Παρά την εκρηκτική κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές προς τα σύνορα της Ευρώπης, χωρίς συμπεράσματα … κατάφερε να ολοκληρωθεί η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.
Μιλώντας μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι αποφάσισε να επιλέξει μια «δήλωση του προέδρου [του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου]» αντί για Συμπεράσματα της Συνόδουγια το ζήτημα της μετανάστευσης. Ο λόγος; Δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ — η Πολωνία και η Ουγγαρία — δεν υποστήριξαν τη διατύπωση, είπε. Ο Μισέλ σημείωσε ότι η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μετανάστευση από τον Φεβρουάριο.
Σε ισχύ η συμφωνία του Ιουνίου
Ωστόσο, παρά την απουσία των παραγράφων από το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (σ.σ. τα κοινά συμπεράσματα απαιτούν τη συναίνεση και των 27), λόγω των διαφωνιών Ουγγαρίας και Πολωνίας, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των αρμοδίων υπουργών στις αρχές Ιουνίου έχει πλήρη ισχύ, καθώς κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει δικαίωμα βέτο σε μια απόφαση που ελήφθη με ειδική πλειοψηφία.
Γιατί αντιδρούν Ουγγαρία και Πολωνία
Από χθες, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η συζήτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό είχε τελματώσει, καθώς Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι επέμεναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και παρά τις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν, του Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι 27 διέκοψαν τη Σύνοδο λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, ελπίζοντας να καταλήξουν σε μια κοινή στάση σήμερα.
Ωστόσο, σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου οι 27 προσπάθησαν, και απέτυχαν, να μιλήσουν μια κοινή γλώσσα, καθώς Βαρσοβία και Βουδαπέστη αρνήθηκαν να προστεθεί στα κοινά συμπεράσματα, η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ (σ.σ οι 27 υπουργοί Εσωτερικών) για το μεταναστευτικό. Η εν λόγω συμφωνία είχε ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, καθώς και τότε Ουγγαρία και Πολωνία είχαν εκφράσει την πλήρη αντίδρασή τους. Ειδική πλειοψηφία σημαίνει ότι μια συμφωνία χρειάζεται να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών (σ.σ 15 κράτη – μέλη τουλάχιστον) και από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
Παρόλο που η ειδική πλειοψηφία προβλέπεται ρητά στο Δίκαιο της ΕΕ, η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη κατηγόρησαν “τις Βρυξέλλες”, ζητώντας οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό να λαμβάνονται με ομοφωνία. Κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση.
Τί προβλέπει η απόφαση του Ιουνίου
Η συμφωνία, σε επίπεδο Συμβουλίου, προβλέπει αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη “πρώτης γραμμής” και έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη για ταχύτερη επιστροφή στη χώρα καταγωγής του, για οποιονδήποτε δεν δικαιούται να λάβει άσυλο στην ΕΕ.
Έπειτα από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στη μεταρρύθμιση των κανόνων ασύλου και μετανάστευσης στην ΕΕ, η συμφωνία, σε πλαίσιο υπουργών, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του πιο δύσκολου ζητήματος που απασχολεί την ΕΕ από την προσφυγική κρίση του 2015 μέχρι σήμερα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/POLITICO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου