Στιγμιότυπο από την άσκηση Niriis 22 κατά το οποίο γίνεται η αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής, απέναντι στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Προβολή σημαίας και επίδειξη ισχύος από το Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο, γιατί όχι κι από την Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα με σύμμαχες δυνάμεις από την Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα αυτή τη στιγμή μπορεί στο πεδίο να δείξει στους συμμάχους πως βρίσκεται ήδη εκεί που πρέπει, κάνοντας τόσο προβολή σημαίας αλλά και επίδειξη ισχύος. Περίπου δέκα μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, παρά τα χρόνια που τις βαραίνουν, πλέουν αυτή την ώρα σε αποστολές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο.
Είναι μονάδες που βρίσκονται σε Εθνικές ή σε Συμμαχικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκατοντάδες στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ταξιδεύουν στην θάλασσα, εκπαιδεύονται και επιτηρούν ότι χρειάζεται κι όπως πρέπει να γίνει αυτό.
Χαρακτηριστική είναι η άσκηση «NIRIIS-22» στην οποία εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό, μετείχαν ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και ταυτόχρονα ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ναυτική αρμάδα με τη μόνιμη συμμαχική ναυτική δύναμη SNMG 2. Ορισμένα όμως από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία δεν γύρισαν στο ναύσταθμο αλλά έβαλαν ρότα για την επόμενη αποστολή που τους έδωσε το Αρχηγείο Στόλου.
Άλλωστε όπως συμβαίνει και με την Πολεμική Αεροπορία, που αναγνωρίζεται ως μια εκ των πιο ισχυρών στην Γηραιά ήπειρο κι όχι μόνο και που η «αφρόκρεμα» των αεροποριών επιθυμεί να βρίσκεται φτερό με φτερό με τα «μπλε γεράκια», το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους φρουρούς του Αρχιπελάγους, οι οποίοι έχουν αποδείξει στην πράξη πως είναι έτοιμοι για όλα και σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου.
Από τις Βρυξέλλες στη Μεσόγειο…
Η τετραμερής που έγινε στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο- Γαλλία και Ιταλία κατ’ ουσία έθεσε έναν σημαντικό στόχο- πλαίσιο, να είναι αυτά τα κράτη που πρωτοστατούν στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας απέναντι στον οποιονδήποτε αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Μεσόγειο.
Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χαράλαμπος Πετρίδης, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, Γκουίντο Κροσέτο: Τέσσερις υπουργοί είδαν τ’ απτά αποτελέσματα των αεροναυτικών ασκήσεων «EUNOMIA 3-22» και από εκείνο ακριβώς το σημείο ξεκίνησαν οι διεργασίες για τους τρόπους με τους οποίους θα βάλουν «πάγο» στ’ αυτοκρατορικά οράματα οποιουδήποτε που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο και αφορούν την θάλασσα της Μεσογείου.
Στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο νέος υπουργός άμυνας της Ιταλίας, άριστος γνώστης της Ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, φέρεται έτοιμος να ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και τη σύσφιξη των δεσμών Ρώμης- Λευκωσίας, με ότι σημαίνει αυτό στην παρούσα συγκυρία και τις προκλήσεις που δέχεται η Μεγαλόνησος από το ψευδοκράτος και την Άγκυρα.
Κοινή βούληση η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την στιγμή μάλιστα που σ’ ένα άλλο γεωγραφικό σημείο ο Εμμανουέλ Μακρόν στην σύνοδο των G-20 ξεκαθάρισε προς τον Τούρκο πρόεδρο πως πρέπει να σταματήσει η Άγκυρα να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Πάντως μέσα από την κοινή βούληση των τεσσάρων υπουργών, εκείνο που προκύπτει είναι πως ενεργοποιούν επ’ ωφελεία της ασφάλειας στη Μεσόγειο τις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω συνεκπαιδεύσεων και στρατιωτικών συνεργασιών.
Ερωτηματικό βεβαίως είναι τι θα πράξουν οι σύμμαχοι αυτοί στην περίπτωση που η Άγκυρα εκδώσει το επόμενο διάστημα μια navtex και αποστείλει το Αμπντούλχαμιντ Χαν στη θαλάσσια ζώνη του παράνομου τουρκο-λυβικού μνημονίου, καθώς η Αθήνα τότε θα είναι υποχρεωμένη ν’ απαντήσει σε μια τέτοια πρόκληση στα νερά της Μεσογείου.
Η προβολή ισχύος έχει απαιτήσεις…
Ήδη η Ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ μετέχει ως πλοίο της ομάδας συνοδείας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle στην Μεσόγειο, γεγονός που διευρύνει τις διμερείς και διασυμμαχικές σχέσεις. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται μέρος της ομάδας κρούσης του Γαλλικού αεροπλανοφόρου, ωστόσο αυτή τη φορά η συμμετοχή της Ελληνικής φρεγάτας έχει ιδιαίτερη αξία διότι έρχεται ως συνέχεια και εφαρμογή του αμυντικού συμφώνου που έχουν υπογράψει Αθήνα και Παρίσι και η οποία προβλέπει περισσότερες από 200 διμερείς ασκήσεις.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν γι’ ακόμη μια φορά στο γεγονός πως το Πολεμικό Ναυτικό για να προχωρά επί μονίμου βάσεως σε προβολή σημαίας και ισχύος στην Μεσόγειο, απαιτείται να διαθέτει νέες ισχυρές μονάδες, ικανές ν’ ανταπεξέρχονται σε κάθε μορφή σύγχρονων και πολλές φορές ασύμμετρων απειλών.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την απόκτηση των τριών ψηφιακών φρεγατών Belh@rra. Το επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου δεν αποκλείει κανείς ότι θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις για το επόμενο σημαντικό βήμα όπως έχουμε γράψει στην Hellasjournal τις προηγούμενες ημέρες.
Αν αυτές οι αποφάσεις θ’ αφορούν την ενίσχυση του στόλου με τρεις ή τέσσερις νέες κορβέτες ή την ενεργοποίηση της προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα κλάσης «Κίμων». Όλα αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμη ανοιχτά, ενώ δεν αποκλείει κανείς να υπάρξει η έκπληξη που ν’ αφορά την ενεργοποίηση και των δυο προγραμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου