Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Σε νέα εποχή οι ένοπλες δυνάμεις

EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ

Νίκος Αρμένης

Σε νέα εποχή εισέρχονται πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Νίκος Δένδιας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο συνδέει τις Ενοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία. 

«Νομίζω ότι πλέον συντονίζουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών: την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας. Προτάσεις που ενδεχομένως θα πρέπει να είχαν υλοποιηθεί εδώ και καιρό, όπως η σύσταση ενός Κοινού Σώματος Πληροφορικής, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, διασύνδεση με άλλους φορείς του εξωτερικού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και αφορά μια νέα φάση για τις Ενοπλες Δυνάμεις στην «Ατζέντα 2030», δηλαδή την εισαγωγή της καινοτομίας. Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα δημιουργηθεί, θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας. «Από εκεί και πέρα, θα δημιουργήσουμε Σώμα Πληροφορικής, με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, την οποία ονομάζουμε Μονάδα 1864, για να προστατεύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής», υπογράμμισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Νίκος Δένδιας.

 Τρεις νέοι πυλώνες

Αναλυτικά το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει:

• Την έρευνα και την καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

• Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

• Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε επίσης αναλυτικά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η δημιουργία αμυντικού συστήματος καινοτομίας θα γίνει στα πρότυπα διεθνών κρατικών φορέων με εμπειρία σε ανάλογα συστήματα και πρόκειται για θεμελιώδη μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν πρότυπα όπως αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Αποστολή του θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικών βιομηχανιών, η συνεργασία με ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και του εξωτερικού και η δυνατότητα προμήθειας προϊόντων για αμυντική εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται καινοτόμα προϊόντα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και της παραγωγής λογισμικού. Για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ο Νίκος Δένδιας έχει ενημερώσει στη Βουλή ότι τα χρήματα υπάρχουν. «Είναι από τους λίγους τομείς που υπάρχει χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από χρήματα που μας είναι ήδη διαθέσιμα», έχει σημειώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενώ έχει τονίσει ότι το iron dome (αντιαεροπορικός θόλος) είναι προϊόν αυτής της διαδικασίας.

Στρατηγικές κινήσεις

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προχωρά και στον εκσυγχρονισμό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ίδρυση νέου Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή των Αξιωματικών Σωμάτων, ενώ υπενθύμισε ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει μία... ιδιαιτερότητα, μάλλον ασυνήθιστη για υψηλόβαθμο ένστολο, καθώς κατέχει διδακτορικό πτυχίο, το οποίο συνδέεται με τις επικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία.

Επιπλέον, τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναδεικνύονται σε Κέντρα Αριστείας, υπάρχει η δυνατότητα διδακτορικών προγραμμάτων, σύναψης πρωτοκόλλων συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών και προβλέπει τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης.

Οσο για το Κοινό σώμα Πληροφορικής για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στόχο θα έχει την προσαρμογή, την πρόληψη και την έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας. Αποστολή του θα είναι η κατάρτιση στελεχών στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, η ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και η διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών. Επιπρόσθετα το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχει αποστολή την αξιοποίηση και εφαρμογή σχετικών στρατηγικών τεχνολογιών και την ανάλυση δεδομένων για την προώθηση των επιχειρηματικών στόχων.

Το φινλανδικό μοντέλο

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο και για το πρόσφατο ταξίδι του στη Φινλανδία, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας. «Ο υπουργός ήταν πολύ πρόσφατα στη Φινλανδία, που είναι μία χώρα-υπόδειγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, και τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να ενισχύσουμε την εμπειρία της θητείας και να δώσουμε στα νέα παιδιά περισσότερες δεξιότητες, αλλά και πώς θα είναι και πιο χρήσιμοι για τις Ενοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου