Σημειώνεται ότι όσον αφορά την Τουρκία, οι κυρώσεις αυτές αποτελούν την πιο αποφασιστική κίνηση μέχρι στιγμής της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.
Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι οι κυρώσεις στοχεύουν οντότητες με έδρα την Τουρκία και πρόσωπα στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου που είναι "κατά πλειοψηφία" ιδιοκτησία της Ρωσίας ή συνδέονται με τη Ρωσία.
Στο στόχαστρο πάνω από 120 οντότητες σε 20 και πλέον χώρες
Συνολικά, το νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ στοχεύει περισσότερες από 120 οντότητες και φυσικά πρόσωπα σε περισσότερες από 20 χώρες, όπως νανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε δήλωσή του ανέφερε ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εταιρείες που διευκολύνουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Μόσχας αλλά και επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα κατά της Ρωσίας και όσον υποστηρίζουν τον πόλεμό της στην Ουκρανία, πέραν των δεσμεύσεων της Ομάδας των Επτά να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις σε οντότητες τρίτων χωρών που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Μεταξύ των οντοτήτων που στοχοποιεί το νέο αυτό αμερικανικό πακέτο κυρώσεων είναι η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Patriot, ανταγωνίστρια της Wagner, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνδέεται με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς και η κινεζική εταιρεία δορυφορικών εικόνων China HEAD Aerospace Technology, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρέχει δορυφορικές εικόνες τοποθεσιών στην Ουκρανία σε οντότητες που συνεργάζονται με τη Wagner και τον επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην κινεζική εταιρεία King-Pai Technology HK, η οποία προμηθεύει πολλές οντότητες του στρατιωτικο-βιομηχανικού κλάδου της Ρωσίας, καθώς και σε πέντε οντότητες και ένα φυσικό πρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία κατηγορείται "οπλοποιεί" τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων για να ασκήσει πολιτικές και οικονομικές πιέσεις σε πελάτες της.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επιβάλλει κυρώσεις στην ίδια της Rosatom.
Επίσης, οι κυρώσεις πλήττουν την εταιρεία USM Holdings, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Άλισερ Ουσμάνοφ, και εταιρείες υπό την ομπρέλα της, όπως ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας Megafon, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων Metalloinvest και οι θυγατρικές της σε Ελβετία και ΗΑΕ και η τσιμεντοβιομηχανία Akhangarancement στο Ουζμπεκιστάν.
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου