Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλεi το γνωστό στην ιστορία «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου».
Για την πολιτική σταδιοδρομία του Ιωάννη Μεταξά, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία όπου υπάρχουν ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές. Για το λόγο αυτό, το παρόν άρθρο επικεντρώνεται στην καταγραφή των βασικών σταδίων της στρατιωτικής καριέρας του Ιωάννη Μεταξά:
Ο Ιωάννης Μεταξάς εισήλθε το 1885 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1890 πρώτος στην Τάξη, με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Μηχανικού.
Το 1902 αποφοίτησε από την Πολεμική Ακαδημία του Βερολίνου με σημαντικές διακρίσεις.
Σε αναγνώριση των ικανοτήτων του αναρτήθηκε στην Ακαδημία μία πλάκα με την επιγραφή:
«ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΥΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ»
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα τοποθετήθηκε στο τότε νεοσύστατο κατά τα ξένα πρότυπα Σώμα Γενικών Επιτελών συμβάλλοντας σημαντικά στην οργάνωση του στρατού, όπου μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στη σύνταξη των νέων στρατιωτικών κανονισμών.
Από το 1908 έως το 1910 δίδασκε στρατιωτική ιστορία και τακτική.
Ως διακεκριμένος ανερχόμενος αξιωματικός είχε αποκτήσει τη φήμη ανθρώπου με ιδιαίτερο ήθος και γνώσεις. Για τις ικανότητές του κυκλοφορούσε η φήμη ότι «δεν υπήρχε πρόβλημα που δεν μπορούσε να λύσει ο Μεταξάς». Λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων του στα στρατιωτικά θέματα, το 1910 τον κάλεσε ο Βενιζέλος προκειμένου να γίνει Πρώτος Υπασπιστής του, σύμβουλος του στα στρατιωτικά θέματα.
Το 1912, λίγο πριν την έκρηξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, ο Βενιζέλος έστειλε τον Μεταξά στη Σόφια για να διαπραγματευτεί τη στρατιωτική συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Ως Επιτελής σχεδίασε τις νικηφόρες μάχες του Α’ και Β’ Βαλκανικού Πολέμου.
Στις 26 Οκτωβρίου 1912 υπόγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Ταξίν Χασάν Πασά. Οι όροι του Πρωτόκολλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης είναι χειρόγραφο του Ι. Μεταξά και φέρει τις δύο υπογραφές δίπλα στην υπογραφή του Χασάν Ταχσίν Πασσά.
Το Δεκέμβριο του 1912 ο Μεταξάς μετέβη στο Λονδίνο ως στρατιωτικός σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου προς διαπραγμάτευση των όρων της σύναψης ειρήνης με την Τουρκία. Όμως στις 16 Ιανουαρίου του 1913 ο Μεταξάς ανακλήθηκε από την κυβέρνηση και στάλθηκε αμέσως στην Ήπειρο, όπου ο στρατός αντιμετώπιζε προβλήματα (είχε καθηλωθεί ο ελληνικός στρατός χωρίς να μπορεί να πάρει τα Ιωάννινα).
Θεωρείται ο εμπνευστής και ο δημιουργός του σχεδίου κατάληψης του Μπιζανίου, όπου μετά την νικηφόρα μάχη ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913 .
Υπέγραψε τα Πρωτόκολλα παράδοσης των Ιωαννίνων από τον Εσσάτ Πασσά (22 Φεβρουαρίου 1913),
Υπέγραψε ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως του Ε. Βενιζέλου, το 1913, σε μυστική συνάντηση έξω από την Θεσσαλονίκη, τις στρατιωτικές συμφωνίες με τους Σέρβους συμμάχους. Σε επιστολή προς τον Ε. Βενιζέλο αναφέρει σχετικά με τις βλέψεις Σερβίας και Βουλγαρίας στη Μακεδονία.
Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων τοποθετήθηκε ως Διευθυντής των Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, καθώς και ως Διευθυντής της Ανώτερης Στρατιωτικής Ακαδημίας.
Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (1913), ο Μεταξάς εκπόνησε σχέδια για την άμυνα της Ελλάδος στις περιοχές που είχαν ελευθερωθεί γιατί η Τουρκία μετά την Συνθήκη του Βουκουρεστίου είχε αρχίσει να επανεξοπλίζεται.
Σχετικά με τη άμυνα και την γενική στρατηγική της Ελλάδας, ο Μεταξάς υπέβαλε στον Βενιζέλο 10 Υπομνήματα από το 1913 έως το 1915, σε θέματα που αφορούσαν τους εξοπλισμούς και κυρίως την αγορά πολεμικών πλοίων.
Την 17 Φεβρουαρίου του 1915 και μετά θυελλώδης συζητήσεις με τον Βενιζέλο ο Μεταξάς παραιτήθηκε από το Γενικό Επιτελείο αλλά παρέμεινε στο στρατό, ως Διευθυντής της Σχολής Ευελπίδων.
Στις 17 Ιουνίου 1915 εξορίστηκε από το Βασιλιά Κωνσταντίνο.
Εκεί τελείωσε και η καριέρα του ως Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
ΠΗΓΗ https://armynow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου