Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βασίλης Πάλμας: Πολιτικό το όφελος από την αναβάθμιση των σχέσεων της ΚΔ με τις ΗΠΑ

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της προσφέρει πρωτίστως πολιτικό όφελος, υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας

Αναλύοντας τη σημασία αυτής της αναβάθμισης σχέσεων ο ΥΠΑΜ δηλώνει στον «Φ» ότι πρόκειται για «αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε στρατιωτικό επίπεδο, παρέχεται πλέον στο προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων η ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών, ώστε η Εθνική Φρουρά να δύναται να προσαρμόζεται ταχέως στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, για να συνεχίσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της».

Παράλληλα στη συνέντευξή του ο Β. Πάλμας υπογραμμίζει πως επιβεβαιώνεται πλέον ο αναβαθμισμένος ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Και οι ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση στην Πάφο έρχονται να παίξουν καθοριστικής σημασίας ρόλο.

Μέσα από τη συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας απαντούν σ’ όσους υποστηρίζουν ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε ορμητήριο. Μιλά για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς αλλά και για τη στράτευση των γυναικών.

– Τι σημαίνει για την Εθνική Φρουρά η αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ; Στην ανακοίνωση για τη διεκδίκηση θέση σε αμερικανικές στρατιωτικές σχολές υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον ή ανταπόκριση;

– Σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τις ΗΠΑ, πρόκειται ασφαλώς για μια συνεργασία που εξελίσσεται βαθμιαία τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρομαι ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Κύπρου – ΗΠΑ, ο οποίος έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, την απόφαση για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 και την ανανέωση της ετήσιας αναστολής του εμπάργκο τα δύο επόμενα έτη. Σας υπενθυμίζω επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο State Partnership Programme (SPP), τη δυνατότητα εκπαίδευσης στελεχών της Εθνικής Φρουράς σε στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος ΙΜΕΤ, αλλά και τη συμφωνία ACSA, η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Σημαντική είναι επίσης η πρόσφατη εξέλιξη με την τροπολογία του Αμυντικού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ και την ένταξη της χώρας μας στη λίστα κρατών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής σε πολυμερή προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Κύπρος έγινε το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη σταθερότητα και τη θεσμική αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης με τις ΗΠΑ και επιβεβαιώνει την αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζουμε στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας. Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν του πολιτικού οφέλους που έχει προκύψει από την αναβάθμιση της σχέσης μας με τις ΗΠΑ και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε στρατιωτικό επίπεδο, παρέχεται πλέον στο προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων η ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών, ώστε η Εθνική Φρουρά να δύναται να προσαρμόζεται ταχέως στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, για να συνεχίσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Αναφορικά με το σκέλος του ερωτήματός σας που αφορά στο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην προεπιλογική διαδικασία διεκδίκησης θέσης στην Ακαδημία Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο, όπως αποδεικνύεται από τον διψήφιο αριθμό των υποψηφίων.

– Επειδή οι πλείστοι αγνοούν του τι ακριβώς συμβαίνει μπορείτε να μας πείτε με ποιες χώρες υπάρχει συνεργασία και ποιες μονάδες της ΕΦ ασκούνται ετησίως;

– Όπως γνωρίζετε ως κράτος βρισκόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία όπως επιβεβαιώθηκε το τελευταίο διάστημα, αποτελεί πεδίο έντονων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, καθώς και βίαιων συγκρούσεων με παγκόσμιες προεκτάσεις. Στο πλαίσιο αυτού του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα και οι συνεχείς παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός του εδάφους, των χωρικών υδάτων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν αναμφίβολα μέρος των κρίσεων που διαδραματίζονται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως ημικατεχόμενο κράτος, υπό συνεχή απειλή από την Τουρκία, καθώς επίσης και ως κράτος μέλος της ΕΕ, με καθ’ ομολογία άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας και με άλλους δρώντες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.

Πρώτιστοι στόχοι μας είναι η διασφάλιση της άμυνας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που προκύπτει, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Δεν θεωρώ απαραίτητο να αναφερθώ σε συγκεκριμένες χώρες, ούτε σε Μονάδες της Εθνικής Φρουράς που ασκούνται. Στο ευρύ πλέγμα συνεργασιών που έχει συναφθεί τα τελευταία χρόνια το σύνολο σχεδόν της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις ή συνεκπαιδεύσεις με προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων ξένων χωρών, και αυτό όπως σας προανέφερα αποφέρει σημαντικά οφέλη για εμάς.

– Καλές οι ασκήσεις πλην όμως το αξιόμαχο μιας στρατιωτικής δύναμης χρειάζεται και κατάλληλα οπλικά συστήματα. Κι εδώ ήταν ένας τομέας που η Κύπρος δεινοπαθούσε. Όλες αυτές οι συμφωνίες που βλέπουμε να ανακοινώνονται προνοούν και ενίσχυση της ΕΦ με νέα οπλικά συστήματα;

– Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το διεθνές πολιτικό σκηνικό είναι άμεσα επηρεαζόμενο από τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες και τις στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες. Η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο δύναται να μεταβληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Βλέπετε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν μια τριετία, οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη σε μια εσωστρέφεια με εμφανείς πολιτικές και οικονομικές συνέπειες και σε συνεχή αύξηση των δαπανών τους σε αμυντικά προγράμματα. Στην Ανατολική Μεσόγειο δε οι διαρκώς αναδυόμενες ανταγωνιστικές διεκδικήσεις και βίαιες συγκρούσεις, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του νησιού.

Η ισχυρή αμυντική ικανότητα επιτρέπει στην Κύπρο να διατηρήσει τη δυνατότητα αποτροπής, καθώς και την ικανότητα να διαπραγματεύεται ισότιμα ζητήματα με τις χώρες στην περιοχή και τους διεθνείς της εταίρους.

Η Εθνική Φρουρά, ως ο κατεξοχήν προασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κύριος υπερασπιστής της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της, έχει κάθε δικαίωμα να εξοπλίζεται, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Καθιστώ ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διασφαλίζει ότι τα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί και αυτά που στοχεύει να υλοποιήσει δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε. Τουναντίον αφορούν αποκλειστικά στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων που θα διασφαλίσουν την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών της. Αντιλαμβάνεστε παρ’ όλα αυτά ότι δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στην αναβάθμιση και ενίσχυση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων.

– Τι γίνεται με την αναβάθμιση της ναυτικής και της αεροπορικής βάσης;

– Η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου η οποία με βάση τις τελευταίες εξελίξεις έχει αναβαθμιστεί και πρέπει να μπορεί, αυτή η αναβάθμιση, να αποδεικνύεται στην πράξη. Με τις κατάλληλες υποδομές να μπορεί να ανταποκριθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή. Με βάση αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας ρόλο θα πρέπει διαδραματίζει η ναυτική βάση στο Μαρί αλλά και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

– Αυτή η αναβάθμιση ποιους θα εξυπηρετήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες ότι η Κύπρος θα καταστεί ορμητήριο;

– Η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, που συνάπτει συμμαχίες, είτε αυτές είναι διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίσει στην περιοχή.

Όλα όσα λέγονται ή αφήνεται να νοηθούν ότι αποτελεί ορμητήριο προς οποιαδήποτε χώρα, δηλώνω κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υφίστανται. Και αυτά τα υπονοούμενα τα οποία προσάπτονται στην Κυπριακή Δημοκρατία είτε εκφράζουν πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, είτε εκπέμπουν άγνοια περί των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή.

– Τι απαντάτε σ’ όσους υποστηρίζουν πως «ό,τι και να κάνουμε η Τουρκία είναι ισχυρότερη» και όσους προσπαθούν να πείσουν ότι είναι σπατάλη χρημάτων η ενίσχυση της ΕΦ;

– Εμμέσως με το ερώτημά σας προβαίνετε στη σύγκριση Κύπρου και Τουρκίας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άλλα τα μεγέθη και άνιση η σύγκριση. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα μικρό μεν, αλλά ανεξάρτητο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος – μέλος του Ο.Η.Ε. και της ΕΕ, με λόγο και ρόλο στα διεθνή φόρα, το οποίο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι κάθε ξένης επιβουλής. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι αυτό το οποίο χρειάζεται πρωτίστως ο λαός μας είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και σταθερότητας, ώστε να πορευθεί σε κατεύθυνση προόδου και ευημερίας. Σε καμία περίπτωση αποτελεί σπατάλη χρημάτων η ενίσχυση της ΕΦ. Αντιθέτως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Το καθήκον αυτό γίνεται πιο επιτακτικό, για όσο καιρό υφίσταται η κατοχή της πατρίδας μας, και η συνεχής αμφισβήτηση της κυριαρχίας και απειλή για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους της.

– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε προσφάτως 6 μέτρα για τη στήριξη της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας. Σε τι αποσκοπεί αυτή η απόφαση και πως μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς;

– Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κυπριακή αμυντική βιομηχανία έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, 16 κυπριακές εταιρείες, με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας, έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή σε 37 συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), συνολικού προϋπολογισμού περίπου €435 εκατομμυρίων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων νέας γενιάς.

Μέσω αυτής της εξέλιξης η αμυντική μας βιομηχανία έχει επιτύχει να εφοδιαστεί με προηγμένες υποδομές και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθιερώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα φερέγγυο δρώντα στην αλυσίδα παραγωγής αμυντικών συστημάτων της Ευρώπης.

Έχοντας ως όραμα να μετατρέψουμε την Κύπρο από καταναλωτή αμυντικών προϊόντων σε παραγωγό, με ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίτευξης συλλογικής ασφάλειας για την Ευρώπη, η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για την εφαρμογή μια σειράς μέτρων για τη στήριξη και του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, μέσω της στήριξης του κλάδου αυτού ενισχύεται η εθνική μας ανθεκτικότητα και δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξη και σε άλλους τομείς.

Εν προκειμένω για το Υπουργείο Άμυνας η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική και μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως επωφελής σε σχέση με την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς για πολλούς λόγους. Χαρακτηριστικά, αναφέρω τη μείωση της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται σε όρους κόστους, χρόνου και επιχειρησιακής ευελιξίας, την ανάπτυξη συστημάτων ειδικά προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες και γεωγραφικές συνθήκες της Κύπρου, καθώς και τη διευκόλυνση της συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης του εξοπλισμού.

Μπορώ, στο σημείο αυτό, να σας διαβεβαιώσω ότι την πρόθεσή μας για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας την εκφράζουμε με συνέπεια στις συναντήσεις μας με αντιπροσώπους φίλων κρατών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι επαφές με τους ομολόγους μου, στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησα στη Γαλλία, στην Ιορδανία και τη Σερβία, κατά τη διάρκεια των οποίων τόνισα τη σημασία της αμοιβαίας υποστήριξης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ως Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία 3 χρόνια για την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας. Αποσκοπούμε στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των δραστηριοτήτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και αρμόδιων φορέων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο τελικό στάδιο η εθελοντική στράτευση γυναικών

– Μετά από τόσα χρόνια που οι γυναίκες έχουν μπει στο στράτευμα, μήπως έφτασε η ώρα για κανονική υπηρεσία όπως συμβαίνει με τους νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους;

– Εάν αναφέρεστε σε υποχρεωτική εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας από τις γυναίκες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκπλήρωση εθελοντικής θητείας. Η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφερόταν σε εκτέλεση εθελοντικής θητείας κυμαινόμενης διάρκειας από 6 μέχρι 14 μηνών. Η μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Φρουρά και η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τη στράτευση των γυναικών έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στο Υπουργείο Άμυνας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης για υλοποίηση και θα ακολουθήσει η ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και λοιπών αρμοδίων φορέων που εμπλέκονται. Σε κάθε περίπτωση η προσφορά των γυναικών στην Εθνική Φρουρά έχει αποδειχθεί πολύτιμη. Σας θυμίζω τον θεσμό των γυναικών υπαξιωματικών, αλλά και πιο πρόσφατα τον θεσμό των ΣΥΟΠ, όπου υπηρετεί μεγάλος αριθμός γυναικών.

Η Εθνική Φρουρά οργανώνεται σε πιο επαγγελματικά πρότυπα

– Εδώ και μερικά χρόνια η θητεία έχει μειωθεί στους 14 μήνες. Είναι αρκετός χρόνος για κάποιο νέο να εκπαιδευτεί επαρκώς προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση που χρειαστεί;

– Γνωρίζετε ότι τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, η κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και οι ανάγκες για προσωπικό στην Εθνική Φρουρά αυξημένες. Γι’ αυτό είχαμε αρχικά τη θητεία των 26 μηνών για τους κληρωτούς, η οποία σταδιακά μειώθηκε στους 24.

Η περαιτέρω μείωση και η απόφαση για 14μηνη θητεία, αν και από κάποιους αμφισβητήθηκε, αποτέλεσε ένα μέτρο, το οποίο όπως αποδείχθηκε, υπό προϋποθέσεις, θεωρώ ότι είναι επιτυχημένο. Αναφερόμενος σε προϋποθέσεις εννοώ ασφαλώς τη στελέχωση της δύναμης με συμβασιούχους οπλίτες, με τους οποίους τέθηκε η βάση για τη σταδιακή μετάβαση της Εθνικής Φρουράς σε πιο επαγγελματικά πρότυπα.

Η Εθνική Φρουρά, έχει κάθε χρόνο την ευθύνη να κατατάξει και να εντάξει στη δύναμή της τους νέους Εθνοφρουρούς. Να τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται για την ομαλή μετάβαση στη στρατιωτική ζωή, να τους εκπαιδεύσει σωστά και να τους καταστήσει μαχητές, έτοιμους να υπηρετήσουν με υπερηφάνεια την πατρίδα τους. Την ίδια ώρα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Για να απαντήσω το ερώτημά σας η διάρκεια των 14 μηνών στρατιωτικής θητείας μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για τη βασική εκπαίδευση ενός οπλίτη, εφόσον υπάρχει καλά δομημένο πρόγραμμα και συγκεκριμένοι στόχοι.

Η Εθνική Φρουρά έχει ως στόχο στο διάστημα αυτό οι στρατεύσιμοι να αποκτήσουν θεμελιώδεις στρατιωτικές δεξιότητες, όπως η πειθαρχία, η σωματική προετοιμασία, και η εξοικείωση με βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Η εντατική εκπαίδευση το πρώτο διάστημα και αργότερα η εξειδίκευση επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου.

Κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της θητείας αποτελεί και η συνέχιση της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας. Όταν οι 14 μήνες συνοδεύονται από επανεκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή των εφέδρων σε στρατιωτικές ασκήσεις, τότε οι δεξιότητες τους διατηρούνται και εξελίσσονται. Συνοψίζοντας, οι 14 μήνες θεωρώ ότι είναι επαρκείς για τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση, αρκεί να υπάρχει συνεχής κατάρτιση.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου