Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Πανέτοιμη η φρεγάτα ΨΑΡΑ για να ενταχθεί στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Απόπλους τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου για τον Κόλπο του Άντεν


Η φρεγάτα ΨΑΡΑ προετοιμάζεται εντατικά στο ναύσταθμο ώστε να ξεκινήσουν και οι θαλάσσιες δοκιμές τόσο για το ίδιο το πλοίο και τα προστιθέμενα συστήματα, όσο και για την επιπλέον εκπαίδευση στο πλήρωμα. Πηγή: Hellasjournal

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Από τις περίπου 100 συνοδείες εμπορικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, οι περίπου 30 ανήκουν στην ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Τα 198 μέλη του πληρώματος της ελληνικής ΜΕΚΟ, έχουν αρχίσει να σβήνουν ημέρες καθώς όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη Μάϊου, έρχεται η ώρα της αλλαγής σκυτάλης με τα στελέχη της φρεγάτας ΨΑΡΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στο ναυτικό επιτελείο, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι αυτό που προκρίνεται για τον απόπλου του ΨΑΡΑ προς την Ερυθρά θάλασσα. Ορισμένες από τις πηγές μας, «δείχνουν» την 3η Ιουνίου ως την μέρα που το πλήρωμα θα χαιρετίσει το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι των περίπου 3 μηνών.

  • Η εμπλοκή τρεις φορές της φρεγάτας ΥΔΡΑ, με πυρά πυροβόλου, έδειξε ότι εκεί που πλέει, τα πράγματα δεν είναι απλά και πως το πλήρωμά της δεν σταματά όλο το 24ωρο να έχει τεταμένη την προσοχή τους για εισερχόμενες απειλές. Η «παράδοση- παραλαβή» πάντως θα συνοδευτεί, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, με την ενίσχυση της φρεγάτας ΨΑΡΑ, από συστήματα που ήδη βρίσκονται στην ΥΔΡΑ, όπως το πυροβόλο Shark.

Μπορεί οι επιτελείς να υπολόγιζαν αρκετά στο Lionfish, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτή η παραγγελία ακόμη δεν έχει φτάσει στην χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μονόδρομος ενίσχυσης για την φρεγάτα ΨΑΡΑ μέσω των υφιστάμενων συστημάτων.

Εξαντλητικές δοκιμές σε ακραία σενάρια

Οι δοκιμές που πρέπει να γίνουν τόσο σε συστήματα της φρεγάτας, όσο και για το πλήρωμα ξεκινούν για να καταφέρει το ναυτικό να πετύχει τους χρόνους προετοιμασίας για το μεγάλο ταξίδι των 3 μηνών.

Κατά τις δοκιμές, εύλογο είναι ότι οι επιτελείς του στόλου συμπληρώνουν τα σενάρια με όλα εκείνα τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ήδη από την συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ, τα οποία δεν είναι λίγα.

Σε αυτές πρόκειται να δοκιμαστεί και το νέο σύστημα αντιμετώπισης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, το οποίο όπως λένε οι στρατιωτικές πηγές, θεωρητικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια παρεμβολής κατά των UAV’s και των drone.

Στόχος πάντα παραμένει η έγκαιρη προειδοποίηση μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει το πλοίο και που μπορούν να συνδεθούν δικτυοκεντρικά με τις πληροφορίες από πιο προηγμένες και νεότερες μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Τα face lift που έχουν υποστεί οι δυο ΜΕΚΟ μπορεί να είναι σημαντικά, δεν αποτελούν όμως ουσιαστική αναβάθμιση των πλοίων, ούτε μηχανολογικά, ούτε ηλεκτρονικά.

Το στραμμένο βλέμμα στις ΜΕΚΟ κι όχι μόνο

Το «θρίλερ» για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με την ελληνική πλευρά να αναμένει τον τελευταίο λόγο της κοινοπραξίας.

Τα όσα συμβαίνουν στον στόλο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχουν μεταφερθεί σε ανώτατο επίπεδο, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων που έχουν γίνει από την πλευρά του ναυτικού επιτελείου για την βιωσιμότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου τα επόμενα χρόνια.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά ή και τίποτα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ειπωθεί στον δημόσιο λόγο ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι ιδιαίτερα στενός.

Οι ΑΣΠΙΔΕΣ χρειάζονται ενίσχυση στο πεδίο

Πάντως η δύναμη των «ΑΣΠΙΔΩΝ» έχει μείνει με λιγότερες μονάδες μετά την προσωρινή απόσυρση της γερμανικής HESSEN και την αποστολή βοηθητικού πλοίου από την πλευρά του Βερολίνου.

Οι συνεννοήσεις που έχουν γίνει σε ανώτατο ναυτικό επίπεδο, λένε πως οι Γερμανοί δήλωσαν την πρόθεση αποστολής παρόμοιας μονάδας με αυτή που απέσυραν. Μάλιστα είχαν πει ότι η αποστολή τους θα έχει διάρκεια δυο μηνών.

Αντιθέτως οι Ιταλοί που έως τώρα έχουν δείξει ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά τόσο με μονάδα επιπέδου αντιτορπιλικού, όσο και με φρεγάτα τύπου Fremm, αποστέλλουν τις μονάδες τους ανά τέσσερις μήνες.

Το βέβαιο είναι ότι οι χώρες που στήριξαν την απόφαση για να ξεκινήσει η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» ακόμη δεν έχουν δείξει στο πεδίο την ίδια ζέση, την στιγμή που χρειάζεται η ενίσχυση της ναυτικής αρμάδας, απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου