Ένα νεαρό αγόρι μόλις 14 ετών κυβερνά τον προσφυγικό καταυλισμό Ροτζ στη Συρία, σύμφωνα με αποκάλυψη των Times, κηρύσσοντας εξτρεμιστικό μίσος σε άλλα παιδιά και απειλώντας γυναίκες. Τον αποκαλούν ήδη «εμίρη του Ισλαμικού Κράτους»
Ένα αγόρι μόλις 14 ετών κυβερνά ένα συριακό στρατόπεδο με Ισλαμιστές και «νύφες τζιχάντ» διατάζοντας τιμωρίες και ξυλοδαρμούς για τις γυναίκες και κηρύσσοντας εξτρεμιστικό μίσος σε άλλα παιδιά. Ο έφηβος είναι η ανώτερη αρχή επιβολής του Ισλαμικού Κράτους στο στρατόπεδο κράτησης «Ρότζ» στη βορειοανατολική Συρία, επιβάλλοντας αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και κηρύττοντας εξτρεμιστικό δόγμα.
Ο έφηβος συγκέντρωσε άλλους νέους γύρω του για να επανιδρύσει την τρομοκρατική ομάδα στον καταυλισμό αφού το τελευταίο χωριό υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Μπαγκούζ, καταλήφθηκε από δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων όταν ήταν εννέα ετών
«Είναι σαν τον εμίρη του Ισλαμικού Κράτους σε αυτό το στρατόπεδο», είπε ο Ρασίντ Ομάρ, 39 ετών, στους Times. Είναι διευθυντής του Ροτζ, όπου κρατούνται επί του παρόντος 2.600 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτω των 18 ετών. Στο γραφείο του, ο Ομάρ έχει μια φωτογραφία του νεαρού εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους, η οποία δείχνει τον βαριά σωματώδη έφηβο ντυμένο στα μαύρα. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει τον εξίσου νεαρό αναπληρωτή του, επίσης 14 ετών, ο οποίος είναι επίσης ντυμένος στα μαύρα και φαίνεται πιο χλωμός από τον αρχηγό του.
«Είναι φόβος και τρόμος»
Τα αγόρια ηγούνται μιας συμμορίας νεαρών ανδρών που επιβάλλουν τους κανόνες τους απειλώντας γυναίκες με βάναυσους ξυλοδαρμούς εάν θεωρήσουν ότι οι γυναίκες έκαναν κάτι λάθος. Έχουν φτιάξει αυτοσχέδια όπλα για να οπλιστούν και να κατηχήσουν την επόμενη γενιά σε εβδομαδιαία κηρύγματα, όπου μοιράζονται την εξτρεμιστική τους ιδεολογία.
«Όλοι φοβούνται τον ίδιο και τον αναπληρωτή του εδώ. Οι γυναίκες ξυλοκοπούνται επειδή δεν υπάκουσαν τις εντολές του και στη συνέχεια απειλούνται με θάνατο για να σταματήσουν να αναφέρουν αυτές τις επιθέσεις», είπε ο Ομάρ. «Όποτε προσπαθούμε να τον αναζητήσουμε, τα άλλα παιδιά αρχίζουν να ξεσηκώνονται εναντίον μας. Υπάρχουν πολλοί έφηβοι μαζί του σε αυτό το στρατόπεδο ».
Αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για το Ροτζ και ένα άλλο στρατόπεδο κράτησης, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που ζούσαν προηγουμένως στο ισλαμικό χαλιφάτο, είπαν ότι η συμβίωση μαζί τους αυξάνει δραστικά την απειλή αναπαραγωγής περισσότερων εξτρεμιστών.
«Κάθε φορά που προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τους έφηβους από τις ριζοσπαστικές μητέρες στα κέντρα αποκατάστασης, δεχόμαστε κριτική από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Τι πρέπει να κάνουμε;», είπε ο Ομάρ. Τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Συρία για να ζήσουν στο «χαλιφάτο» από τους ριζοσπαστικοποιημένους γονείς τους, έχουν μεγαλώσει με το εξτρεμιστικό δόγμα του ISIS και πολλά λέγεται ότι έχουν μετατραπεί σε θυμωμένους ριζοσπάστες νέους.
Με πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από τη Συρία και τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροσκάφη να χτυπούν τακτικά την περιοχή με στόχο τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF), τα προβλήματα έχουν αυξηθεί.
Οι γυναίκες φοράνε και πάλι νικάμπ
Το Al-Roj, που κάποτε θεωρούνταν ως πρότυπο κέντρο κράτησης σε σύγκριση με το άγριο στρατόπεδο al-Hawl, βρίσκεται πλέον υπό την επιρροή της συμμορίας νέων του 14χρονου «εμίρη» του ISIS. Οι έρευνες στις εγκαταστάσεις αποκάλυψαν για πρώτη φορά αυτοσχέδια μαχαίρια και άλλα όπλα.
Εν τω μεταξύ, το 95% των γυναικών στον καταυλισμό από 55 χώρες φοράνε και πάλι το νικάμπ - είτε από επιλογή είτε επειδή αναγκάστηκαν να το κάνουν. Πρόσφατες επιθέσεις με drone έκοψαν την παροχή νερού και ηλεκτρισμού του καταυλισμού
Αυτήν τη στιγμή πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 20 με 25 βρετανικές οικογένειες στο Ροτζ με έως και 40 παιδιά μεταξύ τους, τα περισσότερα από τα οποία είναι απίθανο να επαναπατριστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των χωρών που χρηματοδοτούν τα στρατόπεδα κράτησης και τις φυλακές για ισλαμιστές στη Συρία .
Μία από τις πιο γνωστές κρατούμενες στον καταυλισμό είναι η Shamima Begum, η οποία πήγε στη Συρία σε ηλικία 15 ετών και έκτοτε της αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα. Άσκησε έφεση κατά της απόφασης για λόγους ασφαλείας τον περασμένο μήνα, αλλά την έχασε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου