Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, το “μέλλον του ΝΑΤΟ” και “οι αμερικανικές εκλογές” ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθηναϊκή Λέσχη και διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το Chicago Council on Global Affairs, ένα σημαντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που φιλοξενεί την ομώνυμη δεξαμενή σκέψης (think tank) για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τους σημαντικούς ομιλητές καλωσόρισε ο Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή διάλογο σε μία πολύ κρίσιμη γεωπολιτικά εποχή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs, Ivo H. Daalder, που στο πλούσιο βιογραφικό του έχει διατελέσει και μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ερωτήθηκε αρχικά από τη δημοσιογράφο, Ηλιάνα Μάγρα, αν στα 75 του χρόνια το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βγει στη σύνταξη.
Ο Ivo Daalder απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε γιατί πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες σε διάφορες χώρες αποφάσισαν ότι η μελλοντική τους ασφάλεια εξαρτώνταν από την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης. Όπως εξήγησε είναι “φθηνότερο, ευκολότερο και καλύτερο να είσαι σε μια συμμαχία πριν αρχίσει κάποιος πόλεμος” προσθέτοντας ότι το να σχετίζονται οι ΗΠΑ με χώρες ούσα η σημαντικότερη δύναμη στον κόσμο είναι για να προλαμβάνουν τον πόλεμο. “Έχουμε διαφορές, αλλά τις επιλύουμε με συζήτηση και διάλογο και όχι πόλεμο. Και το ΝΑΤΟ ενσωματώνει αυτή την αρχή”, τόνισε. Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε η Ελλάδα με την οικονομική κρίση και τόνισε ότι έκτοτε “η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ ισχυρό και σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ”. Μάλιστα θυμήθηκε το 2011 τη Σουζαν Ραις, τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα, που του είχε αναφέρει “ποσό σημαντική είναι η Ελλάδα και ότι πρέπει να σωθεί”.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, αναφέρθηκε χαριτολογώντας σε απόφθεγμα ενός φιλοσόφου: “Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, ειδικά για το μέλλον”. Πάντως, δε φαίνεται καλό… Η ηγεσία είναι δύσκολη και απαιτεί συμβιβασμούς, είπε προσθέτοντας ότι στις συμμαχιες όλοι κερδίζουν. Ο Τραμπ, πρόσθεσε, δεν έχει αυτή τη λογική. “Θέλει μόνο να κερδίζει ο ίδιος. Λέει θα σε προστατεύσω αν με πληρώσεις. Δεν είναι έτσι οι συμμαχίες”. Επίσης, εκτίμησε ότι οι χώρες ξοδεύουν χρήματα για την άμυνά τους επειδή είναι σημαντική για την ασφάλεια τους, όχι γιατί τους το λένε οι ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα ξοδεύει πολλά γιατί απειλείται από τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη ξοδεύει γιατί απειλείται από την Ρωσία κτλ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs ανέδειξε επίσης τις δυσκολίες που υπάρχουν για να τελειώσει ο πόλεμος στα δύο ανοιχτά αυτή τη στιγμή μέτωπα, της Ουκρανίας και της Γάζας. Σχετικά με την Ουκρανία είπε ότι “οι πόλεμοι δεν τελειώνουν, εξαντλούνται. Αυτός ο πόλεμος δε θα τελειώσει με νίκη. Ακόμα και αν η Ουκρανία διώξει τους Ρώσους, δε θα τελειώσει έτσι, επειδή η Μόσχα θέλει τον έλεγχο του Κιέβου και η Ουκρανία δεν θα της τον δώσει”. Σχετικά με τη Γάζα, τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα το Ισραήλ δε θα σταματήσει τον πόλεμο αν δε βεβαιωθεί ότι αυτοί που έκαναν το τρομοκρατικό χτύπημα του Οκτωβρίου δε θα μπορούν να το επαναλάβουν. Άρα παραμένει ο στόχος να εξαφανίσουν την ηγεσία της Χαμάς. Μακροπρόθεσμα, εξήγησε, το θέμα είναι πώς θα έχεις δύο λαούς να συμβιώνουν σε ένα κομμάτι γης. Η μια πλευρά δε δέχεται το δικαίωμα της άλλης…
Όσο αυτή είναι η πραγματικότητα, δε θα επιλυθεί το ζήτημα. Τέλος, επεσήμανε τον κίνδυνο από την Κίνα όχι επειδή είναι η πρώτη χώρα που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, αλλά επειδή αμφισβητεί θεμελιώδεις αξίες μας από το 1945, αναφερόμενος φυσικά στη δημοκρατία. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, Endy Zemenides, έκανε την εισαγωγή της συνάντησης ευχαριστώντας το Συμεών Τσομώκο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τονίζοντας ότι “μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, όμως οι άνθρωποι, οι ηγετικές φυσιογνωμίες δεν αλλάζουν”. Σχετικά με την Ελλάδα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει τις ΗΠΑ να ασχολούνται τόσο πολύ με την Ανατολική Μεσόγειο και με την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι οι στενότερες σχέσεις ΗΠΑ Ελλάδας δεν ξεκίνησαν όπως πολλοί λένε την εποχή Τραμπ, αλλά “ξεκίνησαν με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής του να μην αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου