Ερευνητές στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για τον κινεζικό στρατό, έλαβαν δημόσια διαθέσιμη τεχνολογία που δημιουργήθηκε από τη Meta και την προσάρμοσαν για να δημιουργήσουν μια τεχνητή νοημοσύνη με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές.
Σύμφωνα με το Reuters, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκαν από ιδρύματα που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με ακαδημαϊκές εργασίες και αναλυτές.
Μια ομάδα έξι Κινέζων ερευνητών, που εργάζονται σε τρία επιστημονικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων δύο που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό (Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών), δημοσίευσε μια εργασία τον Ιούνιο.
Σε αυτό το άρθρο, εξηγούν πώς χρησιμοποίησαν μια πρώιμη έκδοση ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Llama, για να δημιουργήσουν ένα νέο εργαλείο AI που ονόμασαν “ChatBIT”.
Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήθηκε ειδικά για να διεξάγει συνομιλίες και να απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με στρατιωτικές δραστηριότητες.
Σκοπός του είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ChatBIT πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα στις εργασίες για τις οποίες δημιουργήθηκε, ξεπερνώντας σε απόδοση άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία για το αν χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Σάνι Τσέουνγκ, ειδικό στην τεχνολογία, αυτή η υπόθεση δείχνει πώς ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί σκόπιμα δημόσια διαθέσιμα προγράμματα των ΗΠΑ για να αναπτύξει τις δικές του στρατιωτικές τεχνολογίες.
Αν και η Meta δεν θέλει τα προϊόντα της να χρησιμοποιούνται σε πόλεμο, είναι δύσκολο να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο, ειδικά μετά την κυκλοφορία τους.
Από τη μία πλευρά, η εταιρεία θέλει ο καθένας να μπορεί να χρησιμοποιεί και να αναπτύσσει αυτές τις τεχνολογίες. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τους πιθανούς κινδύνους αυτών των τεχνολογιών, ειδικά στο πλαίσιο του έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμού.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου