Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ με τοποθετημένο το PSIM κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λοριάν της Γαλλίας. Πηγή: Hellasjournal
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ,HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Δυόμισι χρόνια μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για τις Belh@rra, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λοριάν για να δει από κοντά τις εργασίες που γίνονται στις φρεγάτες ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ.
Η πρώτη ελληνική FDI βρίσκεται στην φάση δοκιμών εν όρμω, με πολλά από τα ηλεκτρονικά της συστήματα να δοκιμάζονται καθημερινά, την στιγμή που στο εσωτερικό οι εργασίες διαμόρφωσης δεν έχουν σταματήσει.
Η δεύτερη και η τρίτη φρεγάτα είναι τοποθετημένες στο dry dock, σε διαφορετική φάση κατασκευής η κάθε μια.
Το γεγονός ότι απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη το ερώτημα για αγορά τέταρτης φρεγάτας FDI, δείχνει την στροφή στον ρεαλισμό, σχολίασαν στρατιωτικές πηγές προερχόμενες από το πολεμικό ναυτικό, οι οποίες γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις ανάγκες που υπάρχουν στον στόλο.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι χρόνος δεν υπάρχει πλέον και πως οι εισηγήσεις του ναυτικού επιτελείου είναι πολύ συγκεκριμένες για έναν στόλο ικανό να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και να μπορεί να σταθεί σε διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ο κος. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στις τρεις Belh@rra, όσο και σε άλλα βήματα που στόχευσαν στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Προς το παρόν χτίζουμε τρεις (σ.σ. φρεγάτες). Οι τρεις ήταν η αρχική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αυτή τη στιγμή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ είμαστε σε μία διαδικασία συνολικής επαναξιολόγησης όλων των αμυντικών δαπανών μας σε ορίζοντα δεκαετίας, δωδεκαετίας για την ακρίβεια -δωδεκαετές είναι πάντα το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων-, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θέλω να τονίσω και πάλι ότι από αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα, που είχαν να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Είχαμε μείνει πίσω στα χρόνια της κρίσης. Η Αεροπορία μας εκσυγχρονίστηκε με τα νέα Rafale αλλά και με τα οπλικά συστήματα τα οποία αυτά διαθέτουν.
Ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωράει, με πολύ μικρές καθυστερήσεις αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παραλάβαμε τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προβολής ισχύος και αυτού του οπλικού συστήματος, της φρεγάτας. Οι τρεις φρεγάτες θα παραληφθούν έως και το 2026.
Γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας. Γι’ αυτό, για να επανέλθω και να κλείσω με αυτό σε αυτό που λέγαμε και στην αρχή, θα είναι μία πολύ μεγάλη ανακούφιση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αν κάποιες από τις δαπάνες, που ούτως ή αλλιώς η χώρα τις κάνει, να μπορέσει να τις εντάξει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων τα οποία έχουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.»
Ο αναζητούμενος χώρος
Η επαναξιολόγηση που έκανε το επιτελείο, μπορεί να έθεσε σε κορυφαίες θέσεις τα ελικόπτερα Black Hawk για τον στρατό ξηράς, τον αντιαεροπορικό εθνικό θόλο, όμως η ηγεσία έχει πιέσει μέσω των εισηγήσεων ώστε να βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος για τα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού.
Η τέταρτη FDI και οι κορβέτες, Γαλλικές ή Ιταλικές, που προκρίθηκαν μέσω της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έκανε το πολεμικό ναυτικό, είναι μόνο το πρώτο βήμα απ’ αυτά που πρέπει κατά τους επιτελείς να γίνουν, για την «ανάσταση» του στόλου.
Και μπορεί οι Γάλλοι να θέλουν να προωθήσουν και τις κορβέτες τους, από την άλλη πλευρά ωστόσο, την ελληνική, κάτι τέτοιο σημαίνει την άμεση εμπλοκή της ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποίο πάντως χρειάζεται αναβάθμιση, επενδύσεις και επιπλέον πιστοποιήσεις.
Την ίδια στιγμή στο Λοριάν βρίσκεται ο βασικός πυρήνας των αξιωματικών που στελεχώνουν την ομάδα παραλαβής της πρώτης φρεγάτας, ενώ πίσω στην Αθήνα συνεχίζεται η επιλογή πληρώματος για την ΚΙΜΩΝ.
«Ποιος δεν θέλει να είναι σε καινούριο καράβι και μάλιστα να είναι πλήρωμα παραλαβής» λένε στελέχη που έθεσαν εαυτούς στην διάθεση της υπηρεσίας, η οποία τελικά τους επέλεξε για να μάθουν όλα τα μυστικά της νέας φρεγάτας.
Από την γαλλική πλευρά έχουν σταλεί τα μηνύματα, ότι υπάρχει πάντα πεδίο για την επανέναρξη συνομιλιών, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο στο επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου