Ο ηγέτης που θαυμάστηκε για τον πατριωτισμό του και μισήθηκε από τους άρχοντες
6 Ιανουαρίου 1828. Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να διοριστεί Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας. O νέος ηγέτης βρέθηκε από τις ευρωπαϊκές αυλές σε μια χαοτική κατάσταση. Η υποδοχή από τον λαό ήταν μεγαλοπρεπής, με ζητωκραυγές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από τον λαό.
Μια από τις συμβουλές που του έδωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν να φοράει πιο εντυπωσιακά ρούχα, ώστε να πείθει με την εμφάνισή του ότι ήταν ο κυβερνήτης! Ο κόσμος θεωρούσε πάντα ως ανώτατο άρχοντα όποιον φορούσε επίσημη στολή, όπως για παράδειγμα ο ταχυδρόμος, τον οποίο πέρασαν για τον Καποδίστρια.
Δύο ημέρες αργότερα μετέβη στην Αίγινα, η οποία είχε κριθεί καταλληλοτέρα από το Ναύπλιο ως προσωρινή έδρα της Κυβέρνησης.
Έτσι, κατέστη η μοναδική πηγή εξουσίας, συνεπικουρούμενος από το Πανελλήνιον, ένα συμβουλευτικό σώμα αποτελούμενο από 27 μέλη. Στη σύγκληση μιας νέας Εθνοσυνέλευσης στο άμεσο μέλλον παραπεμπόταν η ψήφιση του νέου Συντάγματος.
Στην εποχή του, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας θαυμάστηκε όσο κανένας για τον πατριωτισμό του και το πλούσιο έργο του. Παράλληλα όμως, μισήθηκε θανάσιμα, τόσο από τους φιλελεύθερους όσο και από τους τοπικούς άρχοντες, που διεκδικούσαν προνόμια και μερίδιο στην εξουσία.
ΠΗΓΗ argolika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου