Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ο προβληματικός Ερντογάν παρακαλεί τον Άσαντ “να τα βρουν”: Θέλει να γίνει σύμμαχος του ο στυγνός δικτατόρας, όπως τον αποκαλούσε… Οι όροι του προέδρου της Συρίας


FILE PHOTO: epa11495434 Russian President Vladimir Putin (R) meets with Syrian President Bashar al-Assad at the Kremlin in Moscow, Russia. EPA, VALERY SHARIFULIN, SPUTNIK, KREMLIN POOL

Στις προσπάθειες τους ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), να διαπραγματευτεί με το Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ (Bachar el-Assad) την επιστροφή στα σπίτια τους των Σύρων στην Τουρκία, αναφέρεται η Delphine Minouiανταποκρίτρια της εφημερίδας, Le Figaro, στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στρέφεται σε αυτή την κατεύθυνση μετά την αποτυχία του έργου, της υποστήριξης των αραβικών επαναστάσεων, στο σημείο να αναπτύξει στρατεύματα στον γείτονά του.

Μπορεί ο τόνος της ομιλίας του Erdogan στις 7 Ιουλίου, να εκπλήσσει, είναι όμως σύμπτωμα μιας καμπής που ξεκίνησε στα τέλη του 2022, όταν δήλωσε για πρώτη φορά πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο συνάντησης κατά πρόσωπο με τον Assad, ενώ οι Τούρκοι υπουργοί Άμυνας και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν με τους Σύρους ομολόγους τους στη Μόσχα, παρατηρεί η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει την άποψη του Hamza Almustafa, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου καναλιού Syria TV, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ότι «υπάρχει μια προφανής επιθυμία για κατευνασμό στην τουρκική εξωτερική πολιτική στην περιοχή», την οποία και τοποθετεί σε ένα διεθνές πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη ύφεση με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ακόμα και το παράδειγμα της Λιβύης, όπου η Άγκυρα υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ως προς το οποίο ο Hamza Almustafa αναφέρει:

«Η τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη της έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από οτιδήποτε άλλο, εντάσεις με την Ευρώπη, κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σήμερα, η Τουρκία λέει: Δεν θέλω πλέον να είμαι μέρος αυτής της σύγκρουσης. Αποδεσμεύεται και επανεξετάζει τη θέση της ως μεσολαβητή. Πριν από λίγες μέρες, ο γιος του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος βασιλεύει στην ανατολική Λιβύη, ταξίδευε στην Τουρκία», προσθέτει.

Η πολιτική του Erdogan έναντι της Συρίας οφείλεται και σε λόγους εσωτερικής πολιτικής, τονίζει η δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας την οικονομική κρίση και την άνοδο του ρατσισμού κατά των προσφύγων, εξ ου και ο Erdogan σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την αναθέρμανση που ξεκίνησε με τη Συρία, μετά την επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2023, για να ελαφρύνει το βάρος περίπου 3,1 εκατομμυρίων Σύρων εξόριστων και να στείλει κάποιους πίσω στο χώρα τους.

Πιστός στη διασπαστική του πολιτική, αλλάζει δίσκους. «Είναι μια σταθερά για τον Erdogan: η επένδυση στην εξωτερική πολιτική για να υπηρετήσει την εσωτερική πολιτική», σημειώνει η Solène Poyraz, ερευνήτρια στο EHESS και ειδικός στο συριακό ζήτημα στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην πολιτική του Erdogan από το 2011 στη Συρία, και στην αλλαγή πλεύσης, μετά με την αποτυχία του στις εκλογές του 2023, καθώς και σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουλίου στην εφημερίδα Aydinlik, που συνδέεται με το Κόμμα Πατρίδας, το οποίο σκιαγραφεί σχέδιο συμφωνίας πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Erdogan και του Assad.

Ωστόσο, κατά την δημοσιογράφο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι η Τουρκία θα έφευγε τόσο εύκολα από τη βόρεια Συρία.

«Για την Άγκυρα, αυτό θα άφηνε ανοιχτό τον δρόμο στη Δαμασκό να χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τις φιλοδοξίες της κουρδικής ανεξαρτησίας, όπως συνέβαινε στη δεκαετία του 1990», πιστεύει η Solène Poyraz.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι επίσης «παρανόηση του συριακού βάρβαρου καθεστώτος να πιστεύει κανείς, ότι δεν θα αγγίξει τους αντιπάλους». Επιπλέον, προσθέτει ο δημοσιογράφος Hamza Almustafa, η Δαμασκός δεν έχει «ούτε τα οικονομικά μέσα ούτε την επιθυμία να πάρει πίσω τους πρόσφυγες».

«Ακόμα κι αν η Άγκυρα και η Δαμασκός μιλήσουν ξανά, δεν νομίζω ότι μπορούν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία», παρατηρεί δυτικός διπλωμάτης που παρακολουθεί το θέμα, υπενθυμίζοντας, ότι το παιχνίδι δεν είναι μόνο μεταξύ αυτών των δύο χωρών, δεδομένου, ότι «Ιράν και Ρωσία, ακλόνητοι σύμμαχοι της Δαμασκού, έχουν επίσης τη γνώμη τους σε αυτές τις συζητήσεις.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui – Moyen-Orient: pourquoi le Turc Erdogan tend aujourd’hui la main à son ennemi syrien Bachar el-Assad

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου