Την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Ελληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.
Στόχος της συνάντησης είναι να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης των επόμενων τριών μηνών, μέχρι το τέλος του 2024 δηλαδή, ένα πυκνό τρίμηνο, που θα έχει πολλές διπλωματικές εξελίξεις με την κυβέρνηση όμως να κινείται πολύ συγκρατημένα και να κρατά μικρό καλάθι για ουσιαστική πρόοδο.
Σε πρώτη φάση θα γίνει μια συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία έχουν “αντέξει στο χρόνο” υπό την έννοια ότι σε γενικές γραμμές το τελευταίο διάστημα τηρούνται. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο κυρίως για να αναλύσουν τη στάση της Τουρκίας σε κάθε μέτρο οικοδομήσης εμπιστοσύνης που έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα.
Στα πολλά σημειώματα που έχει στη διάθεσή του ο κ. Γεραπετρίτης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου εξωτερικών, για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, αναφέρεται μεταξύ αλλων ότι τα ανοιχτά μεγάλα ελληνοτουρκικά θέματα είναι εμφανώς πλέον γεωοπολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής φύσης.
Οι δύο χώρες δεν γειτινιάζουν απλώς σε έναν ουδέτερο και αδιάφορο γεωγραφικά χώρο αλλά σε ένα σημείο μέγιστης στρατηγικής αξίας που ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την εξίσωση.
Ελλάδα και Τουρκία ατομικά αλλά και ως μέλη των διεθνών σχηματισμών στους οποίους μετέχουν δεν είναι απλώς παίκτες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων αλλά ουσιαστικοί συνδιαμορφωτές και παράγοντες που έχουν λόγο ρόλο και ευθύνη στην εξέλιξη των καταστάσεων.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει ως στόχο στην ατζέντα στην εξωτερική πολιτική της επόμενης ημέρας να δώσει έμφαση στο διεθνή σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας έχοντας παράλληλα τη βούληση να υπάρει πρόοδος στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Με αυτό το σκεπτικό, έμφαση θα δοθεί και στη λεγόμενη οικονομική διπλωματία καθώς τα τελευταία 3 χρόνια οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν παρουσιάσει θεαμτική πρόοδο , όχι μόνο μέσω των εμπορικών ανταλλαγών αλλά και μέσω της προώθησης επενδύσεων σε πολλούς τομείς.
Η θετική ατζέντα περιέχει 25 ενότητες και ο αρμοδιος υφυπουργός εξωτερικών Κ.Φραγκογιάννης έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής με το ομόλογό τους στις 22 . Τις τρεις ενότητες που αποτελούν εκκρεμότητες θα έχει μαζί του στη βαλίτσα ο υπουργός εξωτερικών στο ταξίδι του στην Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου