Αλεξία Τασούλη
Επτασφράγιστο μυστικό κρατούσε ο Νίκος Δένδιας την επίσκεψη του στην Τουρκία την οποία προετοίμαζε από την Λατινική Αμερική όπου πραγματοποιούσε περιοδεία.
Ο προβληματισμός μήπως πάει κάτι στραβά οδήγησε το υπουργείο Eξωτερικών να ανακοινώσει τη συνάντησή του με τον Τσαβουσογλου λίγο πριν απογειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Η καλή προσωπική σχέση Δένδια - Τσαβούσογλου έπαιξε ρόλο στο να οργανωθεί γρήγορα το ταξίδι. Αφησαν πίσω την περίφημη εκείνη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα όπου είχαν αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες και χθες είδαμε μια ζεστή αγκαλιά που χαιρετήθηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
«This is wonderful» έγραψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα που παρακολουθεί από κοντά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει άμεση επαφή με το State Department. Aλλά και οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών θύμιζαν δηλώσεις υπουργών άλλων κρατών.
Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε λέγοντας ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τoν Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην παρουσία τους εκεί.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης, και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες, διότι είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Τσαβούσογλου να επισκεφθούμε τους Αυστριακούς, τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον Πρωθυπουργό μου, κ. Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε προηγουμένως: «Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Και κατέληξε μιλώντας γα την υπερηφάνεια που νιώθει που οι Ελληνες βοήθησαν την τουρκικη κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.
Από την πλευρά του ο Τσαβούγλου ευχαρίστησε την Ελλάδα διότι ήταν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. «Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», σημείωσε.
Eιναι πράγματι... wonderful όπως λέει και ο Αμερικανός πρόσβης. Και σίγουρα αντανακλά τη θετική άποψη και ευυγνωμοσύνη που νιωθουν απέναντι στον ελληνικό λαο οι Τούρκοι πολίτες.
Μένει τώρα να τοποθετηθεί επ’αυτού ο ίδιος ο Τουρκος πρόεδρος Ερντογάν. Διότι θα έχει ενδαφέρον να δούμε πώς από τις απειλές για εκτόξευση πυραύλου Ταyfun προς την Ελλάδα θα πρέπει να ερμηνεύσει και να ακολουθήσει το θυμικό του λαού του. Διότι ενδεχόμενη αλλαγη στάσης του και της ρητορικής του θα βοηθήσει εκείνον στις εκλογές που έχει μπροστά του. Κυρίως όμως θα βοηθήσει να υπάρξει ηρεμία και ασφάλεια στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου