Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τι συνεπάγεται «κούρεμα» 60% για τους Έλληνες

Του Μενέλαου Τασιόπουλου από το newsbomb


Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο stress test, που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρώθηκε προ δύο εβδομάδων και αφορά 48 τράπεζες της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε αυτές στην περίπτωση haircut, που αναφέρονται ως δεδομένα για τις προβληματικές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα.
Το αποκαλύπτουμε σήμερα , με την βεβαιότητα ότι αυτό το τεστ, αποτελεί τον οδηγό για τις αποφάσεις και τις επιλογές που γίνονται τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής της Κυριακής όσο και στο επόμενο της Τετάρτης.
Τα όρια του συστήματος
Στο stress test αυτό τα δεδομένα που τίθενται είναι απολύτως συγκεκριμένα . Ο δείκτης Tier 1, επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών τίθεται στο 7%, λιγότερο δηλαδή από το 9%, που ζητείται από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.
Στο επίπεδο των Haircut οι υπολογισμοί είναι ως εξής : Ελλάδα 60% , Πορτογαλία 27%, Ιταλία 4%, Ιρλανδία 8%, Ισπανία 4%.
Κρίνοντας από την επιμονή της Γερμανίας για την ελληνική διαγραφή χρεών, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το στρατηγικό πλάνο του άξονα και ειδικά του Βερολίνου παρακολουθεί τα αποτελέσματα και τα δεδομένα του συγκεκριμένου τεστ αντοχής των τραπεζών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που τέθηκαν, οι κύριες τράπεζες της ευρωζώνης θα χρειασθούν περίπου 96δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, εφόσον έχουμε «κούρεμα» στις προβληματικές χώρες στο επίπεδο που προαναφέρεται.


Οι Ελληνικές τράπεζες
Σχετικά τώρα με την προοπτική των ελληνικών τραπεζών και τις αναγκαίες ανακεφαλαιοποιήσεις τους , μετά το haircut του 60%, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής από πλευράς κεφαλαίων και περάσματος των μετοχών τους στην διαχείριση της Ευρώπης και του EFSF, που θα δώσει τα κεφάλαια.
- Εθνική , 6,7δισ. ευρώ (72,39% )
- Eurobank 6,3 δισ. ευρώ (93,17 %)
- Αγροτική 5,6 δισ. ευρώ (94,29 %)
- Πειραιώς 5,5 δισ. ευρώ (93,62%)
- Alpha Bank 3,1 δισ. ευρώ (80,32%)
- Marfin Bank 2,5 δισ. ευρώ (80,40%)
Εφόσον οι τελικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής καταλήξουν, όπως όλα δείχνουν σε διαγραφή μέρους του χρέους ( αφού εξαιρούνται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, τα κεφάλαια του Μνημονίου και τα ομόλογα που υπερβαίνουν σε διάρκεια το 2020) κατά 55-60%, οι ελληνικές τράπεζες, θα έχουν περιθώρια μερικών μηνών, για να βρουν τα κεφάλαια αυτά που απαιτούνται, διαφορετικά θα περάσουν σε ευρωπαϊκό και όχι σε κρατικό έλεγχο, όπως συνήθως υποστηρίζεται.
Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι τους μεγάλοι και μικροί, θα αποτελέσουν παρελθόν και για τον λόγο αυτό , υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις για το νέο PSI, σε αντίθεση με εκείνο του Ιουλίου, που το άντεχαν οι Έλληνες τραπεζίτες.
Η απώλεια ελέγχου
Μαζί με τους μετόχους θα χαθούν και οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες , ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, που οι κυβερνήσεις Καραμανλή και στη συνέχεια Παπανδρέου , αποφάσισαν από το 2008 και μετά για την στήριξη τους.
Οι Έλληνες τραπεζίτες και μέτοχοι δείχνουν ότι χάνουν συλλήβδην το «τραίνο» της διατήρησης των τραπεζών τους , μετά από μια 15ετια ανέλπιστων τζίρων και κερδών , έχοντας παρασύρει επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε υπερβολικό δανεισμό, με τοκογλυφικά επιτόκια. Επίσης έχοντας χάσει μια κρίσιμη διετία , όπου θα μπορούσαν να συγχωνευθούν και να αναζητήσουν διεθνείς εταίρους, τώρα μοιάζουν μάλλον χωρίς ελπίδα, με τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να έχουν καταρρεύσει και τα δεδομένα της ευρωζώνης, σε μια ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα , να τελειώνει τη Διοίκηση τους.
Υπάρχει φυσικά και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που ήδη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προβάλλεται. Ταιριάζει άλλωστε και με τους όρους της αγοράς. Οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, να επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους από ίδια κεφάλαια. Από μέρος δηλαδή της περιουσίας και των υπερκερδών που απέκτησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, κάτι όμως που ούτε καν συζητείται στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας.
Τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Κρίσιμο ζήτημα , που δημιουργείται με τα νέα δεδομένα είναι όχι τόσο οι μισθοί και οι συντάξεις, που θα κατέρρεαν και χωρίς το σχετικό αυτό haircut, αφού μάλιστα δεν δείχνει ότι θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, αλλά τα επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που αν περάσουν σε ευρωπαϊκό έλεγχο , σημαίνοντα ρόλο για την εξέλιξη τους θα έχουν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες των ΑΑΑ και ειδικά το Βερολίνο.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα στεγαστικά ή τα επιχειρηματικά δάνεια , εξαιτίας της ύφεσης που θα βαθύνει , των Μνημονίων , των φόρων και του Πολυνομοσχεδίου, θα βρεθούν στα «κόκκινα», η ιδιωτική οικονομία της χώρας , παράλληλα με τη δημόσια περιουσία και τις υποδομές, θα βρεθούν υπό ξένο έλεγχο.
Στην ίδια κατάσταση θα βρεθούν και οι καθεστωτικές επιχειρήσεις μίντια , οι διαφημιστικές και όλος ο κύκλος των υπηρεσιών, που είναι και ο μοναδικός που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα.
Ασφαλείς οι καταθέσεις
Για τις καταθέσεις υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ασφαλείς. Άλλωστε υπάρχει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ιούλιο για εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το 2015, μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ ), ενώ σε περίπτωση περαιτέρω αναδιάρθρωσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες που θα υποστούν τις απώλειες από το haircut.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου