Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι τα σχέδια των δυτικών χωρών για παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία μέσα από την αξιοποίηση των "παγωμένων" στο εξωτερικό ρωσικών περιουσιακών στοιχείων συνιστά "κλοπή" και τόνισε πως "δεν θα μείνουν ατιμώρητα".
Στο περιθώριο συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα μιας παρόμοιας "κλοπής" της περιουσίας της.
"Όπως κι αν το παρουσιάζουν, η κλοπή παραμένει κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη", δήλωσε, για να συνεχίσει: "τώρα είναι προφανές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ασφαλή, τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια του όρου. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση".
Η ομιλία του Πούτιν έγινε λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση των ηγετών της G7 να παράσχουν δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, "κεφαλαιοποιώντας” έτσι τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί μετά την έναρξη του πολέμου.
Παράλληλα, σχολίασε πως ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα "σημείο χωρίς επιστροφή", εξαιτίας της κατάρρευσης του "δυτικού μοντέλου παγκόσμιας ασφάλειας". Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για υπονόμευση της παγκόσμιας ειρήνης λόγω των χειρισμών στα διεθνή θέματα.
"Προφανώς είμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλώς δεν υφίσταται, χρειάζεται να δημιουργηθεί ουσιαστικά εκ νέου", δήλωσε ο Πούτιν.
"Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική της ασφάλειας είναι ανοικτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της. Το 'σε όλες' σημαίνει επίσης φυσικά τις χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ", συμπλήρωσε.
"Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι και να συμβεί, δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να δουλέψουμε μαζί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο", τόνισε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν θέτει όρους για τις διαπραγματεύσεις
Αναφορικά με την εκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σχολίασε πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποσύρει τις δυνάμεις της από τέσσερις ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα.
Παραμονή της ειρηνευτικής διάσκεψης για το ουκρανικό που θα λάβει χώρα στην Ελβετία -και στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί-, ο Πούτιν έθεσε μια σειρά όρων που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνους του Κιέβου.
Οι όροι είναι πολύ απλοί", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να υπογραμμίσει πως ξεκινούν από την πλήρη απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
Μόλις εκπληρωθούν οι δύο παραπάνω όροι, "αμέσως, κυριολεκτικά την ίδια στιγμή, θα δοθεί εντολή για κατάπαυση του πυρός και έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων", είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία θα εγγυηθεί "την απρόσκοπτη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων".
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ακόμα πως η προώθηση του στρατού του προς το Κίεβο το 2022 είχε στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να καταληφθεί εξ εφόδου η ουκρανική πρωτεύουσα.
Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το Κίεβο και να εγκαταστήσει εκεί φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες, όμως η επίθεσή της αποκρούσθηκε από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.
Κατά τον τρίτο, πλέον, χρόνο του πολέμου, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους. Η Ουκρανία από την πλευρά της αναφέρει πως η ειρήνη είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.
Το Κίεβο απέρριψε τους όρους που έθεσε ο Πούτιν
Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου απέρριψε την "ειρηνευτική πρόταση" που παρουσίασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν , λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν "υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός" μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου