«Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε. Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας (σ.σ Ρωσία) λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές.»
Η παραπάνω δήλωση έγινε από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο τον Ιανουάριο του 2020 λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και παράγωγα στην Λευκορωσία από τις 1η Ιανουαρίου (2020) και ο λόγος ήταν η πίεση που ασκούσε η Μόσχα ώστε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης η δήλωση αυτή προηγήθηκε λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του του Λουκασένκου με τον τότε υπουργό εξωτερικων των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στις 3 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.
Σύμφωνα με σχετική δήλωση που είχε κάνει ο Πομπέο, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη Λευκορωσία ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, κάτι που στην συνέχεια ακύρωσε ο Τραμπ παραδίδοντας τον Λουκασένκο στον Πούτιν. Η επίσκεψη Πομπέο στο Μινσκ μόνο τυχαία δε μπορούσε να θεωρηθεί εκείνη την χρονική περίοδο αφού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να κάνει την Λευκορωσία μια ασφαλής ζώνη έναντι του ΝΑΤΟ και να την χρησιμοποιήσει για το πόλεμο που ετοίμαζε στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή που ο Πούτιν ετοίμαζε να αποσταθεροποιήσει την Λευκωρία με «πράσινα ανθρωπάκια», η Ελλάδα προετοιμαζόταν για την δίκη της άμυνα στην αποσταθεροποίηση που ετοίμαζαν για την ίδια η Τουρκία με την Ρωσία και την ανοχή της Γερμανίας. Τον Ιανουάριο του 2020 ο πρωθυπουργός της χώρας συναντά τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο , Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα ταξίδι που είχε προετοιμάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Τζέφρι Πάιατ-Μάικ Πομπέο ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεμπουπλικανός) και ανακοινώνει στον Αμερικανό Πρόεδρο πως η Ελλάδα θα αντιδράσει σε όλες αυτές τις προσπάθεις δυναμικά. Να σημειώσουμε εδώ πως η χώρα είχε ενημερωθεί από τον Οκτώβριο του 2019 τόσο για τα σχέδια εισοβολής στον Έβρο όσο και για την Πανδημία. Ειδικά για το τελευταίο από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς είχαν φτάσει στην χώρα περισσότεροι από 200 αμερικανοί τεχνικοί οι οποίοι βοήθησαν στην προετοιμασία και το αποτέλεσμα το είδαμε στις αρχές της Πανδημίας.
Η Πρώτη Προσπάθεια αποσταθεροποιήσης της Ελλάδας που επεδίωξαν Πούτιν και Ερντογάν
Όσο ο Πούτιν προετοίμαζε την εισβολή στην Ουκρανία, ταυτόχρονα προσπαθούσε να δημιουργήσει αποσταθεροποίητικές τάσεις σε χώρες των Βαλκανίων που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο τόσο στην υποστήριξη της Ουκρανίας όσο και στην διαφοροποίηση της ενέργειας. Αυτές οι χώρες ήταν η Κροατία, η Βουλγαρία και κυρίως η Ελλάδα.
Στην χώρα μας η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 με τα γεγονότα στο Ανατολικό Αιγαίο και τις επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Αριστερά και ακροδεξιά συνεργάστηκαν ώστε να προκαλέσουν αναστάτωση και φόβο μέσα στους κόλπους της αστυνομίας λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη εισβολή στις Καστανιές. Ομως η προετοιμασία και η αντίσταση της Ελληνικής πλευράς έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα στην Ελληνική κοινωνία, κάτι που δεν περίμεναν τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα και είχε καταγραφεί στο «V» [3 Μαρτίου «Είχαν λάθος πληροφορίες για την αντίδραση του Ελληνικού Λαού»]
Ήταν τόσο μεγάλη η πίεση που δέχθηκε η Ελλάδα στις Καστανιές καθώς επίσης και τόσο μεγάλο και ανεξέλεκτο το ντόμινο εξελίξεων που θα έφερνε η εικόνα με δεκάδες χιλιάδες εισβολείς με την «προβιά» του μετανάστη, που ανάγκασε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στον Έβρο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 1 ιουνίου 2022
«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο,» είχε δηλώσει από τον Έβρο ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είχε δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχε τονίσει ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».
Όμως, οι Αμερικανοί που είχαν ενημέρωσει από τον Νοέβριο για την προετοιμασία εισβολής από την τουρκία ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν δίπλα στην Ελληνική κυβέρνηση. Στις 26 Φεβρουαρίου πρέσβεις από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στις ΗΠΑ. Εκεί, βρέθηκε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα , Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ακριβώς με την λήξη της συγκέντρωσης επέστρεψε στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια. [«3 Μαρτίου 2020 Γερμανοί και Ευρώπη άλλαξαν στάση για τον Έβρο μετά τη θέση που πήραν οι ΗΠΑ»]
Τις επόμενες μέρες, στις 29 Φεβρουαρίου, το Στειτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Τουρκική πλευρά, αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, μέρα κατά την οποία μάλιστα, το Βερολίνο, στήριξε την Τουρκία στην πολιτική της.
Είναι οι δύο κρίσιμες ημέρες, Σάββατο και Κυριακή, όπου η Ελλάδα καλείται να δείξει την αποφασιστικότητα της, η οποία θα επιτρέψει τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ανοιχτές δηλώσεις στήριξης. Τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, το Στειτ Ντιπάρτμεντ, με νέα ανακοίνωσή του τονίζει ότι “η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της” ενώ την ίδια μέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος του λέει: “Δικαιούσαι να επιβάλεις την νομοθεσία στα σύνορα σου”.
Είναι η στιγμή που γίνεται αναδίπλωση στο Βερολίνο και τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γερμανός ΥΠΕΞ με νέες δηλώσεις τους, δείχνουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Αυτή η αναδίπλωση ήταν και η αιτία να επιτεθεί στον Γερμανό ομόλογο του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Η Δεύτερη Προσπάθεια
Στις Καστανιές η Ελλάδα νίκησε και νίκησε όχι μόνο την προσπάθεια Άγκυρας και Μόσχας αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς που βρίσκονται πίσω από τα «πατριωτικά» κόμματα και την Αριστερά. Είναι η εποχή που προσπαθούν να δημιουργήσουν αναταραχή στην κοινωνία [πριν την δεύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης] με «όπλο» την Πανδημία. Είναι η εποχή που ντελάδες θανάτου και δημοσιογράφοι ιατροί μέσα από παρακμιακά ΜΜΕ, την εκκλησία και τις πλατείες, φανατίζουν την κοινωνία ενώ ταυτόχρονα αβαντάρουν το πιο αισχρό σύνθημα που ακούστηκε και Έλληνα πρωθυπουργό. Μαζί τους και στα εθνικά θέματα δημοσιογράφοι, ειδικοί και αναλυτές που ψάχνουν ρόλο η υιοθετούν την ρωσική και τουρκική επιχείρηση μέσα στην Ελλάδα, βλέπουν F-16 πάνω από την Καβάλα και κατάληψη Ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον Έβρο. [23 Μαϊου 2020 «Πόσο έχει διεισδύσει η Τουρκία στην ακροδεξιά στην Ελλάδα;»].
Στις 4 ιουνίου 2020 όπου οι εσωτερικοί εχθροί της χώρας ετοιμάζονται να στηρίξουν την Δεύτερη Προσπάθεια, σε άρθρο του «V» με τίτλο: «Την Στρατιωτική Ισχύ στην χώρα την δίνει ο λαός» σημείωνε, «και τέλος, θα πρέπει να καταλάβει την σημασία που έχει η κάθε χώρα. Η Τουρκία και οι Βαλτικές χώρες είναι πολύ σημαντικές για το ΝΑΤΟ, και είναι πολύ σημαντικές όχι για την θέση τους, αλλά γιατί η πρώτη έχει ήδη την Στρατιωτική Ισχύ που αναφέρθηκε πιο πάνω, δηλαδή, είναι διατεθειμένη και χάνει για το ΝΑΤΟ, ανθρώπινες ζωές και υλικό (Συρία, Λιβύη), ενώ οι Βαλτικές Χώρες είναι ήδη διατεθειμένες να θυσιαστούν Να είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία έχει πάρει τις αποφάσεις της, και τις έχει ανακοινώσει σε όλους , εχθρούς και συμμάχους. Να είμαστε βέβαιοι ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος τις έχει πάρει. Η στάση του στην Πανδημία και η υποστήριξη στο υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση, οι δωρεές στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η πίεση προς χώρες του εξωτερικού, ειδικά από εφοπλιστές, δείχνουν ότι έχουν κατανοήσει το ρόλο τους για ακόμη μια φορά Αυτό που μένει είναι ο Ελληνικός Λαός να συμπεριφερθεί ώριμα, να μην αναπαράγει και διακινεί ότι πετάνε στο διαδίκτυο «στρατοί» ξένων χωρών στο twitter με Ελληνικά «πατριωτικά» ονόματα. «Στρατοί» που ως στόχο έχουν, μέσα από τον πατριωτισμό που πουλάνε, να απαξιώνουν την χώρα, την διπλωματία ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις»
Αυτές οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σε εχθρούς και συμμάχους έμελλε να αποδειχθούν το πρωινό της 12ης Αυγούστου με το χτύπημα της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» από την Ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας στάσης – απάντησης της Ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού σε όσους προσπάθησαν εκείνο το καλοκαίρο να συμβιβάσουν την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια της Γερμανικής πλευράς η οποία λίγες ημέρες πριν, μέσω του Γερμανού ΥΠΕΞ, προσπάθησε να πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποχωρήσει από την Ανατολική Μεσόγειο με ταυτόχρονη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων.
Για ποιον «Μεγάλο Πόλεμο» προετοιμάζεται η Ελλάδα; – Η Σύνοδος στο Βίλνιους «μίλησε»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2023
Έτσι, στις 22 Ιουλίου άλλο άρθρο του «V» με τίτλο: «Καμία Μέρκελ – Διπλωματία, Αποφασιστικότητα,«Sub Ghost» και Αμερικανοί έστειλαν το μήνυμα» ανέφερε, «Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα. Το κλίμα στην συνάντηση ήταν βαρύ για τον Γερμανό Υπουργό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και σαφής στον Χάικο Μάας, η Τουρκία είναι αναξιόπιστη για διάλογο, η Ελλάδα γνώριζε για τις κινήσεις των επόμενων ωρών νότια του Καστελόριζου, και αν η Άγκυρα προχωρούσε αυτό που θα έβλεπε η Ευρώπη δεν θα της άρεσε καθόλου, όπως είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού αποτυπώθηκε λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Χάικο Μάας από την συνάντηση. Οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή πριν την ανακοίνωση των Τούρκων, το υπουργείο άμυνας ετοίμασε την επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Έσπερ (υπουργό άμυνας των ΗΠΑ) με το κείμενο της επικοινωνίας να αποστέλλεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και την ίδια στιγμή ετοιμάστηκε και η δήλωση του ΓΕΕΘΑ που έθετε την κλιμάκωση στο τελευταίο επίπεδο, η κρίση δεν θα ήταν τοπική. Με την σειρά του, το Υπουργείο εξωτερικών ετοίμαζε επιπλέον ενημερώσεις για κάθε ενδεχόμενο»
Τα παραπάνω ήρθε να επιβεβαίωσει ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 3 Νοεμβρίου 2021 (λίγους μήνες πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. «Την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει το ρόλο του τρίτου, όφειλε στο μυαλό της να είναι ουδέτερη», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Τρίτη Προσπάθεια
Αν οι πρώτες δύο προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας είχαν πετύχει, η Ελλάδα θα είχε καταντήσει Βουλγαρία με συνεχόμενες εκλογές και με συνέπεια αναβολές σημαντικών αποφάσεων για την χώρα, η Αλεξανδρούπολη δεν θα είχε συμμετοχή στην στήριξη της Ουκρανίας, η Ελλάδα δεν θα είχε ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση των Βαλκανίων και η Τουρκία όχι μόνο θα έπαιζε αυτή τον ρόλο στα Βαλκάνια, αλλά ίσως το σχήμα 3 +1 στην Ανατολική Μεσόγειο να είχε μείνει στα χαρτιά.
Δήλωνε ο «εφευρέτης» της Αλεξανδρούπολης, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη του στο «V» : «Η Αλεξανδρούπολη πρόκειται να γίνει ένας σημαντικός κόμβος για τις μεταφορές, την άμυνα, την ενέργεια και την ασφάλεια της περιοχής, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης, καθώς επίσης του λιμανιού, της σιδηροδρομικής και της οδικής διασύνδεσης της με όλη την Ανατολική Ευρώπη. Επομένως, είναι ξεκάθαρο γιατί η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεργαστούν στενά, εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Μετά την συμφωνία των Πρεσπών, σε συνδιασμό με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Interconnector Greece Bulgaria και τα σχέδια για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα είναι σε θέση να “σπάσει” το μονοπώλιο της GAZPROM στην αγορά φυσικού αερίου των Βαλκανίων. Ανυπομονούμε να εισαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και, μέσω του IGB, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων»
Ο ίδιος όμως θα είχε και ενεργή συμμετοχή στην αποτροπή και της Τρίτης Προσπάθειας για αποσταθεροποίηση της χώρας το καλοκαίρι του 2021 όταν η Ελλάδα απειλήθηκε με κατάρρευση λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Και αν κάποιος αναρωτιέται πως οι φωτιές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιο πρόβλημα ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει πρόβλημα, ας δούμε πως συμπεριφέρθηκαν οι σύμμαχοι μας οι οποίοι ουσιαστικά ενεργοποίησαν ένα άτυπο «Άρθρο 5».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου 2021
Η Ουκρανία τον Αύγουστο του 2021 και ενώ προετοιμαζόταν για την εισβολή της Ρωσίας, αντιμετώπιζε εκατοντάδες πυργαγιές. Ομως η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας ήταν πολύ σημαντική για την ίδια και έτσι έστειλε 100 πυροσβέστες. Η Ρουμανία είναι μια άλλη χώρα που στηρίζεται στην σταθερότητα της χώρας μας και έτσι εκείνο το καλοκαίρι στέλνει 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Ελβετία, Κροατία, Σλοβακία στέλνουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να ανταπεξέλθει στον άμεσο κίνδυνο.
Αυτοί όμως που έσπευσαν για βοήθεια από την πρώτη στιγμή ήταν οι Πολωνοί με 143 πυροσβέστες και 46 οχήματα. Για την κυβέρνηση της Πολωνίας δεν ήταν απλά μια πράξη βοήθειας σε μια ευρωπαϊκή χώρα μέσω του μηχανισμού, αλλά ένα ξεκάθαρο μύνημα κυρίως προς της γειτονικές βαλτικές χώρες.Το ταξίδι τους προς την Ελλάδα παρουσιάσθηκε σαν πολεμική εκστρατεία θέλοντας να δείξει πως είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Εξάλλου η Πολωνία με την επενδύσεις που κάνει στην άμυνα αποδεικνύει πως είναι η χώρα που θα σηκώσει το κύριο βάρος στην αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Ο ηγεμονικός χαρακτήρας που χτίζει στην Βαλτική είναι σημαντικός αφού η σταθερότηρα της είναι εγγύηση για τις μικρότερες γειτονικές χώρες (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) οι οποίες είναι χώρες ανάσχεσης της ρωσικής επιθετικότητας.
Ελλάδα και Πολωνία έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην υλικοτεχνική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία. Τα λιμάνια των δύο χωρών και η ασφαλής διεύλευση των πλοίων από τα νερά τους, είναι σημαντικοί παράγοντες για την σύνεχη αντιμετώπιση της Μόσχας.
+ 1 Προσπάθεια
Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό τόσο για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, όσο και για την εξυπηρέτηση τρίτων χωρών με σκοπό και πάλι τα προσωπικά συμφέροντα. Γεγονότα όπως οι παρακολουθήσεις, οι πλυμμήρες, οι φωτιές, η Κάσος αλλά και τα Τέμπη θα γίνονται προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Ένα σύνολο τέτοιων γεγονοτων [ακόμα και αυτά που δεν έχουν συμβεί,βλέπε ελληνοτουρκικά] αποτελούν μια +1 Προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης.
«Κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ανθεκτική προκειμένου να αντέξει ένα μεγάλο σοκ, όπως μια φυσική καταστροφή, μια αστοχία ζωτικής σημασίας υποδομής ή μια υβριδική ή ένοπλη επίθεση. Ανθεκτικότητα είναι η ατομική και συλλογική ικανότητα προετοιμασίας, αντίστασης, αντίδρασης και γρήγορης ανάκαμψης από καταστροφές και απειλές, καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχειας των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας.Η πολιτική ετοιμότητα είναι ένας κεντρικός πυλώνας της ανθεκτικότητας των Συμμάχων και ένας κρίσιμος παράγοντας για τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας, και το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τους Συμμάχους στην αξιολόγηση και την ενίσχυση της πολιτικής ετοιμότητάς τους. Με τις ρίζες του στο Άρθρο 3 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, η εθνική και η συλλογική ανθεκτικότητα αποτελούν ουσιαστική βάση για αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, και επομένως είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προστατεύσει τις κοινωνίες, τους πληθυσμούς και τις κοινές αξίες της Συμμαχίας.»[12 Σεπτρεμβριου 2023 «Η Ελλάδα δέχεται επίθεση στο Άρθρο 3 του ΝΑΤΟ – Δοκιμάζεται η Ανθεκτικότητα Πολιτείας και Κοινωνίας»]
Αυτές είναι οι απειλές της επόμενης ημέρας οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από την Μόσχα χρησιμοποιώντας τον «πατριωτικό» χώρο στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου