Η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των παραβιάσεων και των απειλών - άμεσων ή και έμμεσων - κατά της χώρας μας.
Φανερά ενοχλημένη είναι η Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Οι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών προκειμένου να υπάρξουν γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο έχουν δρομολογηθεί.
NAVTEX που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, προβλέπει ότι από 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει τις προκλήσεις σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, προχωρώντας τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νέα υπερπτήση με drone πάνω από την Κανδελιούσσα.
Την ίδια στιγμή, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τη δοκιμή ενός τουρκικού πυραύλου αέρος αέρος.
Πρόκειται για πύραυλο τουρκικής κατασκευής, μικρού βεληνεκούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει εχθρικά πτητικά μέσα.
Ο Θεόδωρος Κάτσος, εθνοφύλακας, μίλησε από την Κω στο MEGA Καλημέρα και ανέφερε: «Oι κάτοικοι παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις και τα γεγονότα. Στα καφενεία γίνονται συζητήσεις και απασχολεί το θέμα. Το ηθικό είναι υψηλό και είμαστε έτοιμοι για το οτιδήποτε».
Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, σχετικά με τις σεισμικές έρευνες σχολίασε: «Τον έχει επιτείνει τον εκνευρισμό της Τουρκίας γιατί ενώ έχει ξοδέψει πολλά χρήματα η Άγκυρα, παρόλα αυτά είναι η Ελλάδα και η Κύπρος αυτές που συμμετέχουν σε ερευνητικά σχέδια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και υλοποιούν ερευνητικά σχέδια. Η Τουρκία έχει θορυβηθεί γιατί υπάρχει η υπόθεση ότι το κοίτασμα που γίνονται οι έρευνες είναι πολύ μεγάλο τόσο μεγάλο που μπορεί να φύγει από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη γίνεται έρευνα που σε επίπεδο FIR είναι εκτός Ελλάδος και για αυτό η δεύτερη NAVTEX που εκδόθηκε, βγήκε σε συνεννόηση με την Μάλτα».
Και κατέληξε ο διεθνολόγος: «Έτσι η Άγκυρα ανησυχεί ότι εάν αυτό το κοίτασμα είναι όντως τόσο μεγάλο, τότε θα είναι σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που επικαλύπτει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο».
Ο Νίκος Σπανός, ναύαρχος εν αποστρατεία, σχολίασε σχετικά: «Για την έναρξη των σεισμικών ερευνών είναι μία πάρα πολύ καλή κίνηση για να αποδείξουμε κι εμείς ότι κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και αποδεικνύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου