Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μην επιβαρυνθεί η αιγυπτιακή πλευρά από την παρουσία Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της
Κομβικός όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι ο ρόλος της Αιγύπτου τόσο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή όσο και και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία διαμεσολαβητών έφτασε χθες στο Ισραήλ και διατύπωσε πρόταση για μία μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν 20 έως 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα μία ημέρα εκεχειρίας για κάθε όμηρο που θα απελευθερώσει η Χαμάς.
Οι ημέρες φαίνεται ότι είναι κρίσιμες για αυτό και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε να επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη, τελευταία ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οπότε φέρονται να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση στη Ράφα.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μην επιβαρυνθεί η αιγυπτιακή πλευρά από την παρουσία Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της. Ετοιμάζεται μάλιστα να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υψίστης ετοιμότητας στις δυνάμεις του στρατού και στα νοσοκομεία στο βόρειο Σινά και στην Διώρυγα του Σουέζ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από τη Γάζα προς το αιγυπτιακό έδαφος.
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης η αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν πείσθηκε από τις διαβεβαιώσεις που εξέφρασαν ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, και ο διοικητής της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, περί των μέτρων που θα ληφθούν για την αποφυγή μίας αθρόας εισροής Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο.
Το προσφυγικό λοιπόν «καίει» τον Αλ Σίσι γι' αυτό και προγραμματίζει να επισκεφτεί Αθήνα και Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Στην Τουρκία βρέθηκε πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομολογό του Χακάν Φιντάν προκειμένου να συζητήσουν τη συνάντηση κορυφής η οποία όμως θα έχει διευρυμένο χαρακτήρα με συμμετοχή υπουργών και από τις δύο κυβερνήσεις. Η επίσκεψη του Σίσι στην Άγκυρα είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα γινόταν εντός του Απριλίου, όμως οι καταιγιστικές εξελίξεις στην εμπόλεμη ζώνη με αφορμή την επίθεση του Ιράν αναγκάσαν τους ηγέτες να μεταθέσουν την ημερομηνία.
Αντιθέτως η επίσκεψη του προέδρου Αλ Σισι στην Ελλάδα προγραμματίζεται να γίνει κανονικά εντός του Μάϊου, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί από την τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο.
Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης θα επισκεφτεί την αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου προκειμένου να συζητήσει με τους εκεί συναρμόδιους υπουργούς την διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε μία συγκυρία που τα νότια της Κρήτης και η Γαύδος σχεδόν ξεχειλίζουν από ροές προσφύγων και μεταναστών, η Αθήνα έχει εστιάσει την προσοχή της να πιέσει την Αίγυπτο να κάνει καλύτερη διαχείριση του θέματος και από τα δυτικά της .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου