στρατού που βρίσκεται στα νησιά. Η Τουρκία, λέει, θα αποφύγει το πρώτο χτύπημα. Και επικαλείται τις συνέπειες που θα υποστεί όποιος χτυπήσει πρώτος. Ο Στρατηγός θεωρεί πως ευκολότερο για την Τουρκία είναι να καταλάβει μια βραχονησίδα, με πρόσχημα την ανύψωση ελληνικής σημαίας σε αυτήν. Και επειδή η ανύψωση σημαιών αποφεύγεται λόγω αμερικανικής σύστασης, θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά αυτή τουρκικές δυνάμεις. Να σηκώσουν, δηλαδή, ελληνική σημαία, σε κάποια βραχονησίδα και να επέμβουν για να την κατεβάσουν.

Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα προβάλλει ότι δεν ήταν αυτή πρώτη που προκάλεσε.

(Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν, σε ελληνικές βραχονησίδες αποφεύγεται η ανύψωση ελληνικής σημαίας διότι θα το θεωρήσουν πρόσκληση οι Τούρκοι. Και αυτό είναι και αμερικανική σύσταση. Τα Ίμια αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα).

6.-Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν καταληφθεί βραχονησίδα. Σύμφωνα με το δόγμα που κατά καιρούς δηλώνεται δημοσίως, η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη την πρόκληση και θα γενικεύσει την αντιπαράθεση. Και χωρικά και χρονικά. Θα μπορέσει; Θα τύχει της υποστήριξης δυνάμεων από τις οποίες εξαρτάται η προμήθεια των εξοπλισμών της;

7.-Υπάρχει και μια άλλη διάσταση της αντιπαράθεσης την οποία στρατιωτικοί και πολιτικοί υποβαθμίζουν. Τον ψυχολογικό-και όχι, μόνο- πόλεμο της Τουρκίας προς την Ελλάδα

Η εκτόξευση του πύραυλου Τυφώνας εντάσσεται στη προσπάθεια αυτή.

Αν και αμφισβητείται η επιχείρηση όπως παρουσιάσθηκε από την Τουρκία, ο Ερντογάν κατά καιρούς στέλνει μηνύματα στην Αθήνα. Ότι, δηλαδή, ας έχουν υπόψη ότι η Τουρκία διαθέτει πυραυλικές δυνατότητες.

Η Αθήνα από την πλευρά της, κυρίως, το κυρίαρχο σύστημα, ενώ θα μπορούσε να απαντήσει με μια άσκηση ενός Ραφάλ με πυραύλους που μπορεί να εκτοξεύσει σε απόσταση 350 χιλιομέτρων, θεωρεί πως δεν πρέπει να απαντήσει στις αήθεις συμπεριφορές των Τούρκων. Είναι ανωτέρου πολιτισμικού επιπέδου. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο ηθικού;

8.-Τέλος, που εμπλέκονται οι ΗΠΑ; Ότι θεωρούν, ακόμη, πως η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στη Δύση και όχι, μόνο, δεν αντιδρούν στον επεκτατισμό της αλλά μερικές φορές τον ενθαρρύνουν κιόλας. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι Τούρκοι έχουν φερθεί σκαιότατα σε αμερικανούς αξιωματικούς.

Γιατί επιδεικνύουν οι ΗΠΑ τέτοια ανοχή προς την Τουρκία είναι ένα ερώτημα. Με τόσες δεξαμενές σκέψεις είναι αδύνατον να μην έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι χαμένη για τη Δύση. Και όσο της επιτρέπουν να αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας θα ξεπεράσει την Παγίδα του Θουκυδίδη και το παιχνίδι, τότε, θα είναι χαμένο.

ΠΗΓΗ makthes

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου