Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Το κύμα φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί επικίνδυνο “αγκάθι” για την Εθνική Άμυνα: Εξετάζονται σενάρια “αναχαίτισης” με παροχές και αυξήσεις

Κάθε χρόνο με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, καταγράφονταν παραιτήσεις στις παραγωγικές σχολές, όπως και σε πολιτικές σχολές όταν οι φοιτητές παίρνουν αποφάσεις αλλαγής πλεύσης. Τα ποσοστά στην φετινή χρονιά θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί. Πηγή εικόνα;: ΓΕΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

«Εάν δεν αλλάξουμε το career path (το δρομολόγιο καριέρας) και αν δεν αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, δεν θα έχουμε στελέχη μετά από 10 χρόνια, αυτή είναι η πραγματικότητα.» 

Η παραπάνω πρόταση είναι από την σύντομη ομιλία του Νίκου Δένδια την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου όπου ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της διαρκούς επιτροπής Εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, αναφορικά με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 -2035.

Σε εκείνη την ομιλία ειπώθηκαν κι άλλα που αφορούν την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, την στρατιωτική θητεία, τον σχεδιασμό για το «λουκέτο» σε στρατόπεδα χωρίς στρατιώτες, ακόμη κι αν αυτά τοποθετούνται γεωγραφικά στα σύνορα!

  • Σχεδόν δέκα ημέρες μετά, μέσω της δημοσιοποίησης στοιχείων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, εκείνο που προκύπτει είναι ότι πλέον δεν υπάρχει απλά «τάση», αλλά κύμα φυγής από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης καταδεικνύεται το γεγονός ότι η αποστροφή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά από την ηλικία ενός φοιτητή!

Στρατιωτικοί κύκλοι που λαμβάνουν στοιχεία και δια μέσου της Συμμαχίας επισημαίνουν, ότι οι νέοι δεν αποστρέφονται μόνο στην Ελλάδα την σε πολλές περιπτώσεις «κοσμοκαλογερική» ζωή ενός Αξιωματικού, αλλά  η στροφή σε μια άλλου είδους καριέρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Αν δούμε βεβαίως τα του «οίκου» μας και όσα αφορούν τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, δεν κρούουν καμπανάκι αλλά «πολεμικό συναγερμό».

Ποσοστά «φωτιά»…

-30 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΣΕ (σ.σ. από σύνολο 138 εισακτέων όλων των κατηγοριών), καθώς και 8 δευτεροετείς. Το ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής είναι 21,7%, δηλαδή ένας στους τέσσερις.

-Στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, οι παραιτήσεις πρωτοετών έφτασαν τις 40 από σύνολο 95 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό εδώ είναι στο 42,1%, δηλαδή ένας στους δυο.

-Στην Σχολή Ικάρων και εκεί τα δεδομένα δύσκολα…24 πρωτοετείς σπουδαστές παραιτήθηκαν, από σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό των παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι τώρα είναι 18,6%, δηλαδή ένας στους πέντε.

Με παρόμοιο τρόπο εξελίσσεται η κατάσταση και στις Σχολές Υπαξιωματικών οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές περιπτώσεις.

-38 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥ, από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών εγκατέλειψαν την σχολή. Το ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών μέχρι στιγμής είναι 29%, δηλαδή ένας στους τρεις.

-Στο πολεμικό ναυτικό παραιτήθηκαν από την ΣΜΥΝ 43 πρωτοετείς σπουδαστές, από σύνολο 190 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό έχει φτάσει το 22,5%, δηλαδή ένας στους πέντε.

-Παρόμοιο το σκηνικό και στην πολεμική αεροπορία, με 26 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥΑ, από σύνολο 103 εισακτέων όλων των κατηγοριών, να έχουν εγκαταλείψει ήδη την σχολή. Το ποσοστό είναι 25,2%, δηλαδή ένας στους τέσσερις.

Αλλά και στην ΣΣΑΣ, λίγες μέρες πριν ορκωμοσία των νέων Ανθυπολοχαγών Ιατρών παραιτήθηκαν πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές, εκ των οποίων και ο Αρχηγός της Σχολής.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ΕΔΩ

Η στρόφιγγα δεν κλείνει εύκολα…

Η Hellasjournal έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τα προβλήματα των στρατιωτικών και ιδίως με τις «κατά ριπάς» παραιτήσεις στο πολεμικό ναυτικό. Μπορεί το «επίδομα στόλου» να ανακοινώθηκε, για δεύτερη φορά διορθωμένο, πλην όμως έχει φανεί ότι αυτό πλέον δεν αποτέλεσε κυματοθραύστη απέναντι σε αποφάσεις που ελήφθησαν από καριερίστες αξιωματικούς, οι οποίες είχαν να κάνουν με ένα καλύτερο οικογενειακό αύριο.

Η ίδια τάση καταγράφεται ξανά, διότι είχε μπει ένα φρένο, στην πολεμική αεροπορία, με το επιτελείο να εξετάζει τι μπορεί να γίνει ώστε να τοποθετηθεί νέο ανάχωμα.

Ανάμεσα στα όσα είχε επισημάνει δέκα ημέρες νωρίτερα ο κος Δένδιας ξεχωρίζουμε το εξής:

«Και θα σας παρουσιάσουμε, επίσης, σιγά-σιγά ένα ολόκληρο σύστημα στήριξης της οικογένειας των στελεχών μας, νομίζουμε το καλύτερο στον δημόσιο τομέα, γιατί πρέπει να προσελκύσουμε στελέχη.  Είδατε τι έχει συμβεί στις Στρατιωτικές Σχολές. Τα μέτρα που πήραμε, τετραπλασιασμός της αποζημίωσης, βελτίωση του προγράμματος σπουδών, βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν είναι επαρκή. Όλα αυτά με ξεχωριστά νομοσχέδια. Το πρώτο εξάμηνο  του 2025 θα τα συζητήσουμε μαζί.»

  • Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως Έλληνες πολίτες βιώνουν κι αυτοί την ακρίβεια η οποία καθημερινά ανεβαίνει αντί να μειωθεί ή έστω να σταθεροποιηθεί. Το κόστος ζωής δεν συμβαδίζει με τις απολαβές, ενώ στην εξίσωση αν τοποθετήσουμε τυχόν ενοίκια, τότε έρχεται αναπόφευκτα το γεγονός που ζει κάθε στέλεχος, δηλαδή η δεύτερη εργασία ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Με 900 ευρώ ένας Ανθυπολοχαγός είτε στην Αττική, είτε στην περιφέρεια και με το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει, ουσιαστικά προσπαθεί να επιβιώσει.

Κύκλοι του υπουργείου αλλά και στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι έχουν γίνει οι κινήσεις εκείνες που θα βοηθήσουν σημαντικά μέσω αυξήσεων που προβλέπει το νέο σχέδιο ενός  μισθολογίου, το οποίο μάλιστα έχει εστιάσει στις ανάγκες των νέων αξιωματικών, υπαξιωματικών αλλά και των επαγγελματιών οπλιτών, καθώς αυτοί είναι ένα μεγάλο ποσοστό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενδεχομένως να φανεί διαφορά περίπου 300 ευρώ αύξησης και ο μισθός του Ανθυπολοχαγού από τα 900 να φτάσει στα 1200 ευρώ.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου