Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Μετά τις ισχυρές αντιδράσεις «Κάηκε» η υποψηφιότητα Πετσάλνικου

Aπό το protothema

Μετά τη διάλυση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τον επαναπρογραμματισμό του για το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, εγκαταλείφθηκε η ιδέα να οριστεί πρωθυπουργός ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Οι τίτλοι τέλους στην  υποψηφιότητα του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης οφείλονται και στις απειλές που διατυπώθηκαν ανοιχτά από 40 με 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Από νωρίς το απόγευμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί στην Βουλή και ανέμεναν τις εξελίξεις. Στο άκουσμα της είδησης που ήθελε τον πρόεδρο της Βουλής για πρωθυπουργό ξεκίνησαν οι αντιδράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με το διάγγελμα του πρωθυπουργού και κυρίως όταν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πάμε σε «θεσμική επιλογή».


Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αυτοί που ανήκουν στο «προεδρικό» μπλοκ ,εξέφραζαν «δυσφορία», «απογοήτευση» και «έντονο προβληματισμό» ενώ στην ερώτηση «αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης» άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν.

Την ίδια ώρα και στην ΝΔ ξεκίνησαν οι ζυμώσεις. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές  κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και διαβουλεύτηκαν για αρκετή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινό συμπέρασμα που βγήκε λέει «όχι σε στην λύση Πετσάλνικου».

Στην συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τασούλα και του έθεσαν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι προτίθενται να βγάλουν σχετική επιστολή. Μάλιστα την επιστολή ήταν πρόθυμοι να την υπογράψουν περι τους 25 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις ετερόκλιτες ομάδες του κόμματος.

Την ίδια ώρα,  οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής, συγκέντρωναν όλες αυτές τις αντιδράσεις που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι εάν τελικά προχωρήσει η επιλογή Πετσάλνικου τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταψηφίσουν τουλάχιστον 40 με 50 βουλευτές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ. Δηλαδή, θα ναυαγούσε εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την διακοπή της συνδιάσκεψης πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι βουλευτές ανέφεραν με ανακούφιση ότι «το εντευκτήριο “έφαγε” τον Πετσάλνικο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου