Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το παρασκήνιο της κίνησης των τριών

Του  Βασίλη Σκουρή από τη real
 
Το πρωί της Πέμπτης στο σπίτι του Ανδρέα Λοβέρδου στην Κηφισιά οριστικοποιήθηκε η σύνταξη της επιστολής των τριών υπουργών που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ουσιαστικά την τακτική της ομάδας των τεσσάρων που έφερε τον Κώστα Σημίτη διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι συζητήσεις για την επιστολή άρχισαν να μορφοποιούνται την περασμένη Δευτέρα μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με πέντε υπουργός, μεταξύ των οποίων και οι τρεις συντάκτες της επιστολής, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης. Λεπτομέρεια (;): ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις και πρόκληση εσωστρέφειας έως -τουλάχιστον- την προσεχή Κυριακή, καθώς όπως είπε, θα επιχειρηθεί στο εξωτερικό η αξιοποίηση και του παραμικρού θέματος, σε μια εποχή που η τύχη της χώρας κρέμεται από μία κλωστή. Ωστόσο, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός προφανώς και δεν τους ικανοποίησαν, ενώ το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν και οι τρεις να μπουν στα υπουργεία τους την ίδια μέρα λόγω καταλήψεων, ενέτεινε την ιδέα για μια κοινή παρέμβαση και για κοινή πορεία για την επόμενη μέρα των εκλογών, κατά τα πρότυπα της «ομάδας των τεσσάρων» (Κώστα Σημίτη, Βάσως Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου και Παρασκευά Αυγερινού). Χωρίς, δηλαδή, να υπάρξει εξ αρχής αρχηγός στην κίνηση, αλλά ο αρχηγός να αναδειχθεί στην πορεία.

Ποια άλλα ονόματα συζητήθηκαν

Η ιδέα για κοινή παρέμβαση έπεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν και άλλα ονόματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην κίνηση, όπως κυρίως ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης που έχει, όμως, το χάντικαπ ότι είχε παραιτηθεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Οι συζητήσεις κατέληξαν ειδικά για τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι μπορεί και να αρνηθεί και συνεπώς, χωρίς κέρδος, θα έχει αποκαλυφθεί η πρωτοβουλία. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου μάλλον επικράτησε η άποψη ότι αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την κατάσταση της οικονομίας και καλό είναι στην παρούσα φάση να μην συμμετέχει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο.

Το βράδυ του Σαββάτου ενημερώθηκε ο Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την ύπαρξη του κειμένου το βράδυ του Σαββάτου από τηλεφώνημα της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση. Να το βγάλετε, να δώσουμε πολιτικό και ιδεολογικό μανδύα σε ό,τι κάνουμε», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην κυρία Διαμαντοπούλου σύμφωνα με τους τρεις υπουργούς. Όπως διευκρινίζουν και οι τρεις στο real.gr, το κείμενο δεν θα εκδιδόταν αν ο πρωθυπουργός δεν έδινε την έγκρισή του.

Κατ’ ουσίαν, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από την κίνηση, καθώς κατανοεί απολύτως ότι παρά την στήριξη που δίνει στον πρωθυπουργό στην τελευταία του παράγραφο, τον θέτει σε αμφισβήτηση, καθώς ανοίγει και τυπικά τις διεργασίες για την επόμενη μέρα, ενώ εν πολλοίς αποσταθεροποιεί την κυβερνητική πλειοψηφία, ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης και -κατά πολλούς- και τον κ. Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Παρόλα αυτά, και προκειμένου να μην δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση, η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου χθες, μέσω διαρροής του κ. Μόσιαλου, υπήρξε ιδιαίτερα χλιαρή.

Απέναντι στον Βενιζέλο

Οι τρεις με το «μανιφέστο» τους εκφράζουν την μεταρρύθμιση και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ρεύματα που έμειναν ουσιαστικά ορφανά μετά την πτώση Σημίτη και τη συμμαχία Παπανδρέου, καθ' όλην την προεκλογική περίοδο, με το λεγόμενο «πατριωτικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ».

Εκ των πραγμάτων, οι τρεις (λεγόμενοι πλέον και «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ) αποτελούν πλέον τον αντίπαλο πόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος εξακολουθεί και διαθέτει την πλέον οργανωμένη ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος. Κατά πολλούς, άλλωστε, με την έκδοση του κειμένου τους ήθελαν ακριβώς να προλάβουν την παγίωση της εμφάνισης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ως το νούμερο «2» του κυβερνώντος κόμματος.

Η απάντηση του αντιπροέδρου

Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, επεχείρησε να «οικειοποιηθεί» το κείμενο και να ενσωματώσει στη δική του στρατηγική την επιχειρηματολογία των τριών, προχωρώντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ θετική η πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Πίσω από κάθε μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία και κυρίως πίσω από τη δύσκολη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, πρέπει πάντα να βρίσκεται: πρώτον, ένα θεωρητικό σχήμα και δεύτερον, μια ισχυρή πολιτική βούληση σχηματισμένη από ανθρώπους έτοιμους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.

Υπό την έννοια αυτή, το κείμενο των τριών συναδέλφων μου, με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα είναι ένας πολύ καλός οιωνός για την κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει, κατά τη διάρκεια της οποίας κρίνονται πολλά, ίσως όλα».

Ερώτημα για το ποιος θα εκφράσει το «λαϊκό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ»

Το ερωτηματικό είναι πλέον ποιος θα εκφράσει τον λεγόμενο «λαϊκό» πόλο του ΠΑΣΟΚ . Ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να παίξουν ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Καστανίδης, η Λούκα Κατσέλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και βεβαίως, αν το ΠΑΣΟΚ μετά από πρόωρες εκλογές θα παραμείνει ενωμένο. Οι περισσότεροι, πάντως, από τους παραπάνω ασκούσαν κριτική στην κίνηση των τριών και επί της ουσίας, αλλά και για τον χρόνο που αυτή εκδηλώθηκε, ενώ ο κ. Δημήτρης Ρέππας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, αρνούνταν να απαντήσει στο τηλέφωνο ακόμα και σε συναδέλφους του υπουργούς.

Εν αναμονή της συμφωνίας

Αλλαγή του Γιώργου Παπανδρέου μέσω αιτημάτων για πρόωρες κάλπες ή συγκυβέρνηση, σχεδιάζουν ορισμένα στελέχη, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που ετοιμάζουν και σχετικό κείμενο αμέσως μετά την ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό χρέος, όπως αποκάλυψε η Real News.

Το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού δυναμικού, άλλωστε, όπως και οι υπουργοί που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο την επομένη μέρα εκτιμούν πως με την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κινδυνεύσει απλώς με στρατηγική ήττα, αλλά με πλήρη διάλυση, αφού θα καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως το κόμμα που πήρε πίσω όλες τις μεταπολεμικές και μεταπολιτευτικές κατακτήσεις, αλλά και οδήγησε την χώρα και την οικονομία στην καταστροφή. «Να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται», εκτιμούν χαρακτηριστικά βουλευτές αλλά και ανώτερα στελέχη, που ετοιμάζουν πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο που το τελευταίο διάστημα ανανέωσε και βάθυνε τη συμμαχία του -και για πολλούς και την κοινή του τύχη- με τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου