Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ελληνικός Στρατός: Η περίπτωση επιλογής του ελληνικού οχήματος «ΟΠΛΙΤΗΣ» ως φορέας του συστήματος Spike NLOS

Κωνσταντίνος Τόλιας

Το ενδιαφέρον του Ε.Σ για την απόκτηση του ισραηλινής προέλευσης οπλικού συστήματος SPIKE-NLOS είναι γνωστό εδώ και καιρό. Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος αναμένονται οι τελικές υπογραφές για την προμήθεια του συστήματος. Εδώ απλώς να αναφέρουμε πως πρόθεση του Ε.Σ είναι η απόκτηση συνολικά 27 συστημάτων, ώστε να σχηματιστεί μια ικανή δύναμη κρούσης σε απόσταση.

Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης.

Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει στους επιτελείς του ΓΕΣ την απόκτηση των ORBITER 3 για τη διεξαγωγή των αποστολών στοχοποίησης. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσδίδει έγκαιρα και με απόλυτη ακρίβεια τις θέσεις των εχθρικών στόχων και γενικότερα την εικόνα της τακτικής κατάστασης ώστε ακολούθως να λάβουν χώρα οι βολές των βλημάτων. Το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξης των 32 χιλιομέτρων.

Τα οπλικά συστήματα SPILE NLOS αναμένεται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ’ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ. Εδώ να εκθέσουμε απλώς την ιδέα να σχηματιστούν Τάγματα Αντιαρματικών σε κάθε Μείζονα Σχηματισμό (Μεραρχία) του Ε.Σ αποτελούμενα από 4 αμιγείς Λόχους Αντιαρματικών εξοπλισμένους ενδεικτικά ανά ένας με συστήματα SPIKE-NLOS, ALAS, JUMPER και NIMROD 3. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα το εκθέσουμε αναλυτικότερα όταν θα έρθει η ώρα.

Το παρόν άρθρο πραγματεύεται το είδος του φορέα επί του οποίου θα τοποθετηθούν τα συστήματα SPIKE-NLOS.

Έως τώρα υποψήφια οχήματα-φορείς του SPIKE-NLOS έχουν αναφερθεί τα SandCat της Plasan, το JLTV και άλλα. Σημειώνεται ότι το “HOPLITE” της EODH S.A υπερτερεί έναντι των παραπάνω στους τομείς της θωράκισης, της χωροταξικής διάταξης καθώς και της ευκινησίας. Ειδικά το SandCat της Plasan παρότι προτάθηκε και στην Εθνική Φρουρά εντούτοις δεν αποκτήθηκε.

Εδώ θα προτείνουμε την εγκατάσταση του ιδιαίτερα φονικού αυτού συστήματος στο ελληνικής σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής όχημα “HOPLITE” της EODH S.A που σταθμεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Το εν λόγω όχημα αποτελεί κατά την άποψη μας ιδανικό φορέα των εν λόγω συστημάτων αφού διαθέτει επαρκή χώρο, υψηλή τακτική ευκινησία και σύγχρονη θωράκιση.

Κάθε όχημα “HOPLITE” ή “ΟΠΛΙΤΗΣ” ελληνιστί κινείται από ένα κινητήρα turbodiesel των 5,7 λίτρων ο οποίος παράγει 300 ίππους και 1.100 Nm ροπής, μόλις από τις 1.200 σ.α.λ. Η κίνηση φτάνει και στους τέσσερις τροχούς μέσω 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα και την αυτονομία να ανέρχεται στα 700 χλμ.

Με μήκος 6.120 χλστ., πλάτος 2.370 χλστ., ύψος 2.640 χλστ. και μεταξόνιο των 3.600 χλστ., το όχημα διαθέτει σημαντικό χώρο μεταφοράς φορτίου, ενώ η έκδοση του ως φορέας των SPIKE-NLOS έχει ήδη παρουσιαστεί στον ειδικό Τύπο.

Πέραν των τακτικών/επιχειρησιακών οφελών τυχόν επιλογής του HOPLITE ως φορέα των SPIKE-NLOS, σημαντικό είναι και το όφελος που θα αποκομηθεί σε οικονομικό-βιομηχανικό επίπεδο, με την εξασφάλιση σημαντικής ΕΠΑ αφενώς και την αποκόμιση βιομηχανικής εμπειρίας αφετέρου, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμώνται και οι εξαγωγικές προοπτικές του συστήματος. Σημαντική φυσικά θα είναι και η ωφέλεια σε δυνατότητα υποστήριξης του οχήματος-φορέα εφόσον αυτός σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται εγχωρίως.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η υιοθέτηση του συνδυασμού HOPLITE με το SPIKE-NLOS φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ε.Σ, καθώς δεν αρκεί η απόκτηση ενός οποιονδήποτε οπλικού συστήματος αλλά πρέπει να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις μεγιστοποίησης της συνολικής οικονομικής και επιχειρησιακής επένδυσης επί αυτού.

ΠΗΓΗ defencereview

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου