Μαχητικό αεροσκάφος Su-30SM της Πολεμικής Αεροπορίας του Καζακστάν. Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας του Καζακστάν.
Μάιος 1, 2024. Ελλάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν 81 απαρχαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής από το Καζακστάν.
Το Καζακστάν, το οποίο αναβαθμίζει τον εναέριο στόλο του, έχει δημοπρατήσει 117 μαχητικά και βομβαρδιστικά της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων των αναχαιτιστών MiG-31, των βομβαρδιστικών MiG-27, των μαχητικών MiG-29 και των βομβαρδιστικών Su-24 των ετών του 1970 και του 1980.
Η ουκρανική «Kiev Post» ανέφερε ότι η δηλωθείσα αξία πωλήσεων ήταν ένα δισεκατομμύριο τένγκε του Καζακστάν (2,26 εκατομμύρια δολάρια) , που ισοδυναμεί με μέση αξία 19.300 δολάρια ανά αεροσκάφος.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε δημοσιεύματα του ουκρανικού καναλιού «Insider UA» στο «Telegram» και της ρωσικής ιστοσελίδας «Reporter», που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν αγοράσει 81 απαρχαιωμένα, μη επισκευάσιμα πολεμικά αεροσκάφη.
Η «Kiev Post» ανέφερε ότι το κίνητρο πίσω από την αμερικανική αγορά είναι άγνωστο, αλλά ότι το αεροσκάφος, ίσως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, όπου παρόμοια χρησιμοποιούνται ήδη.
Ο «Reporter», ανέφερε ότι η πώληση έγινε μέσω offshore εταιρειών.
Ανταλλακτικά ή δόλωμα στα αεροδρόμια;
Δεδομένης της συνεχούς εξάρτησης της Ουκρανίας στα όπλα της σοβιετικής εποχής, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν είτε να χρησιμεύσουν ως πηγή ανταλλακτικών είτε να αναπτυχθούν στρατηγικά ως δόλωμα στα αεροδρόμια, σύμφωνα με την Kyiv Post.
Το «Mikoyanov» MiG-31 είναι ένας υπερηχητικός αναχαιτιστής που έχει σχεδιαστεί για την υπεράσπιση του σοβιετικού εναέριου χώρου. Έπαιξε βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το «Business Insider» .
Το MiG-27, το οποίο εξελίχθηκε από το MiG-23, συμμετείχε σε συγκρούσεις όπως στον Σοβιετο-Αφγανικό Πόλεμο. Διέπρεψε στις εναέριες μάχες. Εξήχθη ευρέως και εξακολουθεί να είναι σε υπηρεσία με ορισμένες αεροπορικές δυνάμεις.
Το τακτικό βομβαρδιστικό Su-24, παρά την ηλικία του, παραμένει επίσης σε υπηρεσία με πολλές αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Το Καζακστάν κινείται προς τη Δύση»
Σύμφωνα με το «Business Insider», το Καζακστάν, κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και ιστορικά υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της.
Αλλά οι σχέσεις άλλαξαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Καζακστάν έχει κινηθεί περισσότερο προς τη Δύση, γεγονός που έχει εξοργίσει ορισμένους στη Ρωσία, ανέφερε η πύλη.
Η Kyiv Post αναφέρει ότι οι προσπάθειες του Καζακστάν να βελτιώσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες φαίνεται να συμπίπτουν με την αυξανόμενη εμπλοκή της χώρας της Κεντρικής Ασίας με τα δυτικά έθνη, σηματοδοτώντας μια στροφή από τους ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Καζακστάν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά «την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Περιστατικό κατά την επίσκεψη Πούτιν
Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν τον Νοέμβριο του 2023, όταν συνέβη ένα ασυνήθιστο «περιστατικό» κατά τη συνάντησή του με τον Καζάκο συνάδελφό του Κασίμ Ζομαρτ Τοκάγιεφ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσίευσε το X (πρώην Twitter) προφίλ Visegrad 24, ο πρόεδρος Καζακστάν ξεκίνησε την ομιλία του στα καζακικά αντί στα ρωσικά, κάτι που, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει ξαναγίνει.
Η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν αρκετά μπερδεμένη και απροετοίμαστη όταν ξεκίνησε η ομιλία και άρχισαν να ψάχνουν για μεταφραστικές συσκευές.
Δεν είναι γνωστό εάν η ομιλία του Τοκάγιεφ στα Καζακστάν με αυτήν την ευκαιρία είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες της Αστάνα να προωθήσει τη χρήση της καζακικής γλώσσας αντί της ρωσικής, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό.
Μερικοί από τους πιο εμφανείς (φωνακλάδες) Ρώσους προπαγανδιστές προτείνουν ότι η Ρωσία πρέπει να στραφεί στο Καζακστάν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ένας από τους πιο διάσημους, ο Vladimir Solovyov, είπε ότι η χώρα του «πρέπει να δώσει προσοχή στο γεγονός ότι το Καζακστάν είναι το επόμενο πρόβλημα, επειδή η ίδια ναζιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει εκεί όπως στην Ουκρανία».
Οι συμφωνίες για το εμπόριο, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την προμήθεια ορυκτών αντικατοπτρίζουν την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ του Καζακστάν και των δυτικών εθνών καθώς η χώρα αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις που θέτουν γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Αφγανιστάν και το Ιράν, σύμφωνα με το Business Insider.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου