Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη συνέντευξη τύπου η εναλλασσόμενη αναφορά του Φιντάν πότε σε Βόρεια Μακεδονία και πότε σε απλώς «Μακεδονία»
Η επίσκεψη σήμερα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στη Βόρεια Μακεδονία δεν περιορίστηκε στις τυπικές διπλωματικές επαφές, αλλά έφερε στην επιφάνεια και την επιθυμία της Τουρκίας να έχει έναν ρόλο στα γεωπολιτικά θέματα της χώρας, ορμώμενος και από το γεγονός της παρουσίας τουρκικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία και Τούρκων βουλευτών στην εθνοσυνέλευση της γείτονος.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη συνέντευξη τύπου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας η εναλλασσόμενη αναφορά του Φιντάν πότε σε Βόρεια Μακεδονία και πότε σε απλώς «Μακεδονία». Όπως επεσήμανε ο αναλυτής Τσετινέρ Τσετίν στην τηλεόραση του ΧαμπέρΤουρκ, «η χρήση του όρου "Μακεδονία" ανακινεί μνήμες παλαιότερων εθνικών συγκρούσεων με την Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας με προσοχή».
«Ως Τουρκία, επιδεικνύουμε πάντα ενεργή στάση στα Βαλκάνια»
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Τίμτσο Μουτσούνσκι, η έμφαση που έδωσε ο Τούρκος υπουργός στην "ενεργή στάση" της Τουρκίας στα Βαλκάνια φανερώνει τις επιδιώξεις της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, επεκτείνοντας την επιρροή της μέσω συνεργασιών σε πολλαπλούς τομείς, όπως η άμυνα και η οικονομία.
Η ατζέντα της επίσκεψης περιλάμβανε θέματα όπως οι διμερείς πολιτικές σχέσεις σε όλες τις διαστάσεις και περιφερειακά ζητήματα. Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, η ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας, η αύξηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια και οι υποδομές βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών.
«Η Τουρκία στηρίζει σταθερά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να τη στηρίζει.
Μαζί με τον αξιότιμο ομόλογό μου ανταλλάξαμε ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά τις διμερείς μας σχέσεις και στη νέα περίοδο διακυβέρνησης της Μακεδονίας.
Σήμερα, η εγκαθίδρυση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας σε όλα τα Βαλκάνια είναι η κύρια προτεραιότητα της Τουρκίας.
Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για το σκοπό αυτό.
Ως Τουρκία, επιδεικνύουμε πάντα μια ενεργή στάση στα Βαλκάνια.
Πιστεύω ότι θα προωθήσουμε περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες μέσω της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τίμτσο: Η Τουρκία «αφοσιωμένος φίλος»
Ο Μουτσούνσκι, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Άγκυρας προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «αφοσιωμένης φίλης» στο ΝΑΤΟ φανερώνει την πολιτική ‘υποχρέωση’ που αισθάνεται απέναντι στη συνεχή στήριξη που παρέχει η Άγκυρα προς τα Σκόπια σε κάθε επίπεδο.
«Η Τουρκία είναι εταίρος και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Από την ανεξαρτησία της η χώρα μας βασίζεται πάντοτε στην Τουρκία και είναι αφοσιωμένοι και αποδεδειγμένοι φίλοι μας. Έχουν υποστηρίξει τη χώρα μας στην επίτευξη των υψηλότερων στρατηγικών της στόχων».
Προοπτικές αμυντικής συνεργασίας
Αυτό που κεντρίζει, ωστόσο, την προσοχή είναι οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα της άμυνας. Το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας της ASELSAN στα Σκόπια πρόσφατα, υποδηλώνει μία σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό.
«Υπάρχουν επίσης σοβαρές προοπτικές και για την αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας. Θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Αποδίδουμε επίσης μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της στρατιωτικής μας συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα.
Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Φιντάν.
Η τουρκική μειονότητα «πέτρινη γέφυρα» πάνω από το Βαρδάρη
Η κατάσταση της τουρκικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για την Τουρκία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, στη Βόρεια Μακεδονία ζουν 83.443 (3,98%) Τούρκοι. Ένα από τα θέματα που παρακολουθεί στενά η Τουρκία είναι το δικαίωμα αυτής της κοινότητας να εκπαιδεύεται στη μητρική της γλώσσα και η απασχόλησή της στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με την πληθυσμιακή της αναλογία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός Φιντάν κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τούρκων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τουρκικής γλώσσας στην εκπαίδευση και την απασχόληση των Τούρκων στο δημόσιο τομέα.
«Ένας από τους σημαντικότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας είναι η τουρκική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία.
Αυτές οι ανθρώπινες σχέσεις συνδέουν τις χώρες μας σαν πέτρινη γέφυρα πάνω από τον Βαρδάρη. Αποδίδουμε σημασία στη θετική πορεία των σχέσεων μεταξύ όλων των κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία και στη διατήρηση αυτής της αρμονίας. Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα και τα αιτήματα της τουρκικής κοινότητας με βάση το νόμο θα γίνουν σεβαστά από όλες τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα αγκαλιάσει και την τουρκική κοινότητα όσον αφορά την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και τις ανάγκες υποδομών στο πλαίσιο του νόμου», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με Τούρκους βουλευτές της βουλής της Βόρειας Μακεδονίας και εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας.
Ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία
Η Τουρκία είναι ο 7ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Μέχρι το 2024, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και επιδιώκεται ο διπλασιασμός του.
«Στοχεύουμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών ανάμεσα σε εμάς και τη Μακεδονία στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο Φιντάν, αποκαλώντας ξανά τη χώρα σκέτο «Μακεδονία».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στη συνέχεια τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία.
«Οι τουρκικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία στη Βόρεια Μακεδονία. Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας να αυξήσουν τις επενδύσεις τους εδώ», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου