Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Εντάσεις στην Κύπρο … με το νόμο για τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών….

Aπό το greekfinanceforum

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στηρίζεται η πραγματική οικονομία όχι μόνο της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καζαμίας κλήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τις επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες και απάντησε πως «η έκδηλη ανησυχία η οποία υπάρχει στην Κύπρο δεν διαφέρει καθόλου από την έκδηλη ανησυχία που εκφράζεται για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το τραπεζικό σύστημα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος, συνέχισε «ότι θα δοθούν οι σωστές λύσεις γιατί αυτό επιβάλλει ουσιαστικά το συμφέρον όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται γιατί με αυτή τη προσέγγιση στηρίζεται η πραγματική οικονομία όχι μόνο της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για τις κυπριακές τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «έχω την εντύπωση ότι είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε διαφορετικό. Γι` αυτό οι προσπάθειες όλων πρέπει να είναι προς εκείνη την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος προς εκείνη την κατεύθυνση είναι» είπε.

Κληθείς να αναφέρει ποιες θα είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη ύστερα από όσα έγιναν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δύο μέρες, ο Κίκης Καζαμίας είπε ότι «δεν ξέρουμε ποιές θα είναι».

Πρόσθεσε ότι σήμερα μεσημέρι θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες για συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Τετάρτη το πρωί και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ, πριν από την επόμενη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ που θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα.

Την ίδια ώρα σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν οι τραπεζίτες για το νόμο που προνοεί την παρέμβαση του κράτους για στήριξη των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων σε περιπτώσεις κρίσεων.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που τιτλοφορείται «ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011», δόθηκε στις τράπεζες πριν λίγες μέρες μαζί με ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τους κανόνες σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητου ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Υπό τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο νομοσχέδια συζητήθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και όπως αναμενόταν, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για την κρατική στήριξη των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου