Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Τι δεν θέλει η Αθήνα από τον Ερντογάν - Η στάση του στο Βερολίνο προβληματίζει την κυβέρνηση


 Αλεξία Τασούλη

Η ελληνική θέση στον πόλεμο στο Ισραήλ, είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της Άγκυρας και μια δημόσιια αντιπαράθεση των δύο ηγετών θα θολώσει το θετικό μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, όπου επί της ουσίας μετέτρεψε το ευρωπαϊκό βήμα που του δόθηκε για να κάνει διεθνή εκστρατεία κατά του Ισραήλ, προβληματίζει την Αθήνα.

«Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ. Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά; Η Τουρκία - εν αντιθέσει προς τη Γερμανία - δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα» ειπε ο Ερντογάν ενώπιον του καγκελάριου Σολτς.

Η κυβέρνηση λοιπόν ανησυχεί ότι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να έχει μια επανάληψη των δηλωσεων Βερολίνου και στην ελληνική πρωτεύουσα και να εκμεταλλευτεί την παρουσία του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να κάνει και πάλι διάλεξη υπέρ της Χαμάς.

Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να σφραγιστεί αυτή η σημαντική συνάντηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τον επιθετικό ακτιβισμό του Ερντογάν σε μια χρονική περίοδο που έχουν πέσει οι τόνοι της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις θέσεις του για το Παλαιστινιακό για να αποτυπώσει το δόγμα του για τη μετατροπή της Τουρκίας σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και ότι είναι ο τιμητής των απανταχού κατετρεγμένων και ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

Η ελληνική θέση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της Άγκυρας και μια δημόσια αντιπαράθεση των δύο ηγετών θα θολώσει το θετικό μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.

Η χθεσινή ήπια τοποθέτηση του Ερντογάν δεν λαμβάνεται ως δεδομένη και κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι τόσο φιλικός με τον ελληνα πρωθυπουργό στις 7 Δεκεμβρίου. «Ελπίζω να γίνει όπως ακριβώς είπε ο Μητσοτάκης και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να φτάσουν σε καλύτερο σημείο. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα.

Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεών μας σε ορισμένα ζητήματα δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο.

Ως περιφερειακές χώρες, αν εξαιρέσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, που προσεγγίζουν το θέμα με λογική κέρδους και αγοράς, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε» δήλωσε.

Όλα βέβαια κρίνονται στην πράξη.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου