Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

Από το glassrbije.org

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

14.11.2011
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Αγκόλας, κκ. Vuk Jeremić και Žorž Šikoti, είχαν σήμερα συνομιλίες στη Luanda για την παραπέρα ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ο υπουργός Šikoti εκτίμησε ότι η πρώτη επίσκεψη του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκόλα εγκαινιάζει νέα φάση στη συνεργασία ανάμεσα σε δύο χώρες. Επιπλέον, οι υπουργοί Jeremić και Šikoti είχαν συνομιλίες και για τις δυνατότητες παραπέρα προαγωγής της οικονομικής και της τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, καθώς και για τη συνεργασία στον τομέα της Γεωργίας, και προτάθηκε η υπογραφή σειράς συμφωνιών. «Η Σερβία υποστήριζε πάντα την Αγκόλα σε όλα τα διεθνή φόρουμ, και, επίσης, ελάμβανε την ίδια υποστήριξη από την Αγκόλα»,- τόνισε ο κ. Jeremić, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Αγκόλα για την υποστήριξή της προς τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΤΑΙΝΙΑ «ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ» ΕΛΑΒΕ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
14.11.2011
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καρποί του χειμώνα», του Σέρβου σκηνοθέτη Boškο Savković, κέρδισε, στο φεστιβάλ της Βιέννης, το ‘γκραν πρι’ για την καλύτερη οικολογική κινηματογραφική ταινία στον κόσμο για το τρέχον έτος του 2011. Άλλωστε, το ντοκιμαντέρ «Καρποί του χειμώνα» έχει κερδίσει μέχρι τώρα συνολικά 12 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ τουριστικής και οικολογικής κινηματογραφικής ταινίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
14.11.2011
Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε ότι ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και στα κόμματα του κυβερνόντος συνασπισμού υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ότι κάθε συμφωνία που επιτευχθεί στις Βρυξέλλες πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη, και πρόσθεσε λέγοντας ότι έτσι πρόκειται να γίνει σύντομα. Επιπλέον, ο κ. Stefanović δήλωσε το κείμενο με τίτλο «Ανάλυση της πολιτικής της Σερβίας να μη συμμετάσχει η ίδια στις διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Κοσόβου», στην έδρα του Ευρωπαϊκού κινήματος, ότι για την παραπέρα συνέχιση του διαλόγου δεν είναι απαραίτητο να ψηφίσει η Βουλή της Σερβίας κανένα νέο κείμενο για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι θα ήταν καλό να συνέβαινε κάτι τέτοιο. «Η Κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για θέματα όπως είναι η ελεθιερία κυκλοφορίας, το κτηματολόγιο, τα ληξιαρχικά μητρώα, και αμέσως μετά απ’αυτό πρόκειται να αρχίσει η εφαρμογή τους στην πράξη»,- ενέφερε ο κ. Stefanović. O ίδιος εκτίμησε ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων εμπειρογνωμόνων, που λένε ότι η Σερβία αναγνώρισε στις Βρυξέλλες το Ανώτατο δικαστήριο του Κοσόβου είναι αναληθείς και κακοπροαίρετοι.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΖΕΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
14.11.2011
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης, κ. Božidar Đelić, δήλωσε ότι στόχο της Κυβέρνησης αποτελεί η επανάληψη του διαλόγου με την Πρίστινα, για να εκπληρωθεί ο όρος που τίθεται ενώπιον της Σερβίας για την παραπέρα συνέχιση του δρόμου της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και, επίσης, ανέφερε πως καθήκον της Κυβέρνησης της Σερβίας αποτελεί να καταβάλει η ίδια προσπάθειες ώστε να εκπληρώνει τους όρους για απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να προβαίνει σε οποιεσδήποτε προβλέψεις σχετικά με το αν θα γίνει αυτό ή όχι, επειδή οι όροι για την ένταξή της είναι ήδη γνωστοί. Παρουσιάζοντας su uslovi za to već poznati. Na predstavljanju vodiča o  το βιβλίο του ξεναγού για την πολιτική των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ελευθερία, της Δικακισύνης και της Ασφάλειας, που έγινε υπό τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού κινήματος στη Σερβία, ο κ. Đelić ανέφερε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δίνει προγνωστικά σχετικά με το αν θα αποκτήσει η Σερβία στις 9 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και, επίσης, ανάγγειλε και σειρά επισκέψεων που θα κάνει στις χώρες-μέλη της Ένωσης κατά την επερχόμενη περίοδο, Τέλος, ο κ. Τζέλιτς δήλωσε [ως παραμένει γνωστός ο καθοριστικής σημασίας όρος που τέθηκε ενώπιον της Σερβίας για να προχωρήσει η ίδια στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ότι πρόκειται για ανάπτυξη του διαλόγου με την Πρίστινα, και τόνισε πως καταβάλονται προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ
14.11.2011
Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, διεμήνυσε ότι πρέπει να κάνουμε το παν για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ούτε από το Κοσσυφοπέδιο, ούτε από τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, όμως, πρέπει να επιδιώκουμε εκείνο που είναι δυνατόν να γίνει και που υπερασπίζει, κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα συμφέροντά μας στα δυσκολότερα, μέχρι τώρα, περιστατικά»,- τόνισε ο κ. Stefanović, και προειδοποίησε ότι πολλά πάθη και συναισθήματα είναι εχθροί των κρατικών συμφερόντων. Στο μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος στο δικό του Facebook, ο κ. Stefanović ανέφερε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί ζήτημα των εκβιασμών ή των τελεσιγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ζήτημα της παραπέρα διαβίωσης του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο. «Αν δε διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και αν δεν πετύχουμε ό,τι μπορούμε, τότε φοβάμαι ότι ο σερβικός λαός δε θα υπάρχει πλέον στο Κοσσυφοπέδιο. Εδώ πρόκειται για διαπραγματεύσεις τις οποίες κρατάει η Πρίστινα στα χέρια της, βάση των αποφάσεων της αποστολής Unmik και του Συμβούλιου Ασφαλείας, αλλά και των παραλήψεων των μέχρι σήμερα Αρχών της Σερβίας, όμως, εξαπατώνται όλοι όσοι νομίζουν πως όλα αυτά γίνονται για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ πρόκειται για προσπάθειές μας να πάρουμε για τον εαυτό μας εκείνο το οποίο μπορούμε, για να μην το μετανιώσουμε αύριο»,- ξεκαθάρισε ο κ.  Stefanović.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
13.11.2011
Ο Επίσκοπος της επαρχίας Ράσκα και Πριζρένη, Θεοδόσιος δήλωσε σήμερα ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα ήταν μια κακή λύση επειδή πολλοί σερβικής εθνικότητας και περισσότεροι θρησκευτικοί ναοί δε βρίσκονται στα βόρεια της επαρχίας, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την πραγματικότητα πως οι άνθρωποι που ζουν βόρεια του ποταμού Ιμπάρ έχουν μια διαφορετική ζωή από αυτούς που ζουν σε άλλα μέρη του Κοσσυφοπεδίου . Επιπλέον, ο Θεοδόσιος είπε ότι είναι παραπλανητική η εντύπωση πως διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου είναι το περισσότεο δυνατό που η Σερβία μπορεί να κερδίσει από το Κοσσυφοπέδιο, και μια τέτοια λύση θα ήταν μεγάλη βλαβή για το κράτος, την εκκλησία και το έθνος, δηλαδή «ιστορικό λάθος που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να διορθώσουμε». Μιλώντας για τις προσπάθειες να παρουσιαστούν τα σερβικά ιστορικά μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο ως πολιτιστική κληρονομιά του Κοσσυφοπεδίου, ο Θεοδόσιος δήλωσε για το  Ραδιόφωνο Βελιγράδι ότι αυτό θα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καθ’ όλο το διάστημα που η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παραμείνει σε αυτές τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές μέχρι το 2004 κατέστρεφαν όλα που θυμίζουν την παρουσία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όμως στη συνέχεια άρχισαν μια εκστρατεία για να ονομάσουν όλα αυτά την πολιτιστική κληρονομιά τους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
13.11.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία για τις διοικητικές συνοριακές διαλεύσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι συζητάται για μια «ολοκληρωμένη διοίκηση». Επιπλέον, ο κ. Τάντιτς δήλωσε, στην τηλεόραση «Πρώτη» στο Βελιγράδι, ότι η αλβανική πλευρά ήθελε να ανακοινωθούν διοικητικές διαβάσεις ως σύνορα, και τόνισε ότι η Σερβία ποτέ δεν πρόκειται να το δεχτεί. «Παράγοντες της ΕΕ έχουν τη δική τους άποψη των πραγμάτων, η αλβανική πλευρά έχει τη δική της άποψη των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προχωράμε με την πρωτοβουλία, όχι μόνο όταν το εν λόγω θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το σύνολο τεχνικού μέρους της πτυχής των συνομιλιών», δήλωσε ο πρόεδρος Τάντιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, οποιαδήποτε λύση σημαίνει ότι είναι σε συνάφεια με το νομικό σύστημα της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 και τις διατάξεις της σερβικής Κυβέρνησης υιοτεθημένες το 1999 και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος, να δημιουργίσει δυνατότητα για διαπραγματεύσεις σχετικά με τεχνικά ζητήματα και τελικά να οδηγήσει σε μια συμβιβαστική λύση.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
13.11.2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι η νέα Διακήριξη της Βουλής για το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί επειδή η Κυβέρνηση έχει ένα πλαίσιο για άσκηση πολιτικής απέναντι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που συνεπάγεται με προηγούμενες διακηρίξεις. «Και αν δεν ψηφιστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι συμβαίνει μια μαύρη μέρα, θα ήταν καλό αν μπορεί να ψηφιστεί, αλλά δεν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο κ. Τάντιτς συμμετέχοντας στο πρόγραμμα στην «Πρώτη» τηλεόραση της Σερβίας. «Οποίοι νομίζουν ότι η Ρωσία, η Κίνα ή η Βραζιλία αντιμετωπίζονται το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ως ένα φλέγον πρόβλημά τους, είναι πολύ άδολοι. Στα επόμενα δέκα χρόνια, το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελέσει φλέγον ζήτημα για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και οι ίδιοι πολεμούσαν γι’ αυτό», κατέληξε ο κ. Τάντιτς.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΡΕΜΙΤΣ ΣΤΙΣ ΔΗΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
13.11.2011
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς πρόκειται να έχει την επόμενη εβδομάδα μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις με παγκοσμίους και Ευρωπαίους επισήμους παράγοντες, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη θέση της Σερβίας, κυρίως στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην οικονομική συνεργασία. Στο Παρίσι την Τρίτη πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλή της γαλλικής διπλωματίας, κ. Alan Žipe. Η εν λόγω συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί εν όψει της συνάντησης των επικεφαλών των κρατών μελών της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου όπου θα έπρεπε να αποφασιστεί για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για τη Σερβία. Στο Παρίσι, ο υπουργός Γέρεμιτς θα απευθυνθεί και σε μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας. Πριν από τη Γαλλία, τη Δευτέρα, ο κ. Γέρεμιτς θα επισκεφθεί την Ανγκόλα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο, κ. Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος και τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Žorž Rebel Pinto Šikoti. Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι η οικονομική συνεργασία, έχοντας κατά νου ότι στην Ανγκόλα λειτουργεί ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών της Σερβίας, και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα αυτό. Την Τετάρτη, ο κ. Γέρεμιτς ταξιδεύει στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ παραγόντων της κρατικής κορυφής της Σερβίας και των Βρετανών επισήμων παραγόντων. Την Πέμπτη, πρόκειται να κάνει επίσκεψη στο Στρασβούργο, όπου στις συνομιλίες με τους ευρωβουλευτές θα ζήτησει την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή διαδικασία της Σερβίας. Για το τέλος της εβδομάδας, προβλέπονται επισκέψεις στο Καζακστάν και την Κίνα, όπου θα συζητηθεί κυρίως για την οικονομική συνεργασία.
 
ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΛ ΣΤΡΙΤ
13.11.2011
Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν είκοσι περίπου διαδηλωτές κατά της Wall Street στο Ντένβερ και το Σολτ Λέικ Σίτι, ενώ σε άλλες αμερικανικές πόλεις η κατάσταση εξακολουθεί να είναι όλο και πιο τεταμένη, καθώς τοπικοί επίσημοι παράγοντες ασκούν πιο δυνατή πίεση στην προσπάθεια να διαλύσουν τα στρατόπεδα της εκστρατείας «Ας καταλαμβάνουμε». Παράγοντες των Αρχών της πόλης Όκλαντ προειδοποίησαν χθες τους διαδηλωτές ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκήνωνουν στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, και ότι, αν παρακούσουν, θα προέβουν στη σύλληψη και την αφαίρεση σκηνών, υπνόσακων και άλλων πραγμάτων. Αυτές οι προειδοποιήσεις είναι μέρος της δράσης που πραγματοποιείται ανά τις ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι διαδηλώσεις κατά της Wall Street, μετά το θάνατο των τριών συμμετεχόντων σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Άνδρες της αστυνομίας συνέλαβαν και στο Ντένβερ, και στο Σαν Φραντσίσκο, δύο διαδηλωτές που επίθεσαν τους αστυνομικούς. Τέλος, χθες τη νύχτα τεταμένη κατάσταση ήταν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου οι διαδηλωτές, υπό την απειλή της σύλληψης, είχαν προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα να ξεστήσουν σκηνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου