Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Η έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο είναι το νέο πλοκάμι της «Μέδουσας» που ετοιμάζεται να χτυπήσει τις πονηριές της Άγκυρας

 ΦΩΤΟ:Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το Λιμενικό Σώμα πολλές φορές έχουν προχωρήσει σε ασκήσεις έρευνας διάσωσης με την Αίγυπτο αλλά και με την Κύπρο στα νερά της Μεσογείου. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η «Μέδουσα» που ξεκινά στα νερά της Αλεξάνδρειας αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική.

Και αυτό διότι οι δυο μεγάλες δυνάμεις της Μεσογείου θα δώσουν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση βαθιά πολιτικό, διπλωματικό, επιχειρησιακό το οποίο μάλιστα τοποθετεί στην βάση του όλα εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στις αρχές καλής γειτονίας και στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Το μήνυμα Αθήνας και Αιγύπτου την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διασυμμαχική άσκηση «Μέδουσα» θα φέρει τις υπογραφές των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών.

Μάλιστα η Ελληνική πλευρά δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, στο Κάιρο ταξιδεύουν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας αλλά και του Νίκος Παναγιωτόπουλος που θα υπογράψει εκ μέρους της Αθήνας τη νέα συμφωνία συνεργασίας.

Η συμφωνία, «μαχαίρι» για την Άγκυρα δημιουργεί ένα επιπλέον πλέγμα δυσκολιών απέναντι στις έκνομες ενέργειες της γείτονος και μάλιστα φέρνει σε άμεση συνεργασία τους θαλάμους έρευνας και διάσωσης Αθήνας και Καΐρου, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν σε μια σειρά πραγμάτων ώστε να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το επερχόμενο Ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο.

Η Αθήνα ήδη έχει υπογράψει ακόμη ένα παρόμοιο μνημόνιο με τη Λευκωσία για τον ευαίσθητο τομέα του SAR, το οποίο μάλιστα είχε σπεύσει ν’ αμφισβητήσει η Τουρκία, προσπαθώντας γι’ ακόμη μια φορά να θέσει το θέμα που την πονά ιδιαίτερα κι έχει να κάνει με την οριοθέτηση και το όριο του FIR Αθηνών.

Μην ξεχνάμε πως η έρευνα και διάσωση αφορά αρμοδιότητα κι αυτό είναι ένα επιπλέον σημείο που εδώ και δεκαετίες η Τουρκία προσπαθεί να το αμφισβητήσει τόσο στην θάλασσα του Αιγαίο, διχοτομώντας το Αρχιπέλαγος, όσο και στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, νότια και Ανατολικά της Κρήτης.

Σκοπός άλλωστε της Τουρκίας είναι μέσω της αμφισβήτησης αρμοδιότητας να θίξει και φυσικά να υποσκάψει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία στα νερά που έχει δικαιώματα η Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Η απούσα Τουρκία, παρούσα μόνο για παρενοχλήσεις

Στρατιωτικοί κύκλοι σημείωναν πως ναι μεν η Τουρκία, διαχρονικά θέτει αυτά τα θέματα και φροντίζει το πεδίο να δημιουργεί προβλήματα, παρεμβαίνοντας είτε μέσω παράτυπων ναυτικών αγγελιών (navtex), είτε με παρεμβάσεις μέσω ασυρμάτου σε περιοχές που αμφισβητεί πως έχει αρμοδιότητες η Αθήνα.

Ωστόσο επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι πως η Τουρκία πάντα ήταν απούσα σε σοβαρά περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έπρεπε να βοηθηθεί κόσμος που κινδύνευε κι αυτό διότι ουδέποτε η γείτονα δέχτηκε τα μέσα της να τοποθετηθούν υπό τις διαταγές του Ελληνικού
θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η νέα αυτή συμφωνία έρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο της Μεσογείου διότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στηριζόμενη στις πρόσφατες συμφωνίες με τη Λιβύη, οι οποίες έχουν λάβει την πλήρη καταδίκη ακόμη κι από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος είναι μια από τις πρώτες χώρες που αντέδρασε με σφοδρότητα αμέσως μετά τις τελευταίες παράτυπες υπογραφές στην Λιβύη ανάμεσα σε Τουρκία και την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η υπογραφή αυτή έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Μέδουσα» η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2015 κι από τότε κάθε χρόνο εκνευρίζει όλο και περισσότερο την Τουρκία.

Φέτος μάλιστα οι παρατηρητές που φτάνουν στην Αλεξάνδρεια έχουν αυξηθεί σημαντικά γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον για τις δυνάμεις που έχουν πάρει στα χέρια τους την ασφάλεια και την τύχη της Μεσογείου.

Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κονγκό, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ρουμανία και Σερβία, στέλνουν τους δικούς τους Αξιωματικούς για να δουν από κοντά την δύναμη της ασπίδας της Μεσογείου και τα σύγχρονα «πλοκάμια της Μέδουσας» που πονούν την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου