Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Ρωσία: Ακρίβεια, ο νέος «πονοκέφαλος» του Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι Ρώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, δημιουργώντας έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου με την επιθυμία για εσωτερική σταθερότητα.

Ένα κιλό πατάτες είναι τουλάχιστον 73% ακριβότερο από ό,τι στις αρχές του έτους, ενώ η τιμή του βουτύρου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων

Τα δύο αυτά προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου που συνέταξε η υπηρεσία, με τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και τα τεύτλα, να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% και το γάλα, το ψωμί και τα ψάρια, όλα 12%-15% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023.

Η Τατιάνα, μια 72χρονη από τη ρωσική πόλη Κίροφ, ξοδεύει περίπου τα δύο τρίτα της σύνταξής της σε τρόφιμα, από περίπου τα μισά προηγουμένως, δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg. Αναγκάστηκε σχεδόν να σταματήσει να αγοράζει ακριβά προϊόντα, όπως εξωτικά φρούτα, και για πρώτη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 δεν θα μπορέσει να αγοράσει το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο πιάτο του κόκκινου χαβιαριού.

Καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αξιωματούχοι από το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι τη Γενική Εισαγγελία ανησυχούν για το πώς μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές.

Η Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να δυσκολευτεί να βρει απαντήσεις, έχοντας ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 21% τον περασμένο μήνα. «Η ισορροπία των κινδύνων για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να κλίνει σημαντικά προς τα πάνω», ανέφεραν τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενώ ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση. Η τράπεζα αναμένει ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8%-8,5%.

Στα καταστήματα του Κίροφ, περίπου 1000 χιλιόμετρα (621 μίλια) βορειοανατολικά της Μόσχας, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την Τατιάνα. Oι τιμές σε βασικά προϊόντα όπως το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά και το ψωμί είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, λέει.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ιγκόρ Κράσνοφ έχει ξεκινήσει έρευνα για τις αυξήσεις των τιμών από τους παραγωγούς γάλακτος και δεσμεύτηκε για απάντηση. Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν διέταξε το υπουργείο Γεωργίας να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα αρκετών φρούτων και λαχανικών, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Πατρούσεφ ζήτησε την καθημερινή παρακολούθηση της αγοράς τροφίμων και τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

«Όλη αυτή η φασαρία γίνεται για να συνδέσει ο πληθυσμός τα προβλήματα με τα τρόφιμα με τις ενέργειες των παραγωγών και των εμπόρων και όχι με τις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία», δήλωσε ο Βλαντισλάβ Ινοζέμτσεφ, ειδικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής.

«Όταν η τιμή του βουτύρου αυξανόταν ακόμη πιο γρήγορα το 2007, κανείς στην κυβέρνηση δεν ανησυχούσε», επεσήμανε.

Στο «κενό» οι κινήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας

Η κίνηση της Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει το κόστος δανεισμού για να μειώσει τον πληθωρισμό - η ετήσια αύξηση των τιμών μειώθηκε στο 8,54% τον Σεπτέμβριο από 8,63% τον προηγούμενο μήνα - αλλά η ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να ελέγχει τις τιμές των τροφίμων είναι περιορισμένη. Ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμεινε πάνω από το 9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κόστος εφοδιασμού και παραγωγής αυξάνεται, με τις τιμές των πρώτων υλών και των προμηθειών, των ζωοτροφών, των καυσίμων και πολλών άλλων να αυξάνονται. Η αποδυνάμωση του ρουβλίου και η διακοπή των παραδοσιακών αλυσίδων εφοδιασμού λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο έχουν προκαλέσει την έλλειψη και το ακριβό κόστος ορισμένων εισαγόμενων προϊόντων.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τραβήξει εργαζόμενους από κάθε κλάδο για να υπηρετήσουν στον στρατό, η γεωργία είναι από τους χειρότερα επηρεασμένους τομείς. Η υπουργός Γεωργίας Οξάνα Λουτ έχει υπολογίσει την έλλειψη εργατών σε 200.000. Ένα επιπλέον πλήγμα έχει προέλθει από τον αντίκτυπο των καιρικών συνθηκών στις συγκομιδές.

Οι περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης της εγχώριας παραγωγής λόγω της έλλειψης προσωπικού και των ξεπερασμένων τεχνολογιών έχουν καταστήσει τη Ρωσία περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Η χώρα άρχισε να εισάγει βούτυρο από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το Αζερμπαϊτζάν βοήθησε στην αντιμετώπιση της έλλειψης αυγών νωρίτερα φέτος.

Σε μια συνάντηση για τις τιμές των τροφίμων αυτό το μήνα, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμονοπωλίων συνέστησαν στους παραγωγούς τροφίμων και στις αλυσίδες λιανικής πώλησης να μειώσουν τις τιμές σε ορισμένα είδη προϊόντων, σύμφωνα με το Interfax.

«Το κύριο εργαλείο των αρχών είναι η πίεση. Οι αρχές έχουν μεγάλη εμπειρία στο να εξαναγκάζουν τους παραγωγούς και τις αλυσίδες λιανικής να προσαρμόζονται », δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας R.Politik και ανώτερη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center.

«Αλλά η πίεση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ή είναι προσωρινή», δήλωσε η ίδια.

ΠΗΓΗ https://www.economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου