Αλεξία Τασούλη
Η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο αλλά στη μέση υπάρχει η Λιβύη
Στο ραντάρ της Αθήνας βρίσκεται η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, την αγωνία της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Αλ Σίσι για 45 λεπτά και ότι δεν ήταν απλώς ένα φωτογραφικό στιμιότυπο.
Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για το συμφέρον της τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και ότι δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται σε αυτή την περιοχή και με την Αίγυπτο: «Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Μιλάει συνεχώς εδώ κι εκεί για εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν διάφορες εκστρατείες , εναντίον μας. Πρώτα ο Αλλάχ, θα ανοίξει μια νέα εποχή, μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Φυσικά, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σίσι εδώ, του είπα επίσης ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών. Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν άλλη ιστορία. Βέβαια τα τελευταία 9 χρόνια είχαμε πρόβλημα. Φυσικά, εκείνο το βράδυ εμείς κάναμε αυτό το βήμα, ειδικά μετά από παρέμβαση του Εμίρη του Κατάρ, και πραγματοποιήσαμε μία περιεκτική συνάντηση με τον κ. Σίσι για μισή ώρα-45 λεπτά, αφού ξεπεράσαμε αυτό το ζήτημα της επαφής».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι σύντομα θα στείλουμε πρέσβη και ότι θα έχουμε πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ υφυπουργών.
Και η Χουριέτ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο οδικός χάρτης με την Αίγυπτο». Αλλά η εξομάλυνση δεν θα είναι εύκολη. Διότι το αγκάθι είναι η Λιβύη. Το ποιος είναι το αφεντικό στη Λιβύη είναι το μεγάλο θέμα.
Ο Σαμεχ Σούκρι συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κάιρο και του διεμήνυσε δύο πράγματα: Πρώτον να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη. Και δεύτερον, να υπάρξει χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στις εκλογές. Αρα πρέπει η Τουρκία να συμφωνησει να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές της δυνάμεις άμεσα. Και δεν αρκεί να μιλά ο Ερντογάν για ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς, τον τουρκικό και τον αιγυπτιακό. Διότι με όρους πολιτικού ρεαλισμού ο ισχυρός Αλ Σίσι θέλει κάτι παραπάνω.
Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι «η Ελλάδα αναμένει κατηγορίες από την Τουρκία και τη λιβυκή κυβέρνηση για παραχώρηση δικαιωμάτων στην Αθήνα, σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, δεδομένου ότι νησιά, όπως η Κρήτη, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η έρευνα στην εκτεταμένη περιοχή που προσδιορίστηκε από τη νέα Navtex (11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι 6.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχε δεσμευτεί στις 7 Νοεμβρίου) δεν επηρεάζει τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι εάν η Λιβύη επιλέξει να διαμαρτυρηθεί, η Τουρκία θα την υποστηρίξει με αποστολή ερευνητικών πλοίων στην περιοχή γεγονός που θα αυξήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα».
ΠΗΓΗ newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου