Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο Εντονότερες πιέσεις προς την Τουρκία από την ΕΕ, ζητά ο Γ.Ομήρου

Από το philenews

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, υπογράμμισε σήμερα την ανάγκη αυστηρότερης αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα των αλαζονικών τακτικών και εκβιασμών της Τουρκίας περί πιθανής κατάρρευσης των συνομιλιών, με το πρόσχημα των ενεργειακών ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατίας αναμένει την άσκηση εντονότερων πιέσεων προς την Τουρκία, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου η χώρα αυτή να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, περιλαμβανομένων αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε χαιρετισμό του, στην επίσημη έναρξη της 4ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια του Περιοδικού ''ECONOMIST'', ο κ. Ομήρου είπε ότι ''οι εκδικητικές αντιδράσεις της Τουρκίας, εκ των οποίων η σύναψη μιας παράνομης και άκυρης συμφωνίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση της δήθεν Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης, στερούνται κάθε νομιμότητας, όπως και οι υπόλοιπες ανομίες, που η χώρα αυτή διαπράττει ανενόχλητη σε βάρος της Κύπρου''.

Οπως πρόσθεσε, ''η λεγόμενη αυτή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, είναι εξ υπαρχής άκυρη και θεωρείται ως ουδέποτε υπάρξασα'', για να σημειώσει ότι ''αυτό προκύπτει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1984, που καθόρισαν ως μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία''.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε περαιτέρω πως η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους συγκρούεται ευθέως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 την οποίων πεισμόνως αρνείται να κυρώσει η Τουρκία.

Πρόκειται, είπε, ''για μια ακόμα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία στερείται οποιασδήποτε νομικής θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου. Η έωλη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως εκπροσωπούσα τους Τουρκοκυπρίους, διεκδικώντας δικαίωμα συγκυριαρχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά βάναυση παραβίαση των πάγιων Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Τέτοιες ενέργειες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή και συνιστούν απειλή κατά της ενεργειακής ασφάλειας και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

Είπε ακόμη πως ''είναι, ως εκ τούτου, απόλυτα αναγκαίο, πρωτίστως για λόγους αξιοπιστίας, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της, μη προσφέροντας οιεσδήποτε διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''η παρούσα εξέλιξη σε σχέση με την Κύπρο εξυπηρετεί ακριβώς το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων στις σχετικές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου δυνατό να οδηγήσουν, τόσο στην ικανοποίηση των δικών της ενεργειακών αναγκών όσο και στην συμβολή της χώρας στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ενωσης''.

''Το ενεργειακό σκηνικό και, πιθανότατα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο και ευρύτερα αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας'', είπε.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''για την Κύπρο, ο τομέας αυτός, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των δυσκολιών σύνδεσής της με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτονικών κρατών, η χώρα βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών''.

Ανέφερε ακόμα πως ''η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση και η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος λειτούργησε καταλυτικά στην αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου, προκειμένου η χώρα να στραφεί προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και την αναζήτηση και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων''.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου