Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο αναβαθμισμένος διάλογος ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί για τη Λευκωσία ένα παράθυρο για να μπορέσει να πετύχει σημαντική αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Η δημόσια συζήτηση μπορεί να κερδίζει ως προς το κεφάλαιο ΝΑΤΟ, αλλά επί της ουσίας αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει θέμα ένταξης.
Η τεχνογνωσία των Αμερικανών δίνει την ευκαιρία στην κυπριακή πλευρά να αποκομίσει οφέλη σε επίπεδο ανάλογο με εκείνα που έχουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οφέλη τα οποία σε στρατιωτικό επίπεδο θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς αλλά κυρίως θα αναβαθμίσουν το ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή, αποτελώντας ένα σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ η Λευκωσία επιδιώκει επίσης να προσπεράσει τα όποια πολιτικά και τεχνητά εμπόδια θέτει η Άγκυρα η οποία θέλει να κρατά την αμυντική ικανότητα της Κύπρου στα χαμηλά. Γι’ αυτό και η τουρκική πλευρά κινείται συνεχώς προκειμένου να αποτρέψει την Εθνική Φρουρά είτε να αναβαθμιστεί είτε να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Δεν θέλει να χάνονται ευκαιρίες: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις και τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία προς την κατεύθυνση της Εθνικής Φουράς εξήγηση πως «ακριβώς επειδή δεν θέλουμε την Εθνική Φρουρά να χάνει αυτές τις ευκαιρίες, συζητούμε με τις ΗΠΑ – και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση – σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για μας ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στα οποία συμμετέχουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο». Υπέδειξε ότι «την ίδια στιγμή έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».
Η αναβάθμιση των υποδομών: Ο ΠτΔ σημείωσε ότι «για τις υποδομές που έχουμε, είτε η ναυτική βάση είτε η αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμισή τους και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ, για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ. Αυτό πράττουμε πολύ συγκεκριμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ, οφείλω να το αναγνωρίσω, βλέπετε όλα όσα γίνονται». Δήλωσε ακόμη ότι σύντομα αναμένονται και άλλες σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας – και όχι μόνο- που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εντός σωστού πλαισίου: Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του (στο ΡΙΚ) υπέδειξε πως τα περί ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθούν εντός σωστού πλαισίου. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ: «Εμείς αυτό το οποίο έχουμε είναι πρώτα απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και προστασία σε σχέση με τις αμυντικές μας δυνατότητες. Αναμφισβήτητα έχουν επηρεαστεί τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη με τις ΗΠΑ μέσω του στρατηγικού διαλόγου περιλαμβάνει τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, θέλουμε να εμβαθύνουμε σ’ αυτό σε διάφορους τομείς. Αφ’ ενός από άποψης παροχής πρόσβασης σε αγορά υλικού, αφετέρου σε δυνατότητα εκπαίδευσης δικού μας προσωπικού και τρίτο σε σχέση με συμβατότητα των υποδομών ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο πλησίον του στάνταρ που τίθεται από χώρες του ΝΑΤΟ».
Απορίες εξ αριστέρων: Το ΑΚΕΛ, το οποίο την περασμένη Κυριακή διαδήλωσε εναντίον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυπριακή κυβέρνηση. Καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να εξηγήσει «πως εξυπηρετείται η λύση του Κυπριακού με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Πώς εξυπηρετείται η λύση του Κυπριακού με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Πώς θα υιοθετηθεί η λύση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αν προβλέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ; Πώς συνάδει η διακήρυξη του Προέδρου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και όσων αυτό προνοεί για την πτυχή της ασφάλειας με τις εξαγγελίες για ΝΑΤΟ;».
Ζητά επίσης να μάθει «πως η Κύπρος οχυρώνεται απέναντι στην Τουρκία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως θα ενισχυθεί γεωπολιτικά η Κύπρος. Το ΑΚΕΛ ζητά επίσης εξηγήσεις για το πως ενισχύεται η ασφάλεια της πατρίδας μας.
Το ΑΚΕΛ διερωτάται εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στην οικοδόμηση συμμαχιών και στον ενεχυριασμό της χώρας σε ξένους στρατούς.
Ωρύεται η Άγκυρα: Η Άγκυρα ωρύεται και δεν θέλει ούτε καν να συζητείται στη Λευκωσία θέμα ΝΑΤΟ, πέραν των γνωστών αντιδράσεων της σ’ ό,τι φορά την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκίας το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ενώ την ίδια ώρα σπεύδουν να διασυνδέσουν με το Κυπριακό και πως μια ανάλογη εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών.
Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την υπό συζήτηση ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα και υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Στην παρούσα συγκυρία, αίτηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία. Η πρωτοβουλία αυτή θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου