Σε αναζήτηση χρημάτων, όπλων και... κοινής γραμμής οι «27», ζυγίζουν τις πραγματικές προθέσεις του νικητή των αμερικανικών εκλογών, που έχει δείξει φιλορωσική διάθεση. Τα βάρη των Βρυξελλών.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βγάλουν άκρη για το αν μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Αξιωματούχοι, στη σύνοδο της Βουδαπέστης, συζήτησαν το εάν οι «27» είναι σε θέση να πληρώσουν τον λογαριασμό για τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει να μετατοπίσει το οικονομικό βάρος στην Ευρώπη, αν και τίποτα στις πρώτες συνομιλίες δεν υποδήλωσε θεαματική αλλαγή πορείας, είπε μια από τις πηγές.
Ο Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του, υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει γρήγορα τις μάχες στην Ουκρανία, ωστόσο παρέμεινε αμφιταλαντευόμενος ως προς την υποστήριξη προς το Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν σε προτεραιότητα τη συνέχιση των προμηθειών σε όπλα και να μην τον υπονομεύσουν μπαίνοντας σε παζάρια για κατάπαυση πυρός ή παραχωρήσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αν υπάρχει πιθανότητα ειρήνης σήμερα, είναι επειδή οι Ουκρανοί είχαν εξαιρετικό θάρρος και επειδή η Δύση υποστήριξε την Ουκρανία», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσερχόμενη στις εργασίες της συνόδου, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα Παρασκευή. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το σενάριο τις επόμενες εβδομάδες».
Η ΕΕ υπήρξε ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας στην Ουκρανία, διαθέτοντας 118 δισ. ευρώ από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 85 δισ. ευρώ συνολικά, αν και η ροή χρημάτων έχει μειωθεί φέτος, με μόλις 17 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει προμηθεύσει σχεδόν το διπλάσιο αυτού του ποσού.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι διαθέσιμοι στρατιωτικοί πόροι, που προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι κρίσιμη πηγή για ισχυρά όπλα, όπως τα μαχητικά F-16 και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACM, που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τα ρωσικά στρατεύματα πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
Ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα ορκιστεί ο Τραμπ, για να μάθει για τις προθέσεις του στο Ουκρανικό, άλλοι κρίνουν ότι δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια και, αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υποβάλει προτάσεις για το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ εάν η αμερικανική βοήθεια στερέψει.
Ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει τον πρώτο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες. Τουλάχιστον μία απ' αυτές τις συνδιαλέξεις συμπεριέλαβε το πώς ο Τραμπ θα μπορούσε να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ενημερώθηκε για την κλήση. Ο Τραμπ έδειξε να αναγνωρίζει πως δεν μπορεί απλώς να κάνει την Ουκρανία να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στον Πούτιν χωρίς να λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα, είπε αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Τραμπ στην Ευρώπη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι πλέον «ανοιχτό το ερώτημα» εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα παραδώσουν το τελευταίο πακέτο βοήθειας των 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα Παρασκευή, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της έναν «χαμένο» πόλεμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν την υποστήριξή τους. Όμως ο Ούγγρος ηγέτης, ο οποίος εδώ και καιρό αντιτίθεται στη βοήθεια προς το Κίεβο και καλλιεργεί στενούς δεσμούς τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Τραμπ, δεν θεωρείται αξιόπιστος μεσολαβητής στην όλη συζήτηση.
«Οι συνάδελφοι κατανοούν πολύ καλά ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία ενισχύει εμάς τους ίδιους», δήλωσε από την άλλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αν φανούμε αδύναμοι απέναντι στη Ρωσία, τι μήνυμα στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στην Κίνα;» αναρωτήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου