Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ: Το «μενού» της συνάντησης με τον Μπάιντεν(Βίντεο)

Της Μαρίας Δεναξά  

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.  Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Η πρώτη φορά ήταν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Το απόγευμα της Πέμπτης, στις 4 ώρα Ελλάδας, θα συναντηθεί με τον Τζον Μπάιντεν, με κάθε επισημότητα στο Λευκό Οίκο. Θα έχουν συζήτηση στο οβάλ γραφείο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γκαλά. 

Το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον νεαρό ομόλογό του για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο

που πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Δεν θα γίνει το ίδιο με την τωρινή επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον καθώς οι Αμερικανοί γνωρίζουν πλέον τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ ο ογδοντάχρονος Μπάιντεν  είναι λιγότερο συναρπαστικός και απρόβλεπτος από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικάνο.


 

 Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψή του Μακρόν στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να  προωθήσει τη διπλωματική του θέση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και  ενδεχομένως να υψώσει τη φωνή του κατά του αμερικανικού προστατευτισμού.

 Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την παραμικρή τριβή ή νέα δήλωση που θα αμαυρώσει την επίσημη επίσκεψη – την πρώτη του Γάλλου προέδρου, επί Μπάιντεν.  Ο Μακρόν θα έχει γίνει δεκτός  την Πέμπτη, με κάθε επισημότητα:  κανονιοβολισμούς, επίσημο δείπνο και συνομιλία στο περίφημο Οβάλ Γραφείο.

 Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, εξήρε τη Δευτέρα  τον “δυναμικό” Γάλλο πρόεδρο, «η χώρα του οποίου, μια πυρηνική δύναμη, βρίσκεται “στο επίκεντρο” όλων των παγκόσμιων ζητημάτων».  Mετά την Ουάσιγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στη Νέα Ορλεάνη.

 Ουκρανία και υποβρύχια

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα  γίνουν τα πάντα για την επίλυση της πρόσφατης γαλλοαμερικανικής κρίσης. Μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν, η αρχή ήταν άσχημη: τον Σεπτέμβριο του 2021, η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για τη συμμαχία AUKUS με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε προκαλέσει την οργή του Παρισιού, που στερήθηκε μια σημαντική σύμβαση υποβρυχίων με την Καμπέρα. Η γαλλική πλευρά ενοχλήθηκε επίσης που έμεινε εκτός σε μια περιοχή-κλειδί, τον “Ινδοειρηνικό”.

Πέρα από το πρωτόκολλο, το Elysée ελπίζει σε έναν “απαιτητικό” διάλογο. Πρώτα απ’ όλα για την Ουκρανία. Μετά τη ρωσική εισβολή, ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει ενέργειες που έχουν ενοχλήσει εδώ και καιρό τον Αμερικανό εταίρο: απόλυτη υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά και διάλογος με τη Μόσχα, ώστε, όταν οι Ουκρανοί αποφασίσουν, ο πόλεμος τελειώσει, να καθίσουν “γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είναι η γραμμή του Παρισιού.

 Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα σε δυο καρέκλες, διοργανώνοντας στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι μια διάσκεψη για την υποστήριξη της αντίστασης των πολιτών της Ουκρανίας, ενώ υπόσχεται να μιλήσει ξανά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν “τις επόμενες ημέρες”.

 Η Ουάσινγκτον φαίνεται να σκέφτεται την επανέναρξη διαλόγου με τη Μόσχα, καθώς ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αναφέρθηκε σε ένα πιθανό παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις.

 Αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί επίσης έναν “επανασυγχρονισμό” της οικονομικής απάντησης, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στην κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση και, ευρύτερα, όσον αφορά την οικολογική μετάβαση και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

 «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

 Ο κύριος τομέας τριβής θα είναι πιθανότατα ο τομέας του εμπορίου: το Παρίσι αναζητά μια διέξοδο από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προβλέπει μαζικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, συνοδευόμενες από γενναιόδωρες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 “Δεν θα μείνουμε άπραγοι” απέναντι σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θεωρείται προστατευτικό, δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elisabeth Borne. Ο Λευκός Οίκος θέλει να κατευνάσει την κατάσταση. “Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες”, δήλωσε ο John Kirby.

 Εάν ο πρόεδρος Μακρόν ελπίζει να επιτύχει “εξαιρέσεις” για ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, γνωρίζει ότι είναι απίθανο ο Τζο Μπάιντεν να κάνει πίσω στην αρχιτεκτονική αυτού του σχεδίου που είναι ζωτικής σημασίας για το ιστορικό του. 

ΠΗΓΗ enikos

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου